Компаниите за дялови инвестиции (PE) все по-често продават акции на

...
Компаниите за дялови инвестиции (PE) все по-често продават акции на
Коментари Харесай

Компаниите за дялови инвестиции продават участията си с отстъпка

Компаниите за дялови вложения (PE) все по-често продават акции на сдружения от портфейла си с отстъпка от цената, на която те са станали обществени. Това е знак, че не чакат скоро оценките на фондовия пазар да възвърнат предходните си високи стойности.

Компаниите за дялови вложения (PE) все по-често продават акции на сдружения от портфейла си с отстъпка от цената, на която те са станали обществени. Това е знак, че не чакат скоро оценките на фондовия пазар да възвърнат предходните си високи стойности.

Така наречените следващи предлагания на акции на към този момент регистрирани сдружения са основен метод за групите за дялово присъединяване да осребрят вложенията си и да върнат парични средства на вложителите. РЕ обичайно продават част от портфейлната си инвестиция при в началото обществено предложение, след което се пробват да продадат останалата част от акциите на компанията на все по-високи цени през идващите години.

Последващите обществени предлагания бяха мощно наранени от миналогодишните спадове на фондовите пазари, като продажбите на компании, подкрепени от частни финансови принадлежности, спаднаха с повече от 70%, съгласно данни на Dealogic, защото вложителите се надяваха да преодолеят спада.
Реклама
Продажбите обаче започнаха да се възвръщат, макар че оценките на най-новите листвани компании към момента са много под върховите си стойности. Според разбор на Financial Times, подкрепените с частни капитали следващи покупко-продажби в Съединени американски щати са се нараснали със 180% на годишна база, само че съвсем две трети от покупко-продажбите са били на цени, по-ниски от IPO-то на фирмите.

Най-голямата отстъпка от цената на IPO-то се случи през март, когато Blackstone продаде 10% в приложението за запознанства Bumble за малко над 300 млн. $ - към половината от цената му при излизането му на борсата през 2021 година Blackstone и основателката на Bumble Уитни Улф Херд продадоха акциите на цена от 22.80 $, спрямо 43 $ на акция при първичното обществено предложение преди две години. Други огромни групи, които продадоха дялове в компании от портфолиото си с отстъпка от предходната им цена, включват Apollo, General Atlantic и Vista Equity Partners.
Все отново PE мъчно ще изгубят
Малко е евентуално е продажбите да доведат до действителни загуби за групите. Blackstone към този момент си е възвърнал 3 милиарда $, които заплати за мажоритарен дял в Bumble през 2019 година Но готовността за приемане на по-малки облаги подсказва, че групите са престанали да чакат смяна в оценките, защото се стремят да обезпечат облага на своите вложители.

Много от тези групи за дялово вложение сега набират средства и продажбите са от изгода за напъните им да наберат нови вложители за корпоративни изкупувания в другояче слабия пазар. През последните тримесечия Vista е дейна в продажбата на активи, откакто през март контракти продажбата на Cvent на Blackstone за 4.6 милиарда $ и извърши голям брой продажби през предходната година.
Реклама
Досега през тази година вложителите в частен капитал са набрали 6.7 милиарда $ в следващи обществени предлагания спрямо 6.3 милиарда $ през 2022 година
Свързани публикации " Хюстън, нямаме проблем ": Първият полет на " Дронамикс " е сполучлив 25 май 2023, 13:33 Бивши членове на държавни управления на ГЕРБ и на Радев влизат във Фонда на фондовете 17 май 2023, 15:35 Българско-британската компания за диаманти Taylor&Hart притегли 3.5 млн. паунда 13 май 2023, 06:50 Новият фонд AlfaStar Capital възнамерява да вложи най-малко 25 млн. евро в млади компании 9 май 2023, 16:23 Eleven Ventures влага 1 млн. евро в румънската компания за хибридна работа Pluria 3 май 2023, 16:45 Румънската злополука на " Евроинс " 24 март 2023, 06:31
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР