Коледните празници са свързани с излишъци от храна и алкохол.

...
Коледните празници са свързани с излишъци от храна и алкохол.
Коментари Харесай

Кои са храните, които да избягваме след коледното преяждане

Коледните празници са свързани с остатъци от храна и алкохол. Празничното преяждане носят след себе си и вероятни стомашни проблеми.

За да посрещнете най-добре новогодишната вечеря и най-много дните след нея, ето храните, които е най-добре да избягвате след преяждане.

Млечни артикули

Нека стартираме с един тип храна, която сигурно би трябвало да се заобикаля, защото е сложна за мелене, а точно млечните артикули, които съдържат лактоза и натоварват храносмилателната система.

Газирани питиета

Внимавайте и с всички типове газирани питиета, които заради своята киселинност могат да причинят проблеми на стомашно-чревния тракт, водещи до рефлукс, киселини и неприятно храносмилане.

Киселините

 След коледното преяждане Снимка: Нина Иванова Иванова

Говорейки за киселинност, в допълнение към безалкохолните питиета, киселинни храни като кафе или даже цитрусови плодове, доматен сос и пикантен червен пипер рискуват да причинят спомагателен рефлукс в стомасите ни, изтощени от коледните преяждания.

Консервирано месо

Те са наложителни за коледните празници, богати са на наситени мазнини, само че по този начин обичаните сушени меса рискуват да усилят чувството за отичане и цялост, а също по този начин могат да причинят гадене и проблеми с храносмилането.

Тежки подправки за стомаха

Не би трябвало да се употребяват подправки и пикантни храни, с които може да се злоупотребява през последните дни, с цел да се избегнат възможна язва, защото капсаицинът, съставна част на чушките, предизвиква храносмилателни разстройства.

Алкохолът след преяждания

Дразни стомаха и предизвиква дехидратация (особено след дни на прекаляване). Затова си наложете възбрана за алкохолни питиета след коледните празници, без бира, вино и спиртни питиета, с цел да няма нови проблеми.

Пакетирани храни

 Забранени храни след преяждане

Предварително опакованите закуски и модифицираните подготвени храни са други храни, които след коледните преяждания би трябвало да се заобикалят, защото могат да влошат стомашно-чревните признаци.

Правилна диета след коледни преяждания

Какво би било по-добре да предпочетете тогава в все още? Определено бульонът и елементарната диета са за предпочитане, като се употребяват храни като пълнозърнест самун, варен ориз, пилешко или пуешко месо на скара, яйца, моркови и варени картофи.

Вижте още по какъв начин да кажем Не на преяждането?

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР