Комитетът по безопасност на EMA, PRAC, приключи прегледа на лекарствата,

...
Комитетът по безопасност на EMA, PRAC, приключи прегледа на лекарствата,
Коментари Харесай

Препоръчват изтегляне на лекарство за кашлица

Комитетът по сигурност на EMA, PRAC, завърши прегледа на медикаментите, съдържащи фолкодин, които се употребяват при възрастни и деца за лекуване на непродуктивна (суха) кашлица и в композиция с други дейни субстанции, за лекуване на признаци на простуда и грип. Препоръките са за анулация на разрешенията за търговия в Европейски Съюз за тези медикаменти.

По време на прегледа PRAC е оценила всички налични доказателства, в това число крайните резултати от изследването ALPHO, постмаркетингови данни за сигурност и информация, предоставена от трети страни, като да вземем за пример, здравни експерти.

Наличните данни демонстрират, че използването на фолкодин през 12-те месеца преди обща упойка с невромускулни блокиращи сътрудници (NMBA) е рисков фактор за развиване на анафилактична реакция (внезапна, тежка и животозастрашаваща алергична реакция) към NMBA.

Тъй като не е било допустимо да се разпознават ефикасни ограничения за минимизиране на този риск, нито да се разпознава групата пациенти, за които изгодите от фолкодин надвишават рисковете, съдържащите фолкодин медикаменти се изтеглят от пазара на Европейски Съюз и затова към този момент няма да се оферират по лекарско наставление или без рецепта.

Здравните експерти би трябвало да обмислят подобаващи други възможности на лекуване и да поучават пациентите да спрат приема на медикаменти, съдържащи фолкодин. Те би трябвало също по този начин да ревизират дали пациентите, планувани да бъдат подложени на обща упойка с NMBA, са употребявали фолкодин през предходните 12 месеца и да са наясно с риска от анафилактични реакции при тях.

Препоръките на PRAC в този момент ще бъдат изпратени на Координационната група за взаимно признание и децентрализирани процедури за разглеждане на идващото й съвещание през декември 2022 година

Смокинята е идеалното средство срещу кашлица

Повече за лекарството

► Фолкодин е опиоидно лекарство. Действа непосредствено в мозъка, като потиска кашличния инстикт посредством понижаване на нервните сигнали, които се изпращат към мускулите, участващи в кашлицата.

► Фолкодинът се употребява като средство за угнетяване на кашлицата от 50-те години на предишния век. 

► В Европейски Съюз медикаментите, съдържащи фолкодин, понастоящем са позволени в редица страни, по лекарско наставление или като лекарства без рецепта. 

Те постоянно съдържат фолкодин в композиция с други субстанции и се оферират като сиропи, перорални разтвори и капсули под разнообразни търговски наименования и като генерични медикаменти. Фолкодин се предлага на пазара под разнообразни имена, в това число Dimetane, Biocalyptol и Broncalene.

► Прегледът на фолкодина стартира на 1 септември 2022 година по искане на Франция.

 

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР