Конфликтът в Судан ще продължи седмици, дори месеци, докато се

...
Конфликтът в Судан ще продължи седмици, дори месеци, докато се
Коментари Харесай

Проф. Чуков: Конфликтът в Судан ще продължи седмици, дори месеци, докато се наместят новите пластове

Конфликтът в Судан ще продължи седмици, даже месеци, до момента в който се наместят новите пластове. Това сподели арабистът проф. Владимир Чуков в предаването " Newsroom " по " Фокус ".

" Най-специфично за Судан е неговото основно геополитическо разположение. Той граничи с 9 страни. В същото време има и морска граница с Червено море, а от другата страна е Саудитска Арабия. Там се пресичат голям брой пътища, които са въздействат върху страни, които са надалеч по-важни и основни за Европа и света ", разясни арабистът.

Той даде образец, че Судан има доста мощно въздействие върху разногласието сред Египет и Етиопия за построяването на язовир на Нил.

" Двамата генерали бяха сътрудници във властта. Сега обаче стана разбъркване на пластовете. Това, което е доста тревожно, че някогашният деспот Омар ал-Башир е пуснат от пандиза, където лежи от 2019 година В момента други като него, които също са призовани пред Международния углавен съд, са отвън пандиза. Някои допускат, че имат желание още веднъж да се включат в политическия живот. Става въпрос за едни доста забавни игри въз основата на смисъла на Судан като сякаш буферна зона ", добави проф. Чуков.

" Судан е доста комплициран като конструкция - племенна, религиозна, етническа конструкция. Там по принцип религията е езотерична. Тя е тази, която пази спецификата на тази страна, тъй че да имате мощна поляризация в обществото. От стабилността в Судан зависи Чад, Либия, Южен Судан, Етиопия. Неща, които ми се костват, че на този стадий наподобяват доста далечни като действителна осъществимост на стабилизация на обстановката в Судан. Този вид страни явно се нуждаят от своеобразен тип двувластие ", посочи арабистът.

Според него спорът ще продължи седмици, месеци до момента в който на практика се наместят новите пластове в тази доста проблематична страна.

Веселка ИВАНОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР