Кирибати е островна държава, която се намира в Тихия океан

...
Кирибати е островна държава, която се намира в Тихия океан
Коментари Харесай

Ще потъне ли държавата Кирибати

Кирибати е островна страна, която се намира в Тихия океан и е ситуирана в източното, западното, северното и южното полукълбо. Бивша английска колония Република Кирибати е станала самостоятелна страна през 1979 година Според разнообразни изследвания островната страна е на 171 място в света по величина от обсъждани общо 195 страни – площта й е малко повече от 812 кв.км.

Основната част от популацията са християни, а препитанието на по-голямата част от тях е обвързвано със селското стопанство. Развити са развъждането на банани, кокосови палми, както и риболовът. Кирибати е президентска република има търговски връзки с Австралия.

Тихоокеанската страна има към 100 000 поданици, за които се оказва, би трябвало да се откри друго място за живот, защото Република Кирибати потъва. Това е в действителност единствената страна до момента в историята на света, която публично афишира, че е допустимо да изчезне и да се потопи в Тихия океан търси метод да избегне своята крах.

Президентът Аноте Тонг оповестява, че се водят договаряния жителите на Кирибати да бъдат преселени на един от островите Фиджи. Властите на потъващата република се надяват, че малко над 100 000-те поданици ще бъдат признати и в други страни Австралия, Нова Зеландия и др.

 Екзотичен остров

Прогнозите за поглъщане на Кирибати се появяват в края на 2009 година, когато е открито, че до края на 21 в. равнището на океана, в който се намира републиката ще се увеличи доста и това съществено заплашва съществуването на островната страна.

И въпреки това да звучи като че ли ще се случи в далечното бъдеще, от 32-та коралови острова на страната няколко към този момент са потънали, което прави опасността за гибелта на цяла страна действителна.

Основната причина за потъването на Кирибати е световното стопляне, което предизвиква доста проблеми и дисбаланс в природата, разтопявайки ледниците, унищожавайки рифовете. Според проучванията на учените до 50 г и други страни ще бъдат застрашени със същата орис като на дребната тихоокеанска страна.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР