Когато се разглежда в дългосрочен план, фондовият пазар не може

...
Когато се разглежда в дългосрочен план, фондовият пазар не може
Коментари Харесай

Ето защо трябва да се инвестира единствено с дългосрочен хоризонт

Когато се преглежда в дълготраен проект, фондовият пазар не може да бъде надвит. Докато други класове активи доведоха до солидни номинални облаги за вложителите, в това число злато, нефт, жилища и съкровищни облигации, никой не се приближи до междинната годишна възвръщаемост, която акциите донесоха на вложителите през предишния век.

Но когато обективът е ограничен единствено до няколко години или даже по-кратка времева линия, прогнозиране на ориентираните придвижвания на неостаряващия Dow Jones Industrial Average, бенчмаркът S&P 500 и задвижвания от напредък Nasdaq с каквато и да е непрекъсната акуратност става на практика невероятно.

Това обаче не стопира вложителите да се пробват да създадат невъзможното. Въпреки че няма точка от стопански данни или знак, който може съответно да предскаже в каква посока ще се насочат Dow, S&P 500 и Nasdaq Composite, има доста определена група от индикатори и принадлежности за прогнозиране, които са мощно свързани с придвижванията нагоре и надолу в главните борсови показатели през цялата история.

Един от тези индикатори, който наподобява предвещава солидно придвижване на акциите, е паричното предложение в Съединени американски щати.
 Американският фондов пазар може и да не се е отървал от огромен спад
Американският фондов пазар може и да не се е отървал от огромен спад

Какво може да значи една криза за фондовия пазар?

Паричното предложение в Съединени американски щати не е направило това от девет десетилетия

Сред петте измервания на паричното предложение, M1 и M2 нормално притеглят вниманието на икономистите и инвеститорската общественост. M1 е мярка за пари и монети в обращение, както и безсрочни депозити в разплащателна сметка. Това са пари, до които имате елементарен достъп и които можете да похарчите незабавно.

От друга страна, паричното предложение M2 регистрира всичко в M1 и също по този начин прибавя спестовни сметки, сметки на паричния пазар и депозитни документи (CD) под $100 000. Това към момента са пари, до които имате достъп, само че ще би трябвало да се потрудите малко повече, с цел да стигнете до тях. Това също е индикаторът за парично предложение, който води до покачване вежди сега заради всички неправилни аргументи.

Повечето икономисти и вложители са склонни да обръщат доста малко внимание на паричното предложение M2, защото то нараства с такава поредност във времето. Тъй като стопанската система на Съединени американски щати се уголемява за дълги интервали, напълно естествено е да са нужни повече пари и монети за осъществяване на транзакции.

Но в тези извънредно редки случаи, когато е следено доста стесняване на паричното предложение M2, исторически са последвали проблеми за стопанската система и фондовия пазар на Съединени американски щати.

Преди две години, през март 2022 година, паричното предложение M2 доближи почти 21,71 трилиона $. Въз основа на последните месечни данни от Съвета на шефовете на Системата на Федералния запас, M2 доближи 20,78 трилиона $ през февруари 2024 година Както можете да видите на графиката нагоре, това съставлява относително дребен спад от 0,5% на годишна база, само че по-ясно изразен спад от 4,29% от март 2022 година Това е и първото по-значително намаление, на което сме били очевидци в M2, след Голямата меланхолия.

В едно отношение тази промяна от 4,29% на паричното предложение в Съединени американски щати може просто да е връщане към междинната стойност, откакто M2 се разшири с историческите 26% на годишна база по време на разгара на пандемията от COVID-19. Няколко кръга от фискални тласъци наводниха стопанската система на Съединени американски щати с пари и консуматори, които бяха повече от подготвени да ги похарчат.

От друга страна, повече от 150-годишна история е много ясна за това какво се случва, когато паричното предложение M2 се върне с повече от 2% от рекордно високо равнище.

Миналата година изпълнителният шеф на Reventure Consulting Ник Герли показа обява в платформата X (платформата, известна преди като Twitter). Герли се опира на данни от Бюрото за броене на популацията на Съединени американски щати и Федералния запас, с цел да наблюдава придвижванията на M2 от 1870 година

Герли означи пет случая, при които паричното предложение M2 е намаляло с минимум 2% на годишна база, в това число забележителното намаление на годишна база, следено през 2023 година Предишните четири случая, при които M2 е намаляло с най-малко 2% - - 1878, 1893, 1921 и 1931-1933 - са свързани с интервали на меланхолия и висока безработица за стопанската система на Съединени американски щати.

За да оценим тези данни агностично, би трябвало да се означи, че централната банка на нацията не е съществувала през 1878 или 1893 година Освен това паричната и фискалната политика са минали дълъг път след Голямата меланхолия. Вероятността за настъпване на меланхолия през днешния ден, поради изобилието от налични фискални и парични принадлежности, е ниска.

Но този набор от данни е много явен: в случай че количеството пари в брой, налично за потребителите, понижава и преобладаващият/основният ритъм на инфлация е на или над историческите правила, има огромен късмет потребителите да понижат дискреционните покупки. Накратко, това е исторически проект за криза в Съединени американски щати.

Въпреки че акциите не се движат в крачка със здравето на стопанската система на Съединени американски щати, се чака рецесията да се отрази неподходящо на корпоративните облаги. Историята демонстрира, че лъвският дял от спадовете в S&P 500 са настъпили след формалното оповестяване на криза.
 Индия изпревари Хонконг и стана четвъртия по величина фондов пазар в света
Индия изпревари Хонконг и стана четвъртия по величина фондов пазар в света

Стойността на акциите, регистрирани на индийските тържища доближи 4,33 трилиона $

Като се има поради какъв брой издръжлива е стопанската система на Съединени американски щати в лицето на бързо възходящите лихвени проценти, вероятността Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq Composite да бъдат свалени от съответните им пиедестали може да не е нещо, за което желаете да чуете или да говорите. За благополучие, историята е двупосочна улица, която доста благоприятства вложителите, които могат да създадат крачка обратно и да оценят силата на вероятността.

Като образец, дано разгледаме по-отблизо курса, който са поели множеството стопански цикли. Въпреки че рецесиите са изцяло естествени и неизбежни, исторически те идват и си отиват в границите на мигване на окото. От края на Втората международна война през септември 1945 година единствено три от 12-те рецесии в Съединени американски щати са траяли най-малко 12 месеца. Освен това нито един от останалите три не е надхвърлила 18 месеца.

С дребни изключения растежите на стопанската система не престават няколко години. Всъщност два интервала на напредък от средата на 40-те години минават 10-годишната граница. Докато рецесиите може да са нежелани в кратковременен проект, те отстъпват място на дълготрайни интервали на стопански и корпоративен напредък.

Това е съвсем същата история, когато става въпрос за Уолстрийт. Данни от компанията за пазарни изследвания Yardeni Research демонстрират, че е имало 40 обособени двуцифрени процентни намаления на S&P 500 от началото на 1950 година Въпреки че в никакъв случай няма да знаем тъкмо по кое време ще стартират тези спадове, какъв брой дълго ще продължат, или какъв брой внезапен ще бъде спадът, историята демонстрира, че S&P 500, Dow и Nasdaq Composite в последна сметка възвръщат загубите си и нарастват към нови върхове.

През юни 2023 година компанията за пазарни прозрения Bespoke Investment Group направи още една крачка напред и разгласява данни за това какъв брой непропорционални са били бичите пазари по отношение на мечите пазари в S&P 500.
 Защо и по какъв начин да инвестирате на финансовите пазари?
Защо и по какъв начин да инвестирате на финансовите пазари?

Взаимният фонд предлага някои преимущества на вложителите

Изследователите от Bespoke изследваха съвсем 94 години мечи и бичи пазари в S&P 500, започвайки с началото на Голямата меланхолия през септември 1929 година Докато 27-те мечи пазара бяха маркирани като траяли приблизително 286 календарни дни (около 9,5 месеца), 27-те бичи пазара в S&P 500 се задържаха приблизително за 1011 календарни дни (приблизително две години и девет месеца), или 3,5 пъти по-дълго.

Като допълнение към горното, най-дългият мечи пазар в историята на S&P 500 е единствено 630 календарни дни (11 януари 1973 година - 3 октомври 1974 г.), съгласно измерването на Bespoke. За съпоставяне, 13 от 27-те бичи пазара на S&P 500 бяха по-дълги от най-дългия мечи пазар.

Без значение какъв брой непредвидими може да наподобяват нещата в кратковременен проект или какъв брой ужасна картина могат да нарисуват исторически точни парични индикатори, времето е неоспорим съдружник на вложителите. Ако имате дълготраен капиталов небосвод и вярвате в неоспоримото разгръщане на стопанската система на Съединени американски щати с течение на времето, даже историческото намаление на паричното предложение M2 не е мотив за безпокойствие.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР