Компанията Булде е създадена през 2017 г. за производство на

...
Компанията Булде е създадена през 2017 г. за производство на
Коментари Харесай

Пловдивската "Булде": българско-германската аутсорсинг фабрика за части

Компанията " Булде " е основана през 2017 година за произвеждане на съставни елементи на ишлеме за компании от Европа. Поемането на спомагателни услуги носи близо 160% растеж на приходите през 2021 година Плановете включват планове за енергийна успеваемост и гладко разширение на бизнеса.
Изграждането на сполучлив бизнес има доста съставни елементи, само че два се оказват основни за " Булде " - знания за промишлеността и положителни контакти. След като дълги години работят дружно, през 2017 година Ивайло Петров, Николай Киров и германецът Волфганг Фишър вземат решение да основат лично дружество в Пловдив, което да създава елементи като подизпълнител на непознати компании. Малко по-късно двама от сътрудниците се отдръпват и влиза нов, като сега съдружници са Фишър, който държи 66.68%, и Маргарита Стоичкова, която се причислява като финансов управител в компанията през 2018 година, а от 2020 година насам е и неин шеф, с 33.32%.

Моделът се оказва сполучлив - през 2021 година приходите на " Булде " скачат със 158% до 4.3 млн. лева, а облагата доближава 259 хиляди лева С това компанията се подрежда на 63-то място в класацията " Гепард " на най-динамичните дребни и междинни предприятия за 2021 година Заетите сега са малко над 80 души и би трябвало да доближат 90 до края на годината. Заводът създава артикули като железни скоби, крепежни детайли и алуминиеви съставни елементи за покривни прозорци, а клиентите са от автомобилната и строителната промишленост.
Начало с опит
Първоначалната концепция за основаването на " Булде " е на Петров и Фишър. Те се срещат в немския цех за автокомпоненти " Иксетик Пловдив ", където Петров е шеф, а Фишър е основен управител по поддръжката. Двамата не престават да работят дружно на същите позиции и откакто компанията е купена от канадската Magna и преименувана на " Магна пауъртрейн " през 2013 година (а през 2019 година става " Ханон системс " ), и остават там до 2017 година, когато вземат решение, че желаят да създадат лична компания в бранша.
Приблизително 10 млн. съставния елемент се създават на година в завода в жк. " Коматево ", Пловдив Фотограф: Димитър Марков Реклама
Така с общо 7 служащи в началото през юни 2017 година " Булде " стартира да дава аутсорсинг услуги за производството на съставни елементи за автомобилната, корабостроителната и строителната промишленост. Първият й клиент е чешка компания, която взема решение да изнесе някои свои процеси поради липса на потенциал, а по-късно се появяват и клиенти от Дания, Франция и Германия. Две години по-късно компанията съумява да излезе на облага, въпреки и дребна, като регистрира 7 хиляди лева за 2019 година Още две години по-късно резултатът нараства 37 пъти.

С поемането на ролята на шеф през 2020 година Стоичкова се заема и с реорганизацията на компанията и прибавянето на нови управнически структури като човешки запаси, логистика, финансов надзор и други Като образец за сполучлива смяна тя показва внедряването на ERP система, за което още веднъж оказва помощ остаряло другарство - някогашната колежка от " Магна пауъртрейн " Анелия Желева, която по-късно остава като логистичен управител в " Булде ".
Изграждане на верига
В момента " Булде " предлага два метода на работа със своите клиенти. Единият, който е и първичният способ, е чисто ишлеме. При него клиентите доставят всички елементи и материали сами, след което поемат и логистиката за противоположното превозване на продуктите. Вторият метод и този, на който Стоичкова отдава заслуга за растежа на компанията през 2021 година, е посредством лично доставяне с материали и лична логистика за доставка на приключения артикул до клиентите. Това е обвързвано с по-голям риск, само че и носи по-висока облага.

" Всъщност това, което докара до нарастването на приходите ни през 2021 година, бе както разширението на предоставяните аутсорсинг услуги с следене и надзор на качеството на съставените елементи, по този начин и привличането на нови клиенти. До октомври 2020 година ние не отговаряхме за снабдяването със самите първични материали. След продължителната работа с част от нашите клиенти те ни се довериха ние да доставяме и направляваме качеството на материалите, както и да организираме логистиката ", разяснява Стоичкова.
Реклама
Само година откакто стартира да предлага втората услуга, " Булде " към този момент е построила вериги за доставки, които са най-вече от Европейския съюз и най-много от България. " По този метод понижаваме разноските и даваме опция за развиване в района. Два фактора, които са от огромна значимост съгласно мен ", споделя Стоичкова. Най-големият риск за компанията сега при обезпечаването на материали е пазаруването на алуминий - пазар, който съгласно нея е извънредно волатилен.
Бъдещето е в автоматизирането на някои от индустриалните процеси и придобиването на по-сложни такива Фотограф: Димитър Марков
Главната причина съгласно Стоичкова за доверието, което клиентите им гласоподават, е високата им оценка по два основни индикатора за успеваемост - навременната доставка и качеството. Това единствено по себе си не е елементарен развой, като се има поради, че компанията създава към 10 млн. съставния елемент на година. Тези индикатори обаче разрешават на компанията да продължава да печели от ден на ден и нови планове, което е и повода за упования предстоящ напредък на " Булде ". Стоичкова откроява и отдадеността на мениджърския екип, който при потребност се причислява на поточната линия, както и високата работливост на служащите.

" Няма по какъв начин, в случай че хората на поточните линии нямат мотивация и работливост, ние да издаваме качествено и в точния момент нашата продукция. В противоположен случай бихме се озовали в черен лист на доставчиците, надлежно рейтингът ни би паднал и не бихме могли да се класираме за нови бизнеси и поръчки ", разяснява Стоичкова.
По модела " Шинго "
Безспорно битката за работна ръка сега в страната и изключително в индустриалния район на Пловдив е яростна. Такава е и обстановката с " Булде ", която би трябвало да се съревновава с другите индустриални предприятия наоколо. За да бъде конкурентоспособна, въпреки и към момента млада в региона, от компанията се стараят да оферират сравними заплати, бонусови системи и по-спокойна среда. За постигането на тази цел Стоичкова внедрява модела " Шинго " като корпоративна философия - или отворената връзка и почитание сред всички равнища работещи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР