“Когато си любопитен за света около себе си, това е

...
“Когато си любопитен за света около себе си, това е
Коментари Харесай

Бабата на новия водещ на bTV спряла да му прави мекици

“Когато си любопитен за света към себе си, това е най-правилната специалност за теб ". Така стартира диалога Митьо Маринов - политическият кореспондент на Би Ти Ви, а към този момент и водещ на “Тази събота и неделя ".

Да се занимава с публицистика, Маринов взема решение в края на гимназиалните години, може би при започване на 12-и клас, когато стартира да стажува в локалния старозагорски вестник “Национална бизнес поща ". “Нещо като The Guardian of Стара Загора ", майтапи се той. Там написа първите си публикации, оповестени с неговото име, за които в действителност се вълнува. Не помни какви са били, само че допуска, че би се посмял, в случай че ги прочете в този момент. 

Отначало взема решение, че ще кандидатства за университет в чужбина, какъвто е естественият път на множеството възпитаници от езиковата гимназия в Стара Загора. Подава документи в Германия, където е признат да следва за пиар в университета в Манхайм. Но се отхвърля и потегля към столицата, признат да учи публицистика в Софийския университет. Съдбата бързо му се усмихва и още в края на първи курс стартира като стажант във вестник “ 24 часа ".

Изключително е благополучен от развоя на събитията, тъй като първото, на което би трябвало да се научи един публицист, е да написа.

“Писането е есенцията на нашата специалност и в случай че ти не се научиш да пишеш, няма по какъв начин да се научиш въобще на публицистика, тъй като тя си е поминък ", добавя новият водещ. А целия опит, който придобива за 5 години в “24 часа ", дефинира като “закваската ", която му е дала публицистиката. Най-големият урок за него там е да се научи да споделя. Именно на това го учи още от първия ден шефката на отдел “Оживление " Паола Хюсеин. Преди да стане част от отдел “Политика ", Маринов прекарва 2 години в културния отдел на вестника. Благодарен е, че усвоява доста от основните си познания точно там.

“Научих се, че като пиша, би трябвало да ме разбере както малко дете, по този начин и огромен човек ", споделя той. Така да разкажеш историята, че да е ясна за братовчед ти, само че и да е написано като за царя. “Не би трябвало да залиташ в някакви прекомерно простовати изразни средства, само че не би трябвало и да си прекомерно величествен и да се показваш все едно си освен това от останалите.

Най-важното е да е налично, да си занимателен повествовател ", добавя журналистът. И макар че не е сигурен дали е овладял това предписание изцяло, то му стои като обица на ухото и до ден сегашен. 

Постига още нещо - става съавтор на книгата “Как се става министър в България ", написана от кореспонденти на вестника и отпечатана от Книгоиздателска къща “Труд "  .

Паралелно с репортерството в “24 часа " работи и като сценарист на комедийното предаване “Комиците ", както и за сериала “Ние, нашите и вашите ". Пише сюжети и за други планове отвън малкия екран и на драго сърце още веднъж би се занимавал с това. Безспорно му се удава. Все отново идва от града на поетите, вършиме улици и аромата на липи.

Вече повече от година Маринов е политически кореспондент в екипа на Би Ти Ви, по тази причина най-често предава от коридорите на Народното събрание. В съпоставяне с репортажите на Бесте Сабри по думите му в Народното събрание е “далеч по-подредено ". Но не може да опише доста, тъй като “лошото е, че каквито занимателни или не истории да има, те си остават в коридорите ". Все отново има много директни диалози с хора от политическия хайлайф, само че това са “неща, които несъмнено не е добра концепция да се описват по една или друга причина ".

Емоционални прекарвания като кореспондент обаче не му липсват. Един от последните репортажи, които се постанова да направи бързо, е за пороите в Северозападна България. Харесва му, че има опция да споделя и различен вид истории, тъй като политиката е прекомерно ограничаваща. А потърпевшите от потопите позволяват него и екипа на Би Ти Ви до себе си и до домовете си. “Досега не бях влизал толкоз непосредствено в живота на някого да демонстрирам с камера и микрофон персоналните му движимости, до момента в който той се пробва да си подреди калния живот, тъй като на всички места в къщата имаше тиня ", споделя Маринов. Но по този начин виновна е работата на журналиста. От една страна, да разкажеш персонална драма, а от друга, да засегнеш огромния проблем.

“За да се стигне до тези потопи, там горе има едни хора, които са в политиката. Най-отговорните лица от триъгълника на властта, които или не са си свършили работата, или не са помислили за нещо, което би трябвало да бъде свършено ", споделя репортерът. Когато Митьо споделя тежката история на някого, задачата му е не просто да му бръкне “в душицата и да човърка там ", с цел да видят феновете сълзи на екрана, а да предизвика всички тези, от които зависи нещо, да го трансформират. 

Често му се случва да се включва онлайн не изцяло квалифициран. Особено когато няма време да се запознае в дълбочина с проблема “и всичко ври и кипи ", а единствено след минути би трябвало да предава онлайн в централните вести. Но по този начин единствено се откроява геният му да споделя истории. Защото единствено след година работа като тв кореспондент ще прекрачи прага на студиото на “Тази събота и неделя " и като водещ. 

Истината обаче е, че зад този триумф стои и непосилен труд, и доста избори, които, искаш, не искаш, се постанова да направиш. “Ако искаш всяка вечер да влизаш в дома на хората, това значи, че ще отсъстваш от твоя личен ", споделя журналистът. Най-големият компромис, който е направил, е със своето персонално време и с най-близките му хора. Затова и до ден сегашен страда за изпуснатите хубави персонални моменти и за това, че отсъства от значими събития за околните му и от опцията да бъдат по-често дружно. “Това е най-голямата компликация за всички публицисти, само че и е най-големият компромис, който околните им вършат за тях, поради което би трябвало да сме им безпределно признателни ", споделя бъдещият водещ.  

Журналистиката не влиза в живота му още от ранни години, само че пък тогава пристрастеността му е да колекционира монети и банкноти. “Може би е трябвало да стана банкер ", споделя на смешка Митьо. В детските си години обича да стои на село, да кара колело и да прекарва през целия ден на открито, обикаляйки с другарчетата. Гледа и доста телевизия, а измежду обичаните му излъчвания са “Най-смешните хора и животни на планетата ", както и “Алф ". По подигравка на ориста всичко се излъчва по Би Ти Ви. 

Сега спортът е неизменима част във всекидневието му - “нещо като медитация ". Мечтае си да има повече време да пътува с обичания човек, тъй като това постоянно се отразява добре и отърсва от натовареността денем. От две години има и друго занимание, което  го разпуска тъкмо толкоз, колкото го и натоварва. Карането на мотор за него е извънредно наслаждение, само че когато нещо се счупи, започвали една тъга и поправяне. “Да поддържаш мотор - това си е изкуство ", схванал е той.

Не е придирчив, когато става дума за храна. Яде всичко българско и “наши манджички ". Малко се е поограничил, тъй като е решил, че ще съблюдава относително здравословен метод на живот. А една от най-големите болки на баба му е, че към този момент не може да му прави мекици и месеница. Все отново най-вече обича месце. При него самия готвенето се свежда до “чат-пат ". Смее да твърди обаче, че в случай че се захване да готви, се получава добре.  

И въпреки да не е потвърдил изцяло, че хване ли готварската лъжица, всички ще си оближат пръстите, държейки микрофона, Митьо сигурно съумява да ги накара да желаят да го видят още веднъж на екрана. 

Новите водещи на “Тази събота и неделя " ще бъдат и кореспонденти

Може да са новите свежи лица на утринния съботно-неделен блок по Би Ти Ви, само че Бесте Сабри и Митьо Маринов няма да спрат да снимат репортажи. За да не изгубят журналистическия си нюх, двамата ще продължат да описват на феновете най-малко по една история на седмица, и то по тяхна концепция. Така ще им покажат, че те към момента са там - измежду хората, без значение дали са водещи, или не. Все отново точно като кореспонденти, без значение от коя точка на света предават - от Турция по време на опустошителните трусове, от Коронавирус отделенията или от Народното събрание, съумяват да завоюват доверието на всички пред екрана, както и на своите сътрудници. Може би емпатията, която предизвикат у феновете, ще им помогне и да пожънат триумф в “Тази събота и неделя ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР