Когато решаваме къде искаме да пътуваме за следващата ни ваканция,

...
Когато решаваме къде искаме да пътуваме за следващата ни ваканция,
Коментари Харесай

10-те най-екологични държави в Европа

Когато решаваме къде желаеме да пътуваме за идната ни почивка, както и когато претегляме какъв брой красива, налична или вкусна може да бъде дадена дестинация, би трябвало да вземем поради и екологичните старания на страната. Досега всички сме наясно с пагубния резултат, който пътуването може да има върху околната среда, тъй че подборът към определената от нас ваканционна дестинация може доста да помогне за понижаване на въглеродния ни отпечатък, написа лондонското издание Condé Nast Traveller.

Но вземането на решение за това какво тъкмо дефинира дали една страна е „ зелена “ или не, не е дребен героизъм. Ново изследване на Hemsol, основана в Швеция компания за възобновима сила, прегледа данни за резистентност от страни в цяла Европа, с цел да откри коя дестинация е публично най-зелената на континента. Проучването преглежда статистическите данни за всичко – от дяловете на възобновимата сила и степента на преработване на битови боклуци до публичния превоз, горите, земеделските земи и излъчванията на въглероден диоксид. Ето и листата с 10-те най-хубави екологични страни в Европа.
Словения
Помислете за планини от книги с разкази, барокови църкви и хълмиста околност, Словения е като съвършена като пощенска картичка за това по какъв начин наподобява една устойчива туристическа дестинация. Голяма част от ландшафта ѝ е предпазен от екополитики, в това число вековните ѝ гори и заснежените върхове, също така столицата Любляна е стабилно украшение – повече от 75 % от нея е в тучни паркове и зелени площи.
Швейцария
Пътувайки из Швейцария, може да се изненадате какъв брой огромна част от страната е отдадена на природосъобразни практики. Градовете в страната процъфтяват от позиция на устойчивостта; Цюрих има строги политики за потребление на сила и понижаване на отпадъците, отличен публичен превоз и правила на стабилно строителство. По сходен метод Берн е извънредно енергийно ефикасен, с безкрайни зелени площи, магазини с нулеви боклуци, храна от локални източници в заведения за хранене и предпазен феодален център с калдъръмени улици и фонтани с прясна вода.
Люксембург
Тази дребна страна е впечатляваща, когато става въпрос за резистентност. Тя беше първата нация, която отстрани таксите за публичен превоз през 2020 година и е на път 25 % от потреблението на сила да се генерира от възобновима сила до 2030 година
Германия
Тази прелестна земя е известна със своите мистични хинтерланди и буйни гори. Германия е дом на доста екологични хотели, а транспортната мрежа на страната разчита значително на влакове на дълги дистанции – всички те се движат със 100% екологично електричество.
Естония
Екологични хотели, заведения за хранене от фермата до маса, безвъзмезден публичен превоз за жителите и доста екологични начинания, не е чудно за какво Естония попадна в този лист. Тя е доста пешеходна и има отлична природа, която чака да бъде проучена, от скъпите си тресавища до гори, обгърнати в митология.
Швеция
С втората най-хубава оценка за възобновими енергийни източници в листата, Швеция е солидно номер пет. Страната се надява да отстрани своите чисти излъчвания на парникови газове до 2045 година (ако не и по-рано), и също по този начин има висок рейтинг за своите гористи региони. Стокхолм, нейната столица, има един от най-високия брой екологични хотели в света, доста екологични магазини и отлични политики за преработване.
Исландия
За никого не е изненада, че Исландия се подрежда високо в този лист. Близо 100% от тази страна се зарежда от възобновима сила. Тя има една от най-ниските комисионни за въглероден диоксид в света и е оценена най-високо по отношение на потреблението на възобновима сила в Европа. С вярата за реализиране на въглеродна индиферентност до 2040 година чакаме тази страна да продължи да се издига нагоре в редиците на този лист през идващите години.
Финландия
На трето място, Финландия възприема екологичния живот допустимо най-добре. Около 80 % от тази страна е залесена, а въздухът и водата ѝ се считат за най-качествените в света. Финландия подписа нов закон за климата през 2022 година, в който се показват цели за понижаване на въглеродните излъчвания с 60 % до 2030 година, 80 % до 2040 година и 90 % до 2050 година
Австрия
Виена постоянно е определяна като един от най-устойчивите градове в света и не е мъчно да се разбере за какво. Столицата е дала обещание да стане въглеродно неутрална до 2040 г.; съвсем половината от града е ангажиран от паркове, градини или имоти, а Виена употребява доста по-малко сила от останалите райони на страната. Гражданите на Австрия употребяват публичния превоз повече от множеството други страни, също така страната се класира на второ място по степен на преработване.
Норвегия
Норвегия поема короната като най-зелената страна в Европа. Страната има втория най-голям резултат за възобновима сила в листата, има доста земеделска земя и е част от Парижкото съглашение, отдадено на достигането на нулеви чисти въглеродни излъчвания сред 2045-2055 година Правителството също по този начин даде обещание до три милиарда норвежки крони годишно, с цел да помогне за спасяването на тропическите гори по света. Столицата на Норвегия, Осло, също е извънредно екологичен град, с доста зелени политики за отбрана на природата, публичен превоз, захранван с електричество, и разрастваща се мрежа от заведения за хранене, фокусирана върху устойчиви артикули.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР