Киев е осуетил предполагаем руски заговор за убийството на украинския

...
Киев е осуетил предполагаем руски заговор за убийството на украинския
Коментари Харесай

Подарък за Путин: Какво знаем за готвеното покушение срещу Зеленски

Киев е осуетил хипотетичен съветски скрит план за убийството на украинския президент Володимир Зеленски, оповестиха от Службата за сигурност (СБУ) на страната във вторник.

(Във видеото: Двама убити и няколко ранени при нощни офанзиви против Харков)

СБУ съобщи, че е разкрила мрежа от сътрудници на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ), които са " подготвяли убийството на президента на Украйна " и на други висши украински чиновници.

" Контраразузнавачите са арестувани, а следователите на СБУ са осуетили проектите на ФСБ за очистване на президента на Украйна и на други представители на висшето военно и политическо управление на страната " , съобщи службата за сигурност в Телеграм.

Контекстът

Украйна съобщи, че Зеленски е бил цел на безчет пъти, откогато съветският президент Владимир Путин стартира пълномащабно навлизане в страната през февруари 2022 година Украинският водач по-рано съобщи, че е изгубил визия какъв брой пъти Москва се е опитвала да го убие от началото на войната.

" Щяха да унищожават ръководителя на украинското военно разузнаване Кирило Буданов преди Великден ", обявиха от СБУ.

⚡️SBU says it foiled Russia's plot to assassinate Zelensky, 2 Ukrainian colonels detained.

The Security Service of Ukraine claimed that it had uncovered a network of Russia's FSB agents who were preparing the assassination of President Zelensky.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent)
Задържани са двама полковници от Службата за държавна сигурност на Украйна, която следи за сигурността на Зеленски.

" Една от дилемите на разследващата мрежа на ФСБ беше да търси измежду военните лица, близки до защитата на президента, които биха могли да вземат президента за пленник и по-късно да го убият ", обявиха от СБУ.

Опитът за нападение е щял да включва потреблението на ракети и дрон , обявиха от Киев.

" Планът на врага е бил следният: първо, вербуваният сътрудник е трябвало да следи придвижването на охраняваното лице и да съобщи информация на врага ", а по-късно " е било планувано да се извърши ракетна офанзива по координатите на къщата, където е трябвало да бъде ударен служителят ".

Ukraine foils alleged Russian assassination plot on President Zelensky.
— Shaun Pinner (@olddog100ua)
" След това щяха да нападат хората, които са останали в засегнатия регион, с дрон. След това руснаците са възнамерявали да се насочат с друга ракета, в това число да унищожат следите от потреблението на дрона ", допълват от СБУ.

От Newsweek прецизират, че не са съумели да ревизират без значение достоверността на изказванията на СБУ и са се свързали с съветското външно министерство за коментар.

Прегледи

Ръководителят на СБУ Василий Малюк заяви, че персонално е управлявал интервенцията, разкрила заговора за нападение, и се зарече да има последици за " всеки изменник ".

" Ограничен кръг от хора знаеше за нашата специфична интервенция, а аз персонално направлявах нейния ход. Атентатът, който трябваше да бъде подарък за встъпването в служба на Путин, в действителност беше неуспех на съветските разследващи служби ", сподели той.

" Но не би трябвало да забравяме - врагът е мощен и умел, той не може да бъде подценяван. Ще продължим да работим интензивно, тъй че всеки изменник да получи заслуженото правораздаване ", добави Малюк.

Zelensky 'assassination plot foiled' as Ukraine detains two of its own counter-intelligence officers: Russia hoped to take the president hostage and later execute him
— Rueben Urias (@RuebenUrias)
Какво следва?

Обвиняемите са арестувани по съмнение в осъществяване на държавна измяна по време на военното състояние и подготовка на терористична офанзива. Те са наказани на пожизнен затвор, оповестиха от СБУ.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР