Контролираната от австрийския енергиен гигант О Ем Ви (OMV) румънска

...
Контролираната от австрийския енергиен гигант О Ем Ви (OMV) румънска
Коментари Харесай

ОМВ взима блок Хан Аспарух в българското море

Контролираната от австрийския енергиен колос О Ем Ви (OMV) румънска компания " ОМВ Петром " (OMV Petrom) пое ролята на оператор на офшорния блок " Хан Аспарух " в България, като следва да поеме и присъединяване на френската компания " ТоталЕнержи " (TotalEnergies), съгласно данни, оповестени в годишния отчет на компанията, оповестява румънското издание " Економика ". 51 на 100 от акциите в сдружението се държат от О Ем Ви, а 20 на 100 - от румънското държавно управление, съобщи.

" Продължаваме да укрепваме позицията си в Черно море. Поехме ролята на оператор и ще продължим проучвателната активност в периметъра " Хан Аспарух " в България ", показва " ОМВ Петром " в годишния си отчет.

Френската компания " ТоталЕнержи " и румънската " ОМВ Петром " бяха сътрудници в офшорния блок " Хан Аспарух ", ситуиран в дълбоководен сектор на българския бранш в западната част на Черно море, отбелязва изданието. Блокът се простира на повърхност от 14 220 кв. км, с дълбочини до 2200 м, и се намира до румънския периметър " Нептун Дийп ", където се чака първи рандеман на газ през 2027 година

Договорът за изследвания беше присъден през 2012 година " ТоталЕнержи ", която беше оператор по това време, заяви за откриването на ресурси от петрол през 2016 година След като испанската компания " Репсол " (Repsol) се отхвърли от каузи си от 30% в плана, в този момент Тотал има 57 %, а " ОМВ Петром " - 43% (размерът на дяловете не е изменен, тъй като не осъществена фактическата смяна на благосъстоятелност през Търговския указател в България, бел. ред.). Компаниите получиха през 2022 година удължение с две години - до 2024 година, на разрешителното за изследвания за петрол и природен газ. 

Според изданието информациите от годишния отчет демонстрират, че " Петром " е поел ролята на оператор на блока от френската компания, което значи, че румънската компания ще взема решенията и ще подписва договорите за дейностите.

Нещо повече, съгласно информация на румънското издание " Профит ", в края на предходната година " ТоталЕнержи " е уведомила " ОМВ Петром " за желанието си да се отдръпна от плана " Хан Аспарух ", а румънската компания е в развой на вдишване на нейния дял. 

Така най-малко за известно време, в случай че не потърси сътрудници, " ОМВ Петром " ще бъде 100-процентов собственик на плана в българската акватория на Черно море, отбелязва " Економика ".

Изданието припомня, че предишното лято генералният шеф на " ТоталЕнерджис Екологичен потенциал България " Ив Лю Стънф съобщи, че съгласно оценките блокът " Хан Аспарух " има капацитет да създава общо 13 милиарда кубически метра природен газ годишно от две залежи. 

Партньорите по плана имат намерение да стартират проучвателните сондажи за природен газ в блока " Хан Аспарух " през второто тримесечие на 2024 година, сподели още Лю Стънф. Ако първичните сондажи се окажат сполучливи, изследванията за оценка ще бъдат осъществени през 2025 година, а добивът се чака да стартира към 2030 година, уточни още представителят на френската компания.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР