Копия от антиутопичния шедьовър на Джордж Оруел 1984“ пристигат в

...
Копия от антиутопичния шедьовър на Джордж Оруел 1984“ пристигат в
Коментари Харесай

Шотландски скулптор събра стотици издания на „1984“ на Оруел

Копия от антиутопичния шедьовър на Джордж Оруел „ 1984 “ идват в ателието на художник в Единбург от месеци. Книгите във всевъзможен формат и с друго оформление идат от Украйна, Хонконг, Перу, Германия, Кейп Код, Сараево..., написа The Guardian.
Някои са в безупречно положение, други са опърпани от четене, с петна от чай и кафе, подчертавани или пък превърнати в творби на изкуството с графики, нарисувани по полетата и празните страници. Една от книгите е първо издание с воден знак. Друга е скрито любовно обръщение от омъжена жена до нейната първа обич, трета е версия на графичен разказ, изпратена е от сина на Оруел Ричард Блеър.

Всяка книга е подаяние за една неповторима апаратура в общинската зала на остров Джура в Южните Хебриди, край западния бряг на Шотландия. Там тежко болният и изпаднал в беднотия Оруел, написа „ 1984 “ в края на 1948 година Първото издание излиза на пазара на 8 юни 1949 г. 
Ханс К. Клаузен е единбургски ваятел. Той ще приключи инсталацията си и ще я покаже на аудитория в първите дни на юни. Това ще бъде интерактивна, „ жива “ статуя, посетителите ще могат да разпрострат страниците на всяко томче, което е част от експоната.
„ Не виждам моя арт план като политически “, сподели Клаузен. „ В него е вплетена политика, само че има и любовна история, тъй че се интересувам от всички пластове на романа „ 1984 “, добавя той.
„ Често хората подценяват романтиката и любовта и този мъж, който се пробва да откри личната си човещина. Това се губи в подтекста на всички бигбрадърски описания. Опитвам да бъда безпристрастният, безпристрастен актьор, който кани хората да вземат от творбата каквото желаят. “
Клаузен изяснява, че неговата апаратура е предопределена да бъде „ монумент на подвласността на печатното слово “. Той към момента получава дарения и му липсват към 100 тома за крайната цел. 
Руското издание е отпечатано на груба хартия. Безупречно тънко е томчето на японски. Ръчно изрязан е канадският образец. Като от паралелна действителност са някои от най-старите издания – миришещи на плесен и с пожълтелите ръбове. Някои са надраскани с молив, други – подчертани с маркер, има и раздрани и облепени с тиксо книги. Оруел на украински, арабски, иврит, китайски, кантонски и мандарин...
Инсталацията включва аудиокниги на касета и филми на DVD. Аудиокнигите ще се излъчват през два високоговорителя. Посетителите на Джура ще открият бюро с пишеща машина от 40-те години на предишния век и преспапие, като отпратка към предмета, платен от Уинстън в антикварния магазин, над който се е срещал с Джулия.
Клаузен самичък финансира плана си, защото му е отхвърлен бюджет от локалните управляващи и културни институции. 
Ако желаете да получите значка като доживотен член на Библиотеката на успеха и истината „ Уинстън Смит “ (това е названието на инсталацията), изпратете вашия образец на романа на Оруел на адрес:  Winston Smith, C/O Hans K Clausen, Edinburgh Sculpture Workshop, 21 Hawthornvale, Edinburgh, EH6 4JT, Scotland, приканват от уеб страницата на плана.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР