Кое е най-здравословното време за закуска и какво се случва

...
Кое е най-здравословното време за закуска и какво се случва
Коментари Харесай

Кое е най-здравословното време за закуска и какво се случва ако я пропуснем

Кое е най-здравословното време за закуска и какво се случва в случай че я пропуснем. Отговорите дава прочут нутриционист. Закуската е оповестена за „ най-важното хранене за деня “, само че най-здравословното време за консумация на закуска към момента е забулено в тайнственост. Беглото търсене в Гугъл сигурно не помага; един уебсайт показва тъкмо избран часови период (между 7 и 8 часа сутринта), до момента в който различен го свежда до един час след събуждането.

Съществуват неоспорими доказателства, че добре уравновесената закуска дава огромна доза утринна сила, както и усъвършенства метаболизма, равнищата на кръвната захар, настроението и концентрацията. Тя даже оказва помощ да се предотврати желанието за храна по-късно денем. Храната въпреки всичко е гориво, тъй че мислете за нея като за гориво в резервоара.

Според някогашната атлетка Риан Стивънсън, която е диетолог, натуропат и създател на производителя на здравословни добавки Artah, няма универсално време от деня, в което да закусваме.

„ Но едно положително предписание е да оставите най-малко 12 часа сред вечерята и закуската на идващия ден “, споделя тя. „ Така че, в случай че сте завършили с вечерята в 19:30 ч., би трябвало да изчакате до 7:30 ч. сутринта, преди да закусвате. “

Научната част

Съществуват солидни научни причини за установяване на времето за закуска. Всички ние имаме вграден часовник, прочут като циркаден темп, който поддържа 24-часов цикъл. Освен това в храносмилателния ни тракт има трилиони бактерии (наричани общо чревен микробиом), които също следват циркадния темп. Подобно на клетките на кожата и тялото ви, те минават в режим на възобновяване, когато спите, тъй че е значимо „ да оставите задоволително време на микробиома да си почине и да се възвърне “, споделя Риан.

Причината? Червата ни имат съвсем вълшебен механизъм за самопочистване, „ само че с цел да се случи това, би трябвало да сме на гладно “, споделя тя.

Ако това звучи комплицирано, то е тъй като е по този начин. Но всичко, което в действителност би трябвало да знаете, е, че по-дългият период сред храненията може да докара до по-добри резултати, когато става въпрос за здравето на червата и усилване на метаболизма.

 

Здравословна закуска

Това, което ядете, е също толкоз значимо, колкото и по кое време закусвате.

„ Качествената закуска с високо наличие на протеини, фибри и фитонутриенти е от основно значение “, споделя Риан. „ Това ще ви помогне да регулирате кръвната захар, силата и метода на хранене през целия ден. “

Всъщност е потвърдено, че приемът на задоволително количество протеини при започване на деня понижава глада през нощта, отбелязва тя. Да не приказваме, че протеинът се състои от аминокиселини, от които тялото се нуждае, с цел да построява и възвръща мускулите, костите и кожните кафези.

„ Стремете се да приемате по 1,2 грама протеин на кг телесно тегло за деня и по-късно го прехвърлете към утринното хранене “, споделя Риан.

И избягвайте сладката закуска. Поничките, сладкишите и някои зърнени закуски покачват равнищата на кръвната захар, а няколко часа по-късно те още веднъж се срутват, което ви кара да сте отпаднали и да се борите с мозъчната мъгла.

Включете храни с високо наличие на фибри, като пълнозърнест самун или овесени ядки.
Авокадото пък е богато на потребните за сърцето мононенаситени мастни киселини.

Защо да не пропускате закуската?

Калориите са метод за премерване на количеството сила, което тялото ви получава от храната, която ядете. Постоянното пропускане на закуската всъщност значи, че приемате по-малко калории, в сравнение с тялото ви се нуждае, изключително откакто е спало (гладувало) цяла нощ. Това от своя страна може да „ забави метаболизма ви, да усили напрежението и да понижи имунитета “, споделя Риан. Казано по-просто, това „ просто няма да е добре за вас “.

Когато не сте яли с часове, тялото ви създава и по-големи количества „ хормони на глада “, в това число грелин. Те дават на мозъка и стомаха ви да схванат по кое време е време да ядете и в този случай евентуално могат да ви настроят да преяждате по-късно.

Заслужава да се означи също по този начин: „ Пропускането на закуската и последващият лек или богат на въглехидрати обяд могат да навредят на силата и метаболизма ви “, предизвестява Риан. „ Ако въпреки всичко опитате това, не забравяйте да се концентрирайте върху хидратацията и електролитите. Опитайте да добавите малко морска сол и лимон към водата или пък използвайте електролитни прахове. “

Трябва ли да закусвате преди или след подготовка?

По същия метод, по който няма твърдо и изрично предписание за най-здравословното време за закуска, това зависи от времето, по което се упражнявате, и от метода ви на живот.

„ Ако упражнявате рано заран, към 6:30 или 7:30 ч., бих споделила, че хидратацията е от основно значение и изчакайте да се храните по-късно “, споделя Риан. „ Ако упражнявате по-късно от 8 часа сутринта, може да е потребно да хапнете дребна храна или малко парче плод, според от това какви са равнищата ви на сила. “

Важно е също по този начин да не оставяте прекомерно доста време за хранене след подготовка.

„ Всичко е въпрос на намиране на баланс “, споделя тя. „ Да направиш в действителност сложна подготовка в 8 ч. сутринта и по-късно да не ядеш до 13 ч. няма да е продуктивно. “

Има ли уместно време за обяд и вечеря?

Като цяло си коства да имате поради няколко неща:

Стремете се да вечеряте колкото се може по-рано.

„ По-добре е за съня, метаболизма и червата ви да има разлика от три часа сред вечерята и времето, когато си лягаме “, споделя Риан.

Стеснете прозореца за хранене.

„ Лесно е да попаднем в клопката на непрекъснатото хранене “, споделя Риан. „ С ранните закуски, междинните закуски и късните вечери не е извънредно да сме в „ прозорец на хранене “ в продължение на 16 часа или повече всеки ден. Това ще се отрази неподходящо на силата, метаболизма и здравето на червата, тъй че стесняването на „ прозореца на хранене “, като в същото време приемате задоволително протеини, доста фибри и доста растения, може да бъде от голяма изгода. “

Опитайте се да избягвате непрекъснатото похапване.

„ Това може да способства за храносмилателни проблеми и отмалялост “, отбелязва Риан. „ Колкото повече ядем, толкоз по-малко евентуално е да избираме пълноценни храни и да си набираме задоволително протеини и фибри, защото закуските обичайно са ултрапреработени храни и имат по-малка хранителна компактност от същинската храна. “

 

Източник – Glamour/Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР