Когато Нисар Ахмад Уани успява да осъществи първото в света

...
Когато Нисар Ахмад Уани успява да осъществи първото в света
Коментари Харесай

Защо клонирането на камили е голям бизнес в Дубай?

Когато Нисар Ахмад Уани съумява да реализира първото в света клониране на камила през 2009 година, то е приветствано като огромно достижение.

Днес Уани е теоретичен шеф в Центъра за репродуктивни биотехнологии в Дубай, а практиката е толкоз известна, че клонирането за него се трансформира във всекидневна работа, написа.

Уани и неговият екип изследват и създават нови техники за клониране и поддържат клетъчни банки, което им разрешават да вършат копия на животни, в това число биволи и овце. Но фокусът на центъра е върху клонирането на камили.

Всяка година той „ създава “ десетки клонирани животни от едногърба камила. Сред най-популярните са копия на камилски „ кралици на хубостта “ -с вярната композиция от увиснали устни и дълги шии.
Възпроизвеждане на хубавици
Конкурсите за хубост за камили са известни в страните от Персийския залив, като паричните награди на някои от тях доближават десетки милиони долари.

Собственици са дисквалифицирани в предишното за потребление на неразрешени техники, като инжектиране на камили със силикон и надуване на части от тялото им благодарение на гумени ленти за възстановяване на външния тип. Но що се отнася до тези надпревари, клонираните камили са изцяло законни.

Въпреки че Центърът за репродуктивни биотехнологии отхвърля да показа цените, съгласно известия в локалната преса, изработката на тъкмо копие на най-красивата камила може да ви коства към 200 000 дирхама, или малко над 50 000 $.

Освен кралици на хубостта, Уани и неговият екип възпроизвеждат и елитни първенци, които да се състезават в многото надбягвания с камили в ОАЕ (някои от които могат да донесат на спечелилите хиляди долари в парични награди), както и генетично изменени камили, тъй че да създават протеини в млякото, които могат да се употребяват във фармацията.

Те също по този начин съумяват да основат за опечалени притежатели на камили имитация на техния умрял домакински любим, като клетъчни проби могат да бъдат взети даже малко след гибелта на животното.

Уани работи по способ, при който се употребява ДНК от „ соматични “ (или нерепродуктивни) кафези, взети от животното донор. Ядрото от тези донорни кафези се вкарва в яйцеклетката и се задейства благодарение на химикали.

„ ДНК от соматичната клетка стартира да се държи като ДНК на ембрион “, споделя Уани пред CNN. „ Веднъж задействани, те се култивират в лаборатория за седем до осем дни, преди да бъдат трансферирани в матката на сурогатна майка. Произведеното бебе има всички гени на животното донор. “

Според Уани, процесът е внимателен и невъздържан, като процентът на успеваемост при клонирани бременности е единствено 10%, спрямо 60% от естествената бременност при камилите.
Културен знак
Камилите са значима част от живота в Дубай. В допълнение към участиетов състезания и надпревари, в исторически проект тези едногърби животни са употребявани за превоз през суровите пустини на Арабския полуостров, както и като източник на месо и мляко.

Но те са и културен знак на обичайния метод на живот в емирствата.

„ Камилите са главен детайл за обезпечаването на живот на Арабския полуостров преди ерата на петрола и газа “, споделя Обейд Ал Фаласи, съосновател на Arabian Desert Camel Riding Center - първото учебно заведение за яздене на камили в Дубай.

„ Пътуването и търговията сред страни и селища е улеснено от камилите, които имат способността да устоят на суровия климат и да оцеляват с доста малко храна и вода. “

Камилите, прибавя той, са богатство и сателит на хората и това е по този начин и през днешния ден за някои племена и фамилии в емирствата. За мнозина те имат и духовно значение.

„ Камилите се загатват в Корана и се разказват доста пъти като неповторими, спрямо други животни, със качества, дадени от Бог – като оцеляване без вода и храна “, споделя Ал Фаласи.

Въпреки статуса им, той показва, че клонирането на камили не се счита за светотатство. „ Клонирането е научно достижение единствено по себе си и би трябвало да се преглежда като такова “, изяснява той.

Центърът за отглеждане на камили в Дубай и неговият център за възпроизвеждане също основават елитни камили, само че по-скоро тези две лаборатории се концентрират не върху клонирането, а върху прехвърлянето на ембриони – тесе вадятот една женска и се вграждат в друга камила, с цел да се подобрят възможностите и скоростта на възпроизвеждане.

Ал Фаласи споделя, че клонирането е прекомерно скъпо за множеството хора и че прехвърлянето на ембриони е по-често срещан, „ с цел да се подсигурява, че една добра камила може да сътвори повече поколение (чрез сурогатно майчинство). “
В помощ на застрашените типове
Днес Уани и неговият екип търсят способи да употребяват технологията по клониране, с цел да оказват помощ на застрашените типове. Двугърбата дива бактрийска камила е измежду най-застрашените огромни бозайници на планетата поради загубата на местообитания и кръстосване с домашни камили.

За да оказват помощ за опазването й, Уани и неговият екип работят върху техники, които включват междувидов нуклеарен трансфер на соматични кафези, при който непосредствен тип домашно животно се употребява като донор на яйцеклетка, както и като сурогатна майка.

През 2017 година първата клонирана бактрийска камила се роди в центъра по този способ, откакто ембрион е вграден в едногърба камила.

В бъдеще Уани се надява да употребява техниката на клониране, с цел да резервира други сериозно застрашени видовеи даже да помогне за възстановяванена изчезнали типове.

„ Нашият център е фокусиран върху създаването и използването на най-новите репродуктивни биотехнологични техники, като клониране, изкуствено осеменяване и ембрионен трансфер за възстановяване на размножаването на разнообразни скотски типове в района, както и за опазването на застрашени типове “, споделя той.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР