Консерваторите на канцлера на Германия Ангела Меркел спечелиха на балотажа

...
Консерваторите на канцлера на Германия Ангела Меркел спечелиха на балотажа
Коментари Харесай

Партията на Меркел не даде шанс на Алтернатива за Германия за първа кметска победа

Консерваторите на канцлера на Германия Ангела Меркел завоюваха на балотажа за кмет на дребен град в източната част на страната , като не разрешиха на крайнодясната " Алтернатива за Германия " да извоюва първи кметски пост, осведоми " Ройтерс ".

Гласуването в Гьорлиц, обичана дестинация на холивудски кинодейци, се преглежда като лакмусов тест преди изборите в Саксония и в прилежащата провинция Бранденбург по-късно тази година.

" Алтернатива за Германия " с шансове да завоюва първо кметско място в страната

Себастиан Випел победи на първия тур преди три седмици

Победата на Октавиан Урсу от Християндемократическия съюз е глътка въздух за Меркел , чиято национална коалиция със социалдемократите беше разтърсена от сериозна загуба на изборите за Европейски парламент през май.

Кандидатът на крайнодясната партия Себастиан Випел завоюва на първия тур, а Урсу остана на втора позиция. Християндемократите трябваше да разчитат на други партии на балотажа, с цел да завоюват в 56-хилядния град на полската граница. На втория тур Урсу получи над 55% поддръжка.

" Това не беше гласоподаване за господин Урсу, а по-скоро гласоподаване против претендента на " Алтернатива за Германия ", против мен ", изрази недоволството си Випел. " Християндемократическият съюз трябваше да разчита на поддръжката на доста групи , в това число на крайнолеви екстремисти, без които те нямаше да съумеят. Гледаме напред към провинциалните избори в Саксония , в добра позиция сме ", разяснява изгубилият претендент.

Урсу съобщи, че успеха му демонстрира, че множеството поданици на Гьорлиц желаят да оставят отворен града за чужденци.

" Алтернатива за Германия " и християндемократите в Саксония са с изравнени позиции преди вота. Прогнозите са крайнодесните да завоюват в Бранденбург, където социалдемократите завоюваха последните шест вота от обединяването на Германия през 1990 година

Евентуални загуби на социалдемократите в Бранденбург и на християндемократите в Саксония ще окажат още по-голям напън над националната коалиция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР