Количеството корпоративни облигации, с които инвеститорите могат да търгуват в

...
Количеството корпоративни облигации, с които инвеститорите могат да търгуват в
Коментари Харесай

Еврозоната е на прага на корпоративен кредитен спазъм

Количеството корпоративни облигации, с които вложителите могат да търгуват в Европа, е паднало за първи път от 2005-а. Което значи ограничение на ликвидността на кредитните пазари и усложняване на оценката на риска.

Въпреки нарастването на корпоративните дългови излъчвания на фирмите отвън финансовия бранш с висок рейтинг, капиталовият пул от еврооблигации на процедура е намалял с 21 милиарда евро. Това, съгласно изчисленията на организация " Блумбърг ", се дължи на противоположните изкупувания на бумаги, на идните падежи и на дълговите покупки на Европейската централна банка. Проблемът към този момент е налице на европейския пазар на държавен държавен дълг, където преобладаващата позиция на ЕЦБ заглажда съмненията, намалява търгуваните размери и " източва " вложителите - феномен, добил популярност като " японизация ".

" Процесът доближава до точка, в която кредитният пазар е на прага на разпад ", разяснява Джеймс Воукинс - началник на поделението за кредитни артикули с капиталова оценка на " Авива инвестърс ". И изяснява, че тържището няма да действа с нужната ликвидност и това ще е сериозен проблем през идната година, в случай че тази наклонност продължи ".

Така нареченото негативно чисто предложение е резултат от продължаващите тласъци на централната банка тъкмо когато фирмите имат лимитирани потребности от финансиране след дълговия " пир " от 2020-а.

Фирмите в еврозоната усилиха кешовите си запаси по време на пандемията и сега имат рекордно огромни депозити в банките. Брутното предложение на еврооблигации на компании отвън финансовия бранш е паднало с 42% на годишна база, сочат данни, събрани от " Блумбърг ". 

ЕЦБ реши в средата на месеца да забави темповете на покупки на активи по изключителната си противопандемична стратегия PEPP, само че огромният размер на " кредитно извършване на покупки " става по друга скица, известна като CSPP (програма за покупки в корпоративния сектор), която е в действие от 2016-а. 

Отрицателното салдо на чистите излъчвания в еврозоната евентуално ще се резервира и през есента поради покупките на ЕЦБ, макар предстоящите излъчвания за брутно 32 милиарда евро през септември.  

Примерът на Япония

Типичен образец за ограничавания на свободно търгуваните дългови излъчвания е японският пазар на държавни облигации. Там дефицитът на ликвидност е толкоз рисков, че през един ден от август не е била осъществена нито една договорка, макар че е бил извършен аукцион за ДЦК.  

В Европа към момента има вяра за напредък на предлагането, тъй като продажбите на дълготрайни бумаги евентуално ще се усилят откакто фирмите изразходят кешовите наличия. 

Поне към този момент негативното предложение улеснява вложителите с изобилен кеш да всмукват новите излъчвания и оказва помощ за поддържането на рисковите награди на корпоративния дълг наоколо до най-ниските в историята нива. Спредовете са в размер на към 83 базови пункта - стойност, която съвсем не се е трансформирала от средата на април, съгласно показателя на организация " Блумбърг ".

Ожесточената конкуренция за облигации значи, че портфейлните мениджъри или ще би трябвало да купуват каквото намерят на каквато и да било цена, или рискуват да останат препълнени с пари в наличност, разясняват анализатори.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР