Компанията за проучване на метали KoBold Metals, подкрепена от милиардери,

...
Компанията за проучване на метали KoBold Metals, подкрепена от милиардери,
Коментари Харесай

Подкрепен от Бил Гейтс и Джеф Безос стартъп откри огромно находище на мед в Замбия

Компанията за изследване на метали KoBold Metals, подкрепена от милиардери, измежду които Бил Гейтс и Джеф Безос, заяви, че е разкрила голямо находище на мед в Замбия.

Рядкото изобретение може да помогне в международната конкуренция за обезпечаване на доставки на материали, които са от решаващо значение за енергийния преход.

Търсенето на мед е огромно заради потреблението ѝ във възобновимата сила и електрическите транспортни средства.
Размер на мината
Говорител на KoBold Metals съобщи пред CNBC, че нейният план Mingomba в Замбия „ ще бъде една от най-големите медни мини в света “.

По размер и качество находището е от мащаба на Какула ", съобщи президентът на KoBold Metals Джош Голдман в X.

Гигантската медна мина Камоа-Какула се намира тъкмо зад северната граница на Замбия в Демократична република Конго.

Ivanhoe Mines, канадска компания, учредена от милиардера Робърт Фридланд, има близо 40% от мината. Тя разказва комплекса като „ най-бързо разрастващата се огромна медна мина в света с най-високо качество и най-ниски въглеродни излъчвания “.

Миналата година тя е произвела близо 400 000 метрични тона мед, показва CNBC.

Замбия е вторият по величина производител на мед в Африка след Конго.
Изкуствен разсъдък
KoBold Metals твърди, че употребява изкуствен интелект за основаване на „ Гугъл Maps на земната кора “, с цел да помогне за намирането на нови залежи на мед, литий, кобалт и никел.

Сред вложителите на стартъпа са американската компания за рисков капитал Andreessen Horowitz, норвежкият енергиен колос Equinor, най-голямата минна група в света BHP и Breakthrough Energy - фонд за климата и технологиите, учреден от Бил Гейтс през 2015 година

Някои от спонсорите на Breakthrough Energy са Рей Далио, Ричард Брансън, Джак Ма и Джеф Безос.

KoBold Metals съобщи, че има за цел да стартира произвеждане на мед в своята мина в Замбия в границите на 10 години, в план, който може да има обилни стопански последствия за африканската страна.

Това, което са разкрили, е феноменално “, сподели Джито Каюмба, консултант на президента на Замбия по въпросите на стопанската система, вложенията и развиването.

„ Има доста неща, които ние като замбийци можем да чакаме с неспокойствие във връзка с оповестяването на създаването на тяхната мина, която би трябвало да влезе в употреба “, добави Каюмба във видеоклип, оповестен в X.

Като част от бързото повишаване на търсенето на сериозни минерали, Международната организация по енергетика предизвести, че настоящето световно предложение не дава отговор на нужното за трансформиране на енергийния бранш, поради релативно високата географска централизация на производството на доста енергийни преходни детайли.

Повечето редкоземни ресурси се намират в Китай, до момента в който Виетнам, Бразилия и Русия също са огромни редкоземни страни въз основа на размера на запасите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР