Китайска Летяща Жаба е изключително интересно животно, което е открито

...
Китайска Летяща Жаба е изключително интересно животно, което е открито
Коментари Харесай

Китайска Летяща Жаба

Китайска Летяща Жаба е извънредно забавно животно, което е намерено относително наскоро за науката. Китайската Летяща Жаба към момента е едва изследвана и не се знае доста за метода на живот на тези същества.

История на Китайската Летяща Жаба

Според експертите Китайската Летяща Жаба би трябвало да се е появила на планетата ни преди повече от 250 милиона години. Въпреки това типът е открит за науката едвам преди няколко десетилетия. Съществуват доста типове дървесни жаби, само че Китайската Летяща Жаба е открита едвам в средата на 90-те години на ХХ век от група откриватели.

Китайската Летяща Жаба може да се срещне в южната част на Китай, а също по този начин в някои елементи на югоизточна Азия, във Виетнам, Мианмар и Лаос. Китайска Летяща Жаба избира влажните екваториални гори, както и субтропичните влажни гори. Влагата играе голяма роля за живота на Китайска Летяща Жаба, по тази причина за нея е жизненоважна да живее тук-там с висока мокрота.

Как наподобява Китайска Летяща Жаба

Китайска Летяща Жаба е много едра - тя става дълга към 12 сантиметра, като има случаи, в които е намирана Китайска Летяща Жаба с 18 сантиметра дължина на тялото. Мъжките са с по-дребен размер от женските - това е значимо за процеса на чифтосване, защото женската носи мъжкия на гърба си дълго време.

Китайска Летяща Жаба е яркозелена на цвят, има дребни сиво черни петна по тялото с жълти пръски. Така Китайска Летяща Жаба наподобява на листо, което страда от гъбично заболяване. Коремчето на Китайска Летяща Жаба е бяло. Очите са огромни, горните клепачи са мрачно кафяви, съвсем черни.

Между пръстите си Китайска Летяща Жаба има ципи, които й оказват помощ да лети. Пръстите на краката на Китайска Летяща Жаба са светлозелени с нюанси на розово. Когато прескача от клон на клон, тази едра дървесна жаба разперва пръстите на краката си, като по този метод съумява да се носи във въздуха и може да прелети разстояние от над 10 метра.

Когато се изплаши, Китайска Летяща Жаба потъмнява, от зелен цветът й става съвсем черен. Ако се роди в терариум, Китайска Летяща Жаба е с доста по-различен цвят от дивите си събратя - тя е светлосиня. Езикът на Китайска Летяща Жаба е дълъг и леплив, с цел да може при изстрелването му по него да се залепи насекомото, определено от животното.

С какво се храни Китайска Летяща Жаба

Китайска Летяща Жаба се храни с инсекти, само че може да се храни и с хайвера на риби, както и с хайвера на представители на своя тип. Китайска Летяща Жаба излиза на лов по свечеряване. За лов Китайска Летяща Жаба употребява дългия си език, върху който насекомото залепва.

Китайска Летяща Жаба е с доста бързи реакции - тя изстрелва езика си за елементи от секундата към жертвата си, която гълтам жива. Китайската Жаба от време на време слиза на земята, където е много тромава. Тя го прави, когато не намира храна по дърветата и тогава с изключение на инсекти може да употребява за храна и новородени гризачи.

Размножаване на Китайска Летяща Жаба

 Китайската летяща жаба живее измежду зеленина

Размножителният сезон на Китайска Летяща Жаба е много дълъг - той стартира през май и свършва едвам при започване на октомври. Когато завали дъжд, мъжките Китайски Летящи Жаби издават мощни звуци, които се чуват надалече и наподобяват на смях.

Мъжките застават един против различен и стартират да издават мощни звуци и женските избират с кого да се чифтосат. Женската Китайска Летяща Жаба поема върху гърба си мъжкия и стартира да обикаля, като търси уместно място за яйцата си.

Тя изхвърля от тялото си мехурчета пяна, от които се образува гнездо, в центъра на което тя подрежда снася яйцата си. Китайската Летяща Жаба прави гнезда от пяна върху необятни листа, които са над водата, нормално това са листата на див банан. Женската снася яйцата си постоянно по време на слаб дъждец. Строежът на гнездото се реализира в първата половина на нощта.

Мъжкият не оказва помощ за градежа на гнездото. За да го построи, женската Китайска Летяща Жаба се закрепва на повърхността на листата и стартира да движи задните си крайници, като ги огъва под невероятни ъгли, с цел да смъкна от хълбоците си мехурчетата, които се появяват там. Мъжката Китайска Летяща Жаба я насърчава с тихи звуци. Понякога мъжката Китайска Летяща Жаба слиза от гърба на женската и изчаква построяването на гнездото някъде в профил.

Женската Китайска Летяща Жаба строи гнездото си за към два часа. След това двете жаби застават върху гнездото, което може да доближи до 25 сантиметра дължина и 20 сантиметра ширина. Мъжкият потапя задните си крайници в пяната. Женската снася яйцата и незабавно се опложда от мъжкия, като той ги вкарва в средата на гнездото с предните си крайници.

Женската снася порции от по 50 яйца, до момента в който не изпълни гнездото с към 800 яйца, всяко с диаметър към 2 милиметра. Чифтосването продължава не повече от 2 часа. След това жабите напущат гнездото, което изсъхва и се покрива с еластична ципа. След едно денонощие се появяват попови лъжички, които след два дни излизат от пяната, която се втечнява.

Две денонощия те лежат на дъното на водоема, по-късно намират място, където се закрепват и стартират да се хранят на петия ден. След това стартират да им порастват зачатъци на задни крайници, а на месец и половина се трансформират в жаби с размер към сантиметър и половина. Те са мрачно кафяви и цветът им изсветлява до зелен за към две седмици.

Любопитни обстоятелства за Китайска Летяща Жаба

Китайската Летяща Жаба живее до 6 години. Тя може да се отглежда в терариум сходно на змии, игуани, гущери, само че доста мъчно се развъжда в домашни условия. Ако се отглежда като другоземен домакински любим, терариумът на Китайска Летяща Жаба би трябвало да се почиства два пъти дневно, тъй като водата доста бързо се замърсява.

В терариума на Китайска Летяща Жаба наложително би трябвало да има ултравиолетова лампа, която да обезпечава на животното светлина и топлота. Не може да се гледат повече от три Китайски Летящи Жаби в един терариум, защото ще се бият за територия. Препоръчва се да се отглеждат две женски и един мъжки в един терариум, тъй като при съществуването на двама мъжки от заран до вечер стопаните им ще са принудени да слушат мощните звуци, които издават, с цел да впечатлят женската.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР