Книгите от историческата поредица Дълг и чест“ на издателство Захарий

...
Книгите от историческата поредица Дълг и чест“ на издателство Захарий
Коментари Харесай

Книгите от поредицата „Дълг и чест“ на изд. „Захарий Стоянов ще бъдат представени в БАН

Книгите от историческата поредност „ Дълг и чест “ на издателство „ Захарий Стоянов “ ще бъдат показани в постройката на Българската академия на науките (БАН) на столичната улица „ 15-и ноември “ 1. Събитието е на 8 май, оповестяват от издателството.

 

В него присъединяване ще вземе и художникът Васил Горанов, който е създател на картините в поредицата.

 

Поредицата „ Дълг и чест “ е основана по концепция на учените Георги Марков, Васил Гюзелев, Константин Косев, Антон Дончев и член-кореспондент Иван Гранитски. Тя обгръща към този момент над 60 издадени книги, показват издателите. Сред тях са „ Дико Илиев ” на Атанас Звездинов, „ Иван Хаджийски ” на Панко Анчев, „ Нешо Бончев “ на Боян Ангелов, „ Св. Софроний Врачански ” на Панко Анчев, „ Хилендарският духовник ” на Димитър Талев, „ Андрей Ляпчев “ на Димитър Косев, „ Васил Левски “ на Константин Косев, „ Гоце Делчев “ на Димитър Талев, „ Иван Вазов “ на Симеон Радев, „ Марин Дринов “ на Боян Ангелов, „ Първоучителят Методий “ на Ана Стойкова, „ Тодор Александров “ на Красимир Каракачанов, „ Хан Тервел “ на Антон Дончев и Васил Гюзелев и други

„ Паметта е живата вода на историята. Неслучайно цялата антична митология се е занимавала основно с казуса за историческата памет.

 

Това е проблем и на модерността. Цялата българска история от Възраждането насам е история на образуване на нацията, националната страна, книжовния език, националното схващане. Но от ден на ден се вършат опити нациите да се унищожават и да се обезличат националните страни, а с тях и техните история. Ако този демоничен план се извърши, българската нация мъчно ще оцелее. Ще изгубим езика, литературата, културата, традициите, историята ", означават от „ Захарий Стоянов ".

 

Обясняват, че името на поредицата е определено, тъй като думите „ дълг “ и „ чест “ са гравирани върху сабите на българските кавалеристи на военачалник Иван Колев, донесли на родината величави победи и неувяхваща популярност със своя подвиг, дръзновение и саможертви по време на Балканските войни.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР