Комарите могат да бъдат по-опасни от кърлежите. Това коментира инфекционистът

...
Комарите могат да бъдат по-опасни от кърлежите. Това коментира инфекционистът
Коментари Харесай

Инфекционист: Комарите могат да бъдат по-опасни от кърлежите

Комарите могат да бъдат по-опасни от кърлежите. Това разяснява инфекционистът доктор Трифон Вълков по Нова ТВ. Причината – доста по-често човек бива ухапван от комар, в сравнение с от кърлеж.

„ Комарите също съставляват риск във връзка с това да се разпространят избраните болести ”, изясни доктор Вълков.

Той успокои, че болесттите пренасяни от комари се срещат по-често в по-топлите страни. За България рискът не е толкоз висок. Проблем е обаче смяната в климата, която може да докара и у нас такива болести.

Пролетта и цялото лято са сезоните на кърлежите. Те населяват местата, където има висока растителност, изясни още доктор Вълков.

„ Кърлежите са единствено преносители. И не е единствено лаймската болест, която човек може да развие след захапване от кърлеж. Заболяванията, които имаме тук в България са: Марсилска тресчица, Ку-треска, както и някои типове хеморагични тресчици, които също са свързани с ухапвания от кърлеж ”, изясни доктор Вълков.

Тези болести протичат с висока температура, някои - с присъщ обрив.

Не всяко захапване от кърлеж води до заболяване. По думите му данните на европейско равнище сочат, че 10-15% от кърлежите могат да придвижват някаква болест.

„ Колкото по-малко време кърлежът престои върху индивида, толкоз по-малка е вероятността той да съобщи нещо. Но това важи съответно за лаймската болест. Дори да приемем на 100% вероятността, че кърлежът придвижва лаймска болест, в случай че престои върху човешкия организъм по-малко от 15 до 20 часа, на практика е никаква вероятността, доста дребна вероятността, той да съобщи това заболяване ”, изясни доктор Вълков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР