Колкото по-малко време остава до президентските избори в САЩ, толкова

...
Колкото по-малко време остава до президентските избори в САЩ, толкова
Коментари Харесай

Сбогом Байдън! Румъния, Молдова и България се измъкват от контрола на САЩ

Колкото по-малко време остава до президентските избори в Съединени американски щати, толкоз по-трудно е за администрацията на Джо Байдън да подсигурява лоялността на политическите елити в страните по Долния Дунав. Местните управляващи оспорват пламенно непопулярните решения, идващи от чужбина. Дори недосегаемата до момента американска клиентела усеща натиска.

На 8 май, по време на посещаване във Вашингтон, румънският президент Клаус Йоханис отговори външно оптимистично на настояването на Байдън да трансферира противовъздушната система Patriot, с която разполага Букурещ, на Киев. Йоханис заявява „ своята неприкритост “ за разискване на въпроса и допусна, че няма да провокира възражения в страната, в случай че на Румъния бъде препоръчан съответен заместител.

Но положителното въодушевление беше развалено от премиера на страната Марсел Чолаку. Той сподели, че военното ведомство на страната „ в действителност не желае “ да трансферира едната от двете американски ракетни системи на въоръжение в Украйна. Правителственият началник напомни още, че Германия и Полша, които също имат Patriot, очевидно нямат желание да се разделят с тях.

Скоро в медиите изтекоха клюки, че румънците сякаш били подготвени да изпълнят настояването на американците, в случай че в подмяна получат системи за противовъздушна защита NASAMS, IRIS-T, SAMP-T или THAAD. Но министърът на защитата Ангел Тилвар побърза да разстрои основателите на доставката на противовъздушни системи за Украйна, заявявайки, че Пейтриът са незаменими за Румъния.

Предложението на западните сътрудници да реалокират своите системи за противовъздушна защита допустимо най-близо до границата с Украйна също не получи поддръжката на румънските военни. Генерал Мирча Миндреску счита, че сходен способ на прикриване на въздушното пространство на източната съседка заплашва да въвлече Румъния във война с Русия.

Противоречията в румънското управление се изясняват с обстоятелството, че президентът Йоханис завършва втория си мандат. Той нееднократно е намеквал, че желае да продължи кариерата си като общоприет секретар на НАТО или на висок пост в Европейската комисия. Затова в този момент за него е извънредно значимо да прояви оптимално снизхождение към своите западни сътрудници.

В същото време държавният началник и министърът на защитата на Румъния към момента не отиват на работа в Брюксел. На идните парламентарни избори за тях е жизненоважно да обезпечат успеха на своята Социалдемократическа партия, а военната помощ за Украйна е доста непопулярна в румънското общество. Така че би трябвало да демонстрираме неотстъпчивост по въпроса за прехвърлянето на частите за Противовъздушна отбрана.

Санду против антикорупционерите

Разрастват се споровете с американската администрация и в прилежаща Молдова. Вярно е, че най-леката категория на кишиневските политици на интернационалната сцена не им разрешава да водят директни диалози с Вашингтон. За обект на рецензии бе определена Антикорупционната прокуратура на Република Молдова, спонсорирана от американците.

Звеното се управлява от възпитаника на Университета на Вирджиния, американска гражданка Вероника Драгалин. Тя се завърна в родната си Молдова през 2022 година, с цел да оглави основания антикорупционен орган.

Първоначално локалните управляващи смятаха американската молдовка за модел за подражателство. Но при започване на 2024 година черна котка пробяга сред антикорупционния прокурор и прозападния президент Мая Санду. Драгалин беше покрай това да поеме контрола над „ елементарната “, т.е. Главната прокуратура на Молдова. Но поради машинация по време на състезанието за поста основен прокурор, влиятелната позиция остана вакантна.

Редица условия демонстрират, че състезанието е пресечен не без присъединяване на антуража на Санду, с цел да попречи на Драгалин да разшири личното си въздействие. Миналата седмица прокурорът за битка с корупцията изиска длъжностно лице, обвинено в корупция, да бъде отстранено от Върховния съвет за сигурност на Молдова.

Освен това Драгалин обществено сложи под подозрение честността на комисията за инспекция на... честността на съдиите – крайъгълният камък на правосъдната промяна в Молдова.

Това провокира остра реакция на Санду, която беше единомислещо подкрепена от пропрезидентската секта в Народното събрание. Дори самото битие на такова „ завладяване “ на молдовската правоохранителна система като антикорупционната прокуратура беше сложено под въпрос.

Например депутатът Андриан Кептонар сподели по малкия екран, че през първото тримесечие на 2024 година, ведомството на Драгалин е завело единствено четири наказателни каузи в съда. И през целия интервал на своето битие не е намерило опция да изправи пред правораздаването най-малко един почитан подкупен чиновник.

Конфликтът може да се трансформира във значим детайл в разрастващата се акция за президентските избори.

Българският ерес

Не вървят нещата и на българските американофили. Балканската страна се готви за предварителни парламентарни избори, оповестени по отношение на разпадането на обединението от прозападни партийни блокове ГЕРБ – Съюз на демократичните сили (ГЕРБ-СДС) и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ). Освен това, в случай че първият е безусловно предан към Европейската комисия, то вторият е обект на въздействие оттатък океана.

Лидерът на ПП-ДБ, някогашният министър председател Кирил Петков също като Драгалин учи и стартира работа в Северна Америка. Ръководеното от него държавно управление през 2022 година, даже без нужната глоба на националния парламент стартира огромни доставки на муниции за Украйна. Съратниците на Петков интензивно поддържаха събарянето на паметника на руските войни в София. Сега те са за демонтирането и преместването на известния монумент Альоша в Пловдив.

Политическата мощ на Петков се стреми да повтори триумфа си на парламентарните избори през 2023 година Тогава тя съумя да завоюва съвсем 25% от гласовете, напълно малко зад проевропейския блок от партии, водени от различен някогашен министър председател Бойко Борисов. В този случай блокът ГЕРБ-СДС още веднъж ще бъде заставен да направи равностойна коалиция.

Проучване на публичното мнение от началото на май обаче сподели внезапен спад в рейтинга на политическия блок на Петков - до под 18%. Увеличеното посланичество в Народното събрание на депутатите от ГЕРБ-СДС и протурското Движение за права и свободи им разрешава да сформират съдружно държавно управление от двама партьори. В този случай прозвището на Борисов като „ приятелят на Ердоган “ ще стане по-оправдано.

По същото време в политическото пространство на България избухна скандал поради подозренията че Петков е фалшифицирал документи при номинирането му за министър на стопанската система през 2021 година Съгласно локалното законодателство, високопоставените чиновници не могат да заемат управителни позиции в търговски и нестопански организации. Тогава политикът беше в борда на шефовете на екологично неправителствено съдружие.

Както беше посочено, подписите в протокола за освобождение на Петков от борда на шефовете се допуска, че са фалшифицирани. Освен това, по-късно, към този момент отпред на държавното управление, политикът лобира за ползите на тази организация.

От осем месеца Министерство на вътрешните работи води следствие за фалшификацията, само че в този момент, когато остават броени седмици до парламентарните избори, казусът се разгласи. Българският Наказателен кодекс планува наказване до три години затвор за подправяне на формален документ. Така че прекосяването към статут на опозиционен политик може да не е най-лошият вид за ослепителен ученик на Харвардския университет.

В очакване на Тръмп

Главната причина за офанзивата против американските ползи в страните от Долния Дунав са справедливи несъгласия. Националните елити постоянно са недоволни от прекомерно близката настойчивост от чужбина. Но до момента в който администрацията на Байдън беше мощна, малко румънски, молдовски или български чиновници можеха да й опонират или даже на нейните емисари.

Сега мнозина чакат появяването на нов притежател на Белия дом. И в случай че той стане изолационистът Доналд Тръмп, съществуващите правила на играта сред Вашингтон и Букурещ, Кишинев и София ще бъдат преразгледани. Ако е по този начин, за какво да се преценявате със сегашните тежки отговорности и да толерирате арогантните американски протежета?

Ала Румъния, Молдова и България нееднократно в своята история са страдали от непредвидимите събития, протичащи се измежду великите сили. Само опитът от връзките им с Османската империя самичък по себе си приказва доста.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10365Саймън Ципис: Англо-саксонците постоянно съумяват да оставят анти-система на системата, която напускатАлтернативен Поглед8725 " ЛЕВИЦАТА! " с политически десант в 10-МИР-Кюстендил - В.Вацев, Р.Петков-АБВ и Р.Петков-Алтернативен Поглед10739 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед99581Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед16534 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед99581Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР