Кметът на София Васил Терзиев ще сезира Софийска градска прокуратура

...
Кметът на София Васил Терзиев ще сезира Софийска градска прокуратура
Коментари Харесай

Narod.bg осветли: Васко Кмета даде боклука на прокурор, но върна компрометиран бивш шеф?

Кметът на София Васил Терзиев ще сезира Софийска градска прокуратура за резултатите от одита на завода за боклука в село Яна, който публично се назовава Столично дружество за отнасяне на отпадъците. В нескопосания опит за трупане на точки Васко Кмета съобщи, че отчетът от инспекцията по какъв начин се е управлявало СПТО до назначението на нов краткотраен шеф през декември м.г. – компрометирания Николай Савов, е дал доста данни за „ занемареност “.

„ Безстопанственост – като груба немарливост във връзка с активите на предприятието и пилеенето на средствата му, зле написани планови задачи при строителството, липса на действен надзор и надзор по осъществяването, липса на надзор, разпределяне на безусловно нелогични и незаслужени бонуси по отношение на резултатите и скарано с икономическата логичност утежняване на финансовото състояние на предприятието “, разяснява Терзиев във фейсбук.

Днес в Столична община той и краткотрайният шеф на СПТО Николай Савов ще дадат конференция, на която ще дават повече информация за заключенията на одита.

Трагично е, че зад цялата патаклама стои следващият тъп опит за пиар на гърба на софиянци, защото самият началник на завода за отпадък Николай Савов, назначен от Васко Кмета, е тотална издънка.

Както Narod.bg към този момент разкри, Савов е бил шеф на Столичното дружество за отнасяне на отпадъците от неговото основаване през 2013 година до 2016 година

Реклама

Накрая е изритан, откакто закупил от частна компания такова голямо количество хигиенични материали за потребностите на завода, че не е имало място, където да ги съхраняват, и чиновници били принудени да ги тъпчат на всевъзможни места, даже под стълбите в предприятието.

Напънът да купи рекордното количество се обяснявал с желанието за по-голям бонус, разяснява осведоменият с драмата източник на Narod.bg. Като подобаващ за позицията шеф на Оперативна програма „ Столично дружество за отнасяне на боклуци ” Николай Савов бил пробутан от тогавашния заместник-кмет по екологията Мария Бояджийска, която в последна сметка хвърля оставка.

В предишното си Савов крие и същинска покруса, която явно не му пречи да драпа за шеф в тумбата ПП-ДБ-„ Спаси София ” – става дума за случай в „ Кремиковци ”, лишил живота на трима служащи – Тошко Петров и Здравко Мишев, водопроводчици, и пожарникарят Темелко Първанов.

Трагедията се случва през 2004-а, когато новият-стар началник на завода за отпадък е шеф на произвеждане „ Водоенергийно ” в металургичния комбинат – на 10 януари при приключване на доменна газ починаха Тошко, Здравко и Темелко, а други 22 бяха ранени.

Напук на очевадното наливане от пусто в празно Васко Кмета сподели зъбки:

„ За всичко това би трябвало да бъде потърсена отговорност. За това изпратих отчета от инспекцията към Софийската градска прокуратура за следващи дейности по подготвеност. От тук нататък решението за идващите стъпки е в ръцете на прокуратурата “, написа още Терзиев. Той разясни, че инспекциите в СПТО не престават. „ Едновременно с това вкарваме ограничения, с цел да приведем завода в естествен и ефикасен режим на работа “, се споделя още в известието.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР