Кметът на Сливен Стефан Радев говори за ключовата роля на

...
Кметът на Сливен Стефан Радев говори за ключовата роля на
Коментари Харесай

Стефан Радев в Тирана: Община Сливен е един от най-активните участници в Мрежата В40

Кметът на Сливен Стефан Радев приказва за основната роля на транспортната съгласуваност за задълбочаване на съдействието и взаимното обогатяване на жителите от прилежащите страни. Това стана по време на Генералната асамблея на Мрежата на балканските градове В40, която е част от Срещата на върха и се организира от 29 до 31 януари в албанската столица Тирана.
По думите му положителните транспортни връзки са решителен фактор за възстановяване на конкурентоспособността на стопанската система в района.
„ Добросъседските взаимоотношения и положителната съгласуваност са решаващите фактори, които могат да трансфорат стратегическото местонахождение във фактор за благополучие “, акцентира кметът на Сливен. Той посочи, че кметовете са прагматици, които всеки ден са изправени пред тестванията на ежедневните проблеми, само че близостта с жителите и откритостта на локалните администрации са ключът към положителното ръководство.
Стефан Радев акцентира, че община Сливен е един от най-активните участници в Мрежата В40 и досега е била ангажирана с всички събития и конгреси на организацията.
„ Възможността да се развиват ефикасни партньорства в непосреден контакт с сътрудници е голям заряд за бъдещото развиване на Мрежата “, посочи той.
Във фокуса на разискванията са европейската и световната вероятности за района. Кметовете дискутират бъдещето на Югоизточна Европа през опита и знанието, насъбрани в процеса на ръководство на градовете и партньорските мрежи. Развитието на устойчиви политики в градовете и подобряването на реакцията при рецесии е различен значим акцент в програмата.
В влиятелния конгрес като представители участваха президентът на Албания Баджрам Бегай, министрите на европейските въпроси и външните работи, на районната власт и на туризма и околната среда на Албания, някогашни и сегашни кметове и заместник-кметове на градове от Балканите и Европа, генералният секретар на организацията „ Евроситис “ Андре Собчак, Джеймс Андерсън – началник на иновационната стратегия на фондация „ Блумбърг “ и други знакови персони.
Сливенският кмет е част от българската делегация на НСОРБ в Тирана по покана на кмета на албанската столица Ерион Велиай. От българска страна във форума вземат участие още ръководителят на УС на НСОРБ Даниел Панов – кмет на Велико Търново; заместник-председателите на УС Донка Михайлова – кмет на Троян, и Иво Димов – кмет на Димитровград; кметът на Столична община Васил Терзиев; членовете на УС на НСОРБ Георги Димитров – кмет на Карнобат, и Емил Кабаиванов – кмет на Карлово и изпълнителният шеф на НСОРБ Силвия Георгиева.
Създадената през 2021 година по самодейност на кмета на Голямата Истанбулска община Екрем Имамоглу организация, сплотява градове от 11 страни. През 2022 година редица български общини се причислиха към Мрежата, като към днешна дата те са 14. Годишният конгрес на В40 се организира за трети път от основаването на организацията и ознаменува албанското й председателство през 2024. Амбицията на Мрежата на балканските градове е да развива локалната народна власт като опора за стабилността на Балканите и в Европа.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР