Колко човека биха излезли днес на протести срещу “мафията в

...
Колко човека биха излезли днес на протести срещу “мафията в
Коментари Харесай

Кой ще извади мафията от държавата

Колко индивида биха излезли през днешния ден на митинги против “мафията в страната ” както през 2013 или 2020 година - 100, двеста, хиляда… Никой от политиците, чийто път стартира от площада на митингите, още не е пробвал да го направи - само че пък още веднъж насочат сходни послания. И въпреки корупционните проблеми на България и правораздаването, движено от подмолни ползи, да не са слезли от дневния ред на обществото, яд мъчно ще избликне. Онези, чиито лица и имена бяха по плакатите на митингите като емблема на мафията, са всекидневно в тв приемниците.

Преди 11 години, когато депутатите от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи избраха за началник на ДАНС Делян Пеевски – по това време народен представител от Движението и медиен магнат, избухнаха многохилядни митинги в София и страната, на които се издигаха плакати “Не на олигарсите в ДАНС! ”, „ Мафията си има държавно управление, дали ще има народ зависи от нас! ”, както и фотоси на Пеевски с надпис върху тях “Game Over ” (Играта свърши). По това време депутатът от Движение за права и свободи беше митична фигура - не се вясваше в Народното събрание, медиите му стреляха по определени цели, без да сортират средствата, а самият той избягваше всякаква обществена връзка.
" Кой " в човешки облик
Най-голямата услуга за Пеевски, разгласен за знак на превзетата страна, беше неговото “олицетворяване ” - придобивайки плът, кръв и визуализация в медийното пространство. Невидим за българското правораздаване и институции, с забележима за Съединени американски щати и Англия корупция - поради която двете страни го глобиха, той стана наличен и работещ народен представител, откакто Движение за права и свободи бе притурено към ръководещото болшинство ПП-ДБ - ГЕРБ-СДС.

Така Пеевски беше банализиран, трансформирайки се в некоронован представител на ръководещото болшинство, присъствайки постоянно в новините, също като прогнозата за времето. Колко неприятен може да е човек, който безрезервно бива признат от всички, в това число и от тези, чиято гражданска сила разсъни освен опитът на Станишев и Доган олигарх да оглави контраразузнаването, а стоманеният купол на институциите да пази модела “Пеевски ”.

Но не щеш ли “Пеевски ” стана Пеевски, (съ)председател на Движение за права и свободи - част от конституционното и евроатлантическо болшинство, съавтор и вносител на законопроекти дружно с водачите на ГЕРБ и ПП-ДБ Бойко Борисов, Христо Иванов, Кирил Петков.
Какво се случва
През юни м.г. двайсетина души, призовани от БОЕЦ, се събраха пред Народното събрание, с цел да стачкуват против присъединяване на Пеевски в комисията за промени на Конституцията. Въпреки че симпатизанти на Политическа партия и Демократична България недоволстваха в обществените мрежи от включването му, неговото и на Движение за права и свободи, в ръководещото болшинство и обществените му изяви като назидател, възмущението им остана “заключено ” в обществените мрежи. Даниел Лорер дори разгласи, че Пеевски се е трансформирал за положително и към този момент е станал представител на европейските полезности.

След неуспеха на ротацията и разпадането на същото това болшинство водачите на ПП-ДБ показаха Пеевски за провинен, а водачът на ГЕРБ Борисов се изкара негова жертва. И в този момент те още веднъж оферират на гласоподавателите да спрат Пеевски. Да не му се разрешава да “презареди въздействието си в прокуратурата, службите, правосъдната власт, регулаторите ”, прикани неотдавна по БНР съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов. В предаването ЕвроДикоff пък съпредседателят на “Продължаваме смяната ” Кирил Петков разяснява, че Борисов е подвластен от перманентната власт, която е в ръцете на един човек - господин Пеевски. Въпросът е може ли ГЕРБ да се откъсне от Движение за права и свободи, откакто водачът е по този начин увлечен.
Не можеш да влезеш два пъти в една и съща река
Много е мъчно да продадеш няколко пъти едни и същи фантазии, споделя Жоро Пенчев от Обединението за почтени избори пред БНР. Експертът показва, че последният огромен пик на политическо оживление е бил през 2021 година и нито “Има подобен народ ” (ИТН), нито Политическа партия са съумели да запазят инерцията. Обяснения от вида “честни сме, сгрешихме от неумелост ”, дадени от Кирил Петков неотдавна, нямат необикновен резултат. Когато си лидирал гражданско неодобрение против статуквото, декларирал си се като иноватор в политиката, бил си министър и министър председател, тези оправдания не наподобяват уместни.

ГЕРБ обаче някак биват заобиколени в рецензиите от страна на ПП-ДБ, защото в обединението си дават сметка, че те са техният (единствен) съдружник в Народното събрание. Ситуационно, както се вижда в последните дни на 49-ото Народно събрание, като подобен се яви и Българска социалистическа партия, която упорства да се осветят зависимостите в договорката с “Боташ ” - само че това е поради разрива с президента Радев. Ценностно социалистите на Корнелия Нинова са по-близо до “Възраждане ” и в съдружния кабинет с министър председател Кирил Петков сработването скърцаше поради другите позиции по отношение на войната в Украйна.

Преди изборите на 9 юни обаче на политическата сцена има прегрупиране. Зелено придвижване напусна “Демократична България ”, а “Продължаваме смяната ” остана без “Средна европейска класа ” (СЕК), неин мандатоносител в първия избор, в който взе участие Политическа партия. Зелените считат, че доверието на доста хора е било проиграно, а екополитики не са се случили. Лидерът на СЕК Константин Бачийски извади аргумента, че Политическа партия била основана да се бори против порочния модел, само че се съюзила с него. (Същият Бачийски единствен от ПП-ДБ гласоподава за разновидността на Българска социалистическа партия в Закона за домашното принуждение интимната връзка да е единствено сред мъж и жена.)

След последните 10 месеца гражданската сила мъчно ще бъде събудена. А въпросът " Кой ще извади " Пеевски " от страната " чака своя отговор.

*Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР