Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ в България обяви своето

...
Коментари Харесай

Одобрено от КЗК за задълженията: НКЖИ подобрява конкурентната среда в железопътния сектор

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ в България разгласи своето утвърждение на предлагането за вдишване на отговорности от страна на Държавното дружество „ Национална компания железопътна инфраструктура “ /ДП НКЖИ/. Този значим ход следва след редица изследвания и обсъждания на конкурентната среда в железопътния бранш на странат а.

Одобрението на Комисията е по отношение на предявени изказвания за осъществено нарушаване по член 21, т.3 от Закона за защита на конкуренцията /ЗЗК/ и член 102, б. в) от Договора за действие на Европейския съюз /ДФЕС/, които бяха постановени с Определение № 67/19.01.2023 година на Комисията.

Производството пред Комисия за защита на конкуренцията бе формирано по искане на „ Българска железопътна компания “ ЕАД /БДЖ ТП/, което е сдружение участник на пазара на железопътни товарни транспорти . Комисията извърши обстоен разбор на събраната информация и организира стопански и юридически разбор, които доведоха до образуването на конкурентни опасения във връзка с някои практики на Директива за птиците НКЖИ.

Опасенията включваха евентуалната опция за даване на преимущество на БДЖ Търговско предприятие по отношение на другите железопътни превозвачи , които вземат участие на пазара на железопътни товарни транспорти. С цел превъзмогване на тези опасения НКЖИ показа предложение за вдишване на отговорности.

Според предлагането, НКЖИ се ангажира да откри и поддържа равни условия за услугите , свързани с достъп и потребление на железопътната инфраструктура на територията на страната, както и услугите, свързани с достъп и транспорт на електрическа сила през електроразпределителните мрежи. Това включва въвеждането на два единни общоприети контракта за даването на тези услуги. Тези условия следва да бъдат използвани на всички превозвачи и да обезпечат транспарантен механизъм за отлагане и разсрочване на отговорностите им.

Този ход на Комисията се смята за значим за възстановяване на конкурентната среда на пазара на железопътни товарни транспорти в България. Одобрението е в полза на потребителите и на стопанската среда като цяло.

Комисия за защита на конкуренцията също удостовери, че сътрудничи с ЕК по време на този развой, с цел да се подсигурява сходство с европейските правила и правила .

Този прогрес е значим за подсилване на конкуренцията и за поощряване на прозрачността в железопътния бранш на България , като се обезпечава равнопоставеност сред участниците на пазара и поддържа икономическата непоклатимост на страната.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР