Когато Антоний Рудковски е на около 15 години, той започва

...
Когато Антоний Рудковски е на около 15 години, той започва
Коментари Харесай

Защо руските програмисти заиграха на „котка и мишка“ с Кремъл

Когато Антоний Рудковски е на към 15 години, той стартира да се учи по какъв начин да построява виртуални частни мрежи (VPN), с цел да получава достъп до интернет наличие, недостъпно в Русия. Първоначално желал просто желал да слуша музика в Spotify от стаята си в Нижни Новгород, град на към 430 км източно от Москва. Три години по-късно завоюва 1200 $ – най-големия дял от паричната премия на конкурс, проведен предишния месец от група от гражданския бранш, за създаване на VPN услуга, която да заобикаля съветската цензура.

Рудковски е част от разрастващата се екосистема от програмисти на свободна процедура и VPN компании, които вземат участие в това, което някои от тях разказват като игра на „ котка и мишка “ с управляващите в Русия. Целта е да заобиколят контрола върху онлайн наличието.

По природа не съм доста политически човек, само че не мисля, че нарушаването на съществени човешки свободи – като свободата да изразяваш себе си и да получаваш информация – е вярно “, споделя Рудковски в изявление от Гданск, Полша, където фамилията му се реалокира малко преди началото на войната. „ Хората от ден на ден ще се отдалечават от действителността. “

Шестима програмисти описват пред Reuters за борбата си против задаващите се по-строги блокади на VPN мрежите в Русия. Някои от тях ползват техники, усвоени от китайските хакери, които от години усъвършенстват методите за заобикаляне на още по-строгата „ Велика защитна стена “.

Много от програмистите в този момент работят от чужбина заради съображения за сигурност: координират се в групови чатове, на виртуални хакатони и на платформи за уеб разработка. Няколко от тях не пожелаха да разкрият местоположението, а други пожелаха да запазят анонимност.
Ситуацията в Русия се стяга
Руският интернет регулатор Роскомнадзор включва уеб страници на опозиционни медии в черни описи и забрани няколко задгранични обществени медийни платформи. Репресиите са част от осведомителната война след нахлуването в Украйна през февруари 2022 година Кремъл упреква някои западни новинарски уеб сайтове и обществени мрежи, че популяризират отрицателна агитация за Русия, с цел да подклаждат раздори в страната и в последна сметка да смъкват държавното управление.

VPN мрежите основават криптиран „ тунел “, през който обещано устройство може да получи достъп до интернет – скривайки чувствителни данни, като да вземем за пример местоположението на обещано лице или това, което то преглежда онлайн. Търсенето на такива услуги в Русия внезапно набъбна, откакто нашествието на Москва в Украйна накара милиони хора да търсят самостоятелна информация.

Според световен показател, който се поддържа от доставчика на услуги Atlas VPN, през 2022 година 33.5 млн. души са изтеглили VPN в Русия, спрямо 12.6 млн. предходната година.

Някои програмисти се приготвят за стягане на контрола, откакто президентът Владимир Путин си обезпечи мандат най-малко до 2030 година с безапелационна победа на изборите предишния месец. Прокремълските законодатели желаят да лимитират в допълнение достъпа до интернет като част от по-широка битка за отбрана на така наречен от президента „ обичайни полезности “ на Русия – учредени на фамилията, нацията и православната християнска религия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, запитан за позицията на държавното управление във връзка с потреблението на VPN мрежи, съобщи, че не знае за планувани наказания. „ Роскомнадзор поставя старания за блокиране на някои VPN услуги и тези старания ще продължат, с цел да се понижи опцията за заобикаляне на блокирането “, сподели той.

Понастоящем Роскомнадзор блокира към 150 известни VPN услуги, съобщи Евгений Зайцев, шеф на отдела за надзор и контрол на електронните известия, представен от държавните медии, на конгрес за интернет сигурност в Москва тази седмица. Регулаторът от дълго време желае да отстрани напълно VPN услугите.

Има признаци, че репресиите набират мощ. Клиенти да вземем за пример оповестяват за проблеми с VPN услуги, които преди година са работили добре.

Миналия месец Русия забрани рекламирането на VPN услуги, които се употребяват съответно за достъп до „ блокирано или нелегално наличие “, а до момента Роскомнадзор е блокирал към 700 уебстраници, които популяризират такава „ агитация “, сподели Зайцев.

Много руснаци употребяват VPN, с цел да получат достъп до неразрешени уеб сайтове като Фейсбук и Instagram, с цел да разгласяват фотоси онлайн и да поддържат връзка с приятелите и фамилията си вкъщи и в чужбина.

През 2022 година Русия жигосах Meta, притежателя на Фейсбук и Instagram, като „ екстремистка организация “, откакто тя краткотрайно разреши на украинските консуматори да разгласяват крайни известия от вида „ гибел на съветските нашественици “.

Въпреки че съвсем всички рускоезични самостоятелни медии са блокирани, западните новинарски уеб сайтове не са. Ирина Бороган, старши теоретичен помощник в Центъра за разбор на европейската политика (CEPA), която е съавтор на книга за съветската цифрова цензура, съобщи, че толкоз малко руснаци приказват други европейски езици, че не е належащо да се лимитира такова наличие.

Огромното болшинство от хора, които приказват единствено съветски и нямат VPN, могат да получат достъп единствено до следени от Кремъл вести “, уточни Бороган.
Заблуждаване на цензурата
Няколко програмисти се опират на антицензурни принадлежности, създадени в Китай и Съединени американски щати, с цел да изпреварят Роскомнадзор.

Един от разработчиците – Евгений, е създал опростена версия на добре познатия китайски инструмент за заобикаляне Xray. Неговото приложение „ easy-xray “ пренасочва уеб трафика към нает сървър в чужбина посредством комплициран развой, който съгласно него прикрива потребителския трафик от Роскомнадзор.

Според Евгений до 20 души по едно и също време могат умерено да споделят един виртуален сървър, който потребителите могат да наемат за няколко $ на месец.

Тествахме easy-xray на два сървъра и не видяхме огромни проблеми по време на съветското блокиране “, споделя 38-годишният Евгений. Услугата към момента не е налична в комерсиалната мрежа.

Голяма част от работата на програмистите е съсредоточена върху укрепването на по този начин наречените „ протоколи “ или набор от правила, които дефинират метода на прекачване на данни от преносимия компютър или смарт телефона на потребителя към VPN сървъра. В тази област е и награденият първообраз на Рудковски, който превключва потребителите сред два протокола, ако единият от тях е блокиран.

Виталий Власенко, 37-годишен програмист, е създал сходна система.

Тя работи, като десетки интернет консуматори конфигурират неговото приложение, което той назовава „ датчик “, на своите преносими компютри или евтини микропроцесори. След това тези „ датчици “ откриват връзки с доста типове протоколи, тъй че в случай че някой от тях е блокиран, други са налични за потребление. Колкото повече хора изтеглят „ датчика “, толкоз по-стабилна е системата.

Власенко се реалокира в Тайланд през юни 2022 година от сибирския град Новосибирск, където е работил като доброволец за починалия съветски опозиционен водач Алексей Навални. Роден в украинския град Днепър, той споделя, че е напуснал Русия, тъй като не можел повече да живее в страна, „ която бомбардира моята татковина “.

Власенко създава плана „ Сензори “ предходната година на същия онлайн хакатон, в който неотдавна взе участие и Рудковски – Demhack.

Власенко споделя, че е належащо повече сходно съдействие за битка с възходящата цензура.

Методите на Роскомнадзор са станали доста по-технологични. Сега са нужни хакатони за намиране на решение; елементарното инсталиране на някакъв VPN-клиент няма да свърши работа. “
Код за положително
Amnezia VPN се пробва да насърчи точно такова съдействие.

Една от най-големите безвъзмездни VPN услуги в Русия с 200-250 000 дейни консуматори, най-малко две трети от които в Русия, Amnezia е приложение с отворен код, което значи, че всеки може да копира и трансформира компютърния ѝ код, с цел да построява свои лични планове.

Шокиран съм от това какъв брой доста се е увеличен планът “, споделя операторът Мазай Банзаев. „ Около нас започнаха да се събират стотици IT експерти и разработчици. “

В колективен чат в приложението Telegram, наименуван „ Amnezia VPN Development “, над 400 програмисти си разменят десетки известия всеки ден, споделяйки редове код, копирани от технологията на Amnezia, с цел да тестват нови хрумвания и да отстраняват дружно проблеми при възникването им.

Екипът на Банзаев работи непрекъснато за създаване на личен протокол, който ще прикрива VPN трафика и ще заблуждава цензорите, че потребителите сърфират обикновено в интернет.

Цялата тази игра на котка и мишка с VPN мрежите ще докара до това, че регулаторите ще желаят да лимитират връзката с външния свят непременно “, споделя той.

Банзаев следи Китай и Иран, където контролът върху интернет е доста по-строг, в сравнение с в Русия. Той счита, че е въпрос на време Москва да последва образеца им.

„ Ние не чакаме. Започнахме да създаваме нови VPN протоколи, които ще бъдат постоянни в тези нови условия “, споделя той.

Използването на VPN е криминализирано в Иран, до момента в който в Китай страната разполага с войска от човешки цензори, които изключват антикомунистическото наличие, и употребява изкуствен интелект, с цел да следи какво хората гледат онлайн.

За разлика от Китай, Русия не е налагала ограничавания, когато за първи път е построила своята интернет архитектура през 90-те години на предишния век, споделя Андрю Съливан, президент на Интернет обществото, американска група за отбрана на правата на потребителите, която предизвиква онлайн свободите.

Русия има история на много добра съгласуваност “, споделя Съливан. „ Беше доста мъчително да следим по какъв начин Кремъл подкопава това. “
Рискове за Русия
Шестима специалисти споделят, че напъните на Москва да забрани всички VPN мрежи биха рискували да навредят на други функционалности на интернет – най-малко краткотрайно – като държавни уеб страници за заплащане на налози или онлайн банкови услуги.

Интернет не е фиктивен, с цел да бъде филтриран, с цел да бъде разчленен на суверенни елементи “, сподели Бороган от Центъра за разбор на европейската политика. „ Така че, когато се пробвате да възбраните нещо или да блокирате IP адреси, това значи, че можете да нарушите работата на цялата система. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР