Комитетът на министрите на Съвета на Европа излезе с първа

...
Комитетът на министрите на Съвета на Европа излезе с първа
Коментари Харесай

Съветът на Европа призова да се намали влиянието на главния прокурор във Висшия съдебен съвет

Комитетът на министрите на Съвета на Европа излезе с първа резолюция откакто България вкара фигурата на прокурор, който проверява основния прокурор и неговите заместници. В нея се акцентира " значимостта да бъде понижено възможното въздействие на основния прокурор във Висшия правосъден съвет и да се обмислят подобаващи ограничения в този смисъл преди избора на нов съвет през 2022 година ", оповестява

В резолюцията българските управляващи се предизвикват да преценяват какви процедурни или устройствени правила би трябвало да бъдат променени. Предлага се разширение на правосъдния надзор, с цел да се понижи до известна степен евентуалното въздействие на основния прокурор в правосъдната власт и в прокуратурата, с цел да може да бъде въведен ефикасен механизъм за следствието му.

Комитетът на министрите приветства забележителните старания на българските управляващи и означи, че направената промяна включва няколко позитивни момента. В резолюцията се приветства въвеждането на правосъден надзор на отводите на специфичния прокурор да стартира следствие против основния прокурор и се дефинира като значима стъпка. В нея комитетът настоятелно прикани управляващите да вкарат правосъден надзор върху отводите за формиране на досъдебно произвеждане по всички каузи, като това да бъде съпроводено от " ограничения за отбягване на прекалено в допълнение натоварване на съдиите и прокурорите ".

В резолюцията се отбелязва, че измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, с които беше въведен специфичният прокурор, разкриват някои пропуски и дефекти. Коментира се особено това, че новият прокурор се избира с болшинство от 15 от общо 25 членове на Висш съдебен съвет, а прокурорската гилдия има 11 членове.

Повече по тематиката четете
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР