Китайският лидер и сръбският му колега Александър Вучич ще обсъдят

...
Китайският лидер и сръбският му колега Александър Вучич ще обсъдят
Коментари Харесай

Париж, Будапеща и ...Белград: Трите спирки на Си Цзинпин, който е за първи път от 5 г. в Европа

Китайският водач и сръбският му сътрудник Александър Вучич ще обсъдят интернационалната и районна обстановка, издигането на нивото на китайско-сръбските връзки, както и благоприятни условия за вложения и инфраструктурни планове.

Също на следващия ден се навършват 25 години, откогато по време на бомбардировките на НАТО против Югославия американски ракети удариха китайското посолство в Белград, при което починаха трима души, а минимум 20 бяха ранени. Белият дом по-късно назова случилото се неточност и го изясни с неточни карти. Това ще е втората публична аудиенция на Си Цзинпин в Сърбия от 2016 година.

Фактът, че Белград е измежду трите европейски столици, които китайският водач е избрал да посети, демонстрира, че Пекин гледа на Сърбия като на значима страна в района и че възнамерява да ускори наличието си в тази част на Европа. Пекин и Белград споделят едни и същи позиции по основни политически въпроси, написа Българска телеграфна агенция.

" Двете страни са доста сближени от военния неутралитет на Сърбия, която не има намерение да се причисли към НАТО, от нежеланието на Белград да хармонизира външната си политика с Брюксел във връзка с Китай и Русия, както и от общите провокации пред териториалната целокупност на двете страни, " разяснява пред сръбската редакция на Би Би Си Александър Митич, теоретичен помощник в Центъра за проучвания на " Един пояс, веднъж " към Института за интернационална политика и стопанска система в Белград.

Китай не признава оповестената през 2008 година самостоятелност на тогавашната сръбска област Косово, а Сърбия следва политика на " един Китай ". Белград разчита на поддръжката на Пекин в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по въпроса за непризнаването на Косово.

В навечерието на визитата в изявление за китайската държавна телевизия CCTV сръбският президент Александър Вучич сподели, че Китай е най-хубавият сътрудник на Сърбия в реализирането на националните цели и че е време да се премине към ново ниво на връзките сред двете страни, към стратегическо партньорство.

Сърбия е първият изчерпателен стратегически сътрудник на Китай в Централна и Източна Европа и двете страни имат надълбоко стоманено другарство, сподели във връзка визитата представителят на китайското външно министерство Лин Цзян, представен от сръбските медии.

" Стоманено другарство " е формалната дефиниция, която Пекин и Белград употребяват за разказване на двустранните си връзки.

Лин Цзян посочи, че по време на визитата двамата държавни глави ще обменят отзиви за връзките сред Китай и Сърбия, за интернационалните и районни въпроси от общ интерес, ще обмислят способи за възстановяване на позиционирането на връзките сред двете страни и ще очертаят път за бъдещото развиване на двустранните връзки.

Китайският дипломат в Белград разяснява, че визитата на Си Цзинпин ще отвори нова глава в историята на сръбско-китайските връзки, оповестиха сръбските медии.

Същевременно в последния ден на април новото сръбско държавно управление разгласи, че е приело нужните актове за възстановяване на съдействието с Китай в няколко области - обучение, просвета, нововъведения, софтуерно развиване, както и икономическо и техническо съдействие в региона на инфраструктурата.

Именно инфраструктурните планове съгласно специалисти ще бъдат в центъра на диалозите по стопански тематики по време на идното посещаване.

" Това, което следва, е и началото на използването на Споразумението за свободна търговия с Китай, което се чака от юли тази година, тъй че евентуално ще се приказва и за планове в Сърбия в границите на Експо 2027 и на по-широкия капиталов цикъл, отнасящ се към (програмата) " Скок в бъдещето 2027 година ", сподели Боян Станич от Търговската камара на Сърбия, представен от сръбската държавна телевизия РТС.

Белград и Пекин подписаха Споразумението за свободна търговия през октомври. То ще улесни вноса на 8 930 сръбски продукта в Китай и на 10 412 китайски продукта на сръбския пазар.

Като част от китайската самодейност " Един пояс, веднъж ", към която Сърбия се причисли през 2017 година, бяха построени няколко огромни инфраструктурни плана. Пекин даде начало на самодейността през 2013 година за създаване на нови търговски пътища и пазари за китайския експорт.

Сред значимите приключени или стартирани взаимни планове са железопътната линия Белград-Будапеща, построяването на " Пупинов мост ", сектори от автомагистрала " Милош Велики ", околовръстното на Белград, ремонта на Топлоелектрическа централа " Костолац " и " Панчево ". През последните 10 години обаче дългът на Сърбия към Китай е повишен 12 пъти до 3,7 милиарда евро през 2023 година, показва Би Би Си.

Властите в Белград изясняват вземането на заеми от Китай вместо от институциите на Европейски Съюз, от който Сърбия желае да стане част, с това, че китайските заеми са " бързи ", защото процедурите са облекчени. Финансирането с пари от Европейски Съюз значи да се следват европейските процедури, които включват бистрота и оповестяване на търгове, отбелязва сръбската секция на Радио Свободна Европа.

Според специалиста по връзките сред Китай и Сърбия Александър Митич китайските компании са привлечени в Сърбия от " квалифицираната и относително евтина работна ръка, енергийния, селскостопанския и промишлен капацитет, капиталовите благоприятни условия в пътна инфраструктура, както и от безвизовия режим за китайски жители ".

Сръбският министър на вътрешната и външната търговия Томислав Момирович сподели в края на предишния месец, че Китай е измежду най-големите вложители в страната, защото е вложил 5,5 милиарда $ в сръбската стопанска система в интервала от 2014 до 2023 година Китай е вторият по значимост външнотърговски сътрудник на Сърбия. Според изказването на Момирович стокообменът с Китай през 2023 година възлиза на 6,1 милиарда евро. Министърът означи, че Китай е седмият експортен пазар с дял от четири % в общия сръбски експорт.

Най-големите експортьори от Сърбия за предходната година са китайските компании " Сидзин майнинг " (Zijin Mining), " Сидзин копер " (Zijin Copper) и " Ейч Би Ай Европейски Съюз " (HBIS), чийто общ експорт възлиза на малко под 2,5 милиарда $, демонстрират данни на Министерството на финансите.

Макар тази цифра да е забележителна за сръбската стопанска система, тя не съставлява даже една хилядна от общия китайски експорт през предходната година, който възлиза на съвсем 3,4 трилиона $.

Това демонстрира, че търговията и вложенията в Сърбия и Западните Балкани са " съвсем незначителни " за Китай, споделя пред сръбската редакция на Би Би Си Ричард Турчани, програмен шеф на Централноевропейския институт за азиатски проучвания.

По думите му тези вложения са " по-скоро алегорични, в сравнение с в действителност значими за Китай, а Си Цзинпин не идва в Сърбия за повторно от осем години поради стопанската система, а поради политиката ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР