Китайски компании увеличават производствения си капацитет в Европа, тъй като

...
Китайски компании увеличават производствения си капацитет в Европа, тъй като
Коментари Харесай

Предстоящата зима и кризата с енергийните доставки отново обърнаха погледа на европейския пазар към Китай

Китайски компании усилват индустриалния си потенциал в Европа, защото търсенето на отоплителни уреди, вариращи от електрически килими и термопомпи до нагреватели и торбички за топла вода, нараства в последните месеци.

Европа е изправена пред възходящ недостиг в доставките на горива, което може да направи идната зима сложна за доста семейства. Гигантът в произвеждане на електроуреди „ Мидеа “ (Midea Group) възнамерява да направи първа копка на фабриката си за термопомпи в Италия този петък. С инвестиция от 60 милиона евро фабриката се чака да проработи с цялостен потенциал през второто тримесечие на 2024 година Тя ще разполага с индустриални линии, уреди за поддръжка и център за изследвания и развиване. 

Някои китайски компании оферират също артикули, пригодени за европейския пазар. Производителят на вентилатори „ Дзису “ (Jisu Technology), да вземем за пример, неотдавна пусна енергоспестяващ вентилатор за европейския пазар. 

През последните месеци европейски компании интензивно се доставят с китайско отоплително съоръжение, с цел да оказват помощ за прекосяването през зимата, защото районът е изправен пред лимитирани енергийни доставки след влошените връзки с Русия. 

Москва беше най-големият снабдител на природен газ за Европа. Според неотдавнашен отчет на „ Ройтерс “, Европа би трябвало „ да се моли за мека зима “ и да понижи търсенето на сила, защото по-сериозните съкращения на съветските доставки на горива и други произшествия биха могли „ да създадат разпределението на електрическата енергия или спиранията съвсем неизбежни “. 

През първите осем месеца на тази година от град Иу в провинция Джъдзян, който е най-големият в света пазар на едро за потребителски артикули, е изнесено отоплително съоръжение на стойност 190 милиона юана (26,5 милиона долара), като климатици и електрически одеяла, с 41,6 % повече от същия интервал на предходната година, съгласно данни на локалната митница.

Статистиката демонстрира също, че през юли Европейски Съюз е внесъл към 1,29 милиона електрически килима от Китай, което е съвсем 150 % повече от юни.

Енергийната рецесия в Европа подтиква пазара на термопомпи, споделя Чън Лин, общоприет управител в „ Мидеа “, роля за което имат и напъните на европейските страни да реализират въглеродна индиферентност. 

„ Няма да има проблем „ Мидеа “ да влезе в първата тройка във връзка с производството на термопомпи в Европа през 2022 година “, прибавя и Лиу Лиган, заместител общоприет управител групата.

Термопомпите се трансформират във значим източник на напредък за „ Мидеа “, чийто експорт на този продукт се усили с 200 % през първите осем месеца на тази година. 

Според Cinda Securities европейският пазар за битови термопомпи се чака да доближи 37,73 милиона бройки. С прибавянето на усъвършенствани и промишлени термопомпи дълготрайното търсене се чака да надвиши 40 милиона бройки, които се правят оценка на 400 милиарда евро. Пазарът ще нараства с общ годишен ритъм от към 10 % през идващите пет години, считат от капиталовата организация. 

Луо Лансиен, шеф на магазин за торбички за топла вода в Иу, споделя през Global Times, че поръчките от Европа са се нараснали с към 20-30 % тази година. „ Европейските клиенти преди бяха консервативни при правенето на поръчки, само че тази година те са много по-смели “, споделя тя. 

Нарастващите поръчки от Европа поддържат цените на акциите на някои компании. Например, „ Цайхун “ (Caihong Group), която изнася електрически килими, регистрира повишаване на цената на акциите си с дневния предел от 10 % осем пъти от 20 септември до момента. В скорошно изказване на компанията се споделя, че тя е спечелила към 210 000 юана през юни от продажбата на домашен отоплителни артикули като електрически килими на външни пазари. 

Според пазарни анализатори, възходящата известност на китайските отоплителни устройства е различен образец за това по какъв начин частният бранш във втората най-голяма стопанска система оказва помощ на семейства в чужбина да преминат през рецесията с енергийните доставки. 

„ Без Китай за Европа е мъчно да откри други източници, с цел да отговори на възходящото пазарно търсене, защото фабриките на други места не могат да поправят веригите за доставки толкоз бързо, колкото Китай “, счита Чън Дзя, самостоятелен анализатор. Според него, че енергийната рецесия в Европа форсира по-тясното комерсиално съдействие сред Китай и Европа, като увеличение на износа на нови енергийни артикули и оформянето на вътрешните вериги за доставки на континента. 

Междувременно през последните три месеца търсенето на термоси в платформата за електронна търговия „ Алибаба “ се е повишило с 89 % на годишна база, а на електрически одеяла – с 31 %, като има огромни поръчки от Германия, Полша, Нидерландия, Англия и други европейски страни, съгласно статистика на компанията.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР