Когато Захари Нинов отива да учи и работи извън България

...
Когато Захари Нинов отива да учи и работи извън България
Коментари Харесай

От геодезист и маркетинг експерт до IT специалист: как се прави 180-градусов завой в кариерата

Когато Захари Нинов отива да учи и работи отвън България едва ли си е представял, че ще прекара там цели 10 години. През повече от половината престой в чужбина, той е зает като съветник " Маркетинг и продажби " в международно известна компания за бяла техника, шеф на над 30 хиляди чиновници. Задълженията му на тази позиция включват да стимулира всеки месец над 100 локални дистрибутори на марката.

" В маркетинга и продажбите има място за тактика, схващане на пазара и метод, които изискват в действителност доста насъбрани познания. В това, което аз правех обаче, има предел, който мъчно можеше да се надгради. Стигайки едно равнище на връзки, единственото, което можеше да се надгражда, беше не качествено, а количествено - с увеличението на обществената мрежа ", споделя Захари. Така той схваща, че тази работа към този момент не го провокира. " Имах доста повече качества и хрумвания, които не прилагах ", споделя още той.

Еднопосочен билет за България

Макар че вероятност за развиване на локалния пазар на труда не липсва, Захари взема решение да направи противоположен завой в своята кариера и да продължи професионалните си задължения в България.

" Във Англия можеше да чакам чак след 5-10 години да получа работа, която да бъде сериозна и да ме натоварва интелектуално ", споделя претекстовете си Захари.

Ключов миг за него се оказва пандемията от COVID-19, когато взема решение да работи - напуща работа и се връща в родината. В мозъка му към този момент се е появила концепцията за кариера в IT бранша и по тази причина се насочва към натрупването на базови познания - по другарски препоръки записва курс по програмиране. " Не чаках, че единствено за половин година човек може да се приготви да навлезе в тази промишленост ", споделя Захари.

Да строиш 50-етажни здания, само че да предпочетеш да пишеш код

Приятелски съвет се крие и зад решението на строителния инженер Славчо Манзуров също да промени радикално специалността си.

Славчо приключва геодезия във водещия за тази компетентност Университета за архитектура, строителство и геодезия в София. Седем години работи по специалността си в компания,, където взе участие в създаването на първия мобилен тримерен скенер на Балканите.

" Ние разработихме методологията на работа, тъй като нямаше основа, на която да стъпим ", спомня си Славчо.

По-късно, също като Захари, той се оказва в Англия, където прекарва две години от професионалния си живот на геодезист. Като част от екипа на водеща строителна компания за небостъргачи, Славчо е включен в план за построяването на 50-етажна постройка - върху каквото едва ли скоро ще може да работи у нас. И сякаш това не му е задоволително, тъй като по време на престоя си в страната приключва курс по програмиране към българския учебен център SoftUni.

" Дори в инженеринга съм писал код, само че за дребни неща, които биха ми помогнали да усъвършенствам работата си ", споделя той.

В един миг, до момента в който написа код, открива, че това му доставя доста по-голямо наслаждение, в сравнение с работата като геодезист.
 Славчо Манзуров, програмист в Cognyte
Източник:

Славчо Манзуров, програмист в Cognyte

" Има един жар в мен, който постоянно ме кара да се чудя по какъв начин работят нещата. Винаги съм желал да знам по какъв начин работи един програмен продукт, по какъв начин се случва магията. Това най-много ме насочи към сферата с програмирането ", споделя Слави.

Приятелски съвет и позвъняване от желан шеф

След като Захари се убеждава какво в действителност му харесва да прави, стартира да търси своето кариерно развиване в желаната IT сфера. Негов другар го насочва към Cognyte - софтуерна компания с световни лидерски позиции и местен софийски офис.

Компанията го взема непосредствено от " студентската пейка ", откакто екипът, в който е включен по време на курса си по програмиране, основава апликация за цифров портфейл и притегля вниманието на бъдещия му шеф.

Въпреки че работи единствено от 8 месеца в компанията, Захари се усеща доста по-щастлив с сътрудниците си, в сравнение с в предходната му работа.

" Основните аргументи са в това, че хората към мен са жадни за познания и желаят да се развиват. Те са доста виновни и доста по-приятелски настроени, и желаят да си оказват помощ един на различен. Това доста трансформира метода, по който се развиват връзките и минават работните дни ", споделя Захари.

Именно тази другарска атмосфера и визията за групово развиване е нещо, което е доста освежаващо съгласно него.

Доволен от избора си за ново занятие е и Славчо, тъй като единствено за четири месеца осъзнава, че действителността в Cognyte е още по-добра от предстоящото. Според него хората не би трябвало да се опасяват да трансформират работата си, тъй като тя заема огромна част от всекидневието им и е значимо те да се усещат добре.

" Ако човек не прави нещо, което обича, самото му битие губи смисъл ", счита той. И прибавя, че в Cognyte има хора, които биха подали ръка на всеки, който желае да стартира нова кариера - тъкмо както на него.

Така, преодолявайки някои кариерни стандарти, двамата млади българи към този момент се движат в изцяло друга кариерна посока.

Слави сега се занимава с Front-end, само че желае да научи по какъв начин работи Вack-end Database и по какъв начин протича самата връзка сред другите сървиси. Ето за какво той желае да продължи да се развива в Cognyte България и с времето да се насочи към нови софтуерни сфери.

Захари въпреки това е част от българо-израелски екип, който развива лични решения за улеснението на работата на всички програмисти, които работят по аналитична платформа. Голяма част от клиентите им са държавни управления, а плановете и продуктите, по които работят подкрепят проверяващите организации да предотвратят или проверяват по-бързо закани за сигурността. Той също вижда своето бъдеще в компанията и IT промишлеността.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР