КЕЙПТАУН, Южна Африка (AP) — Шефът на ООН за бежанците

...
КЕЙПТАУН, Южна Африка (AP) — Шефът на ООН за бежанците
Коментари Харесай

ООН вдигна тревога за 780 000 разселени хора в Мозамбик, повечето поради насилие в северната част на страната

КЕЙПТАУН, Южна Африка (AP) — Шефът на Организация на обединените нации за бежанците подвигна нова паника в четвъртък над 780 000 разселени хора в Мозамбик, огромна част от тях поради седемгодишен протест от джихадистка група, която хвърли северната част на страната в ужас.

Филипо Гранди, висшият комисар на Организация на обединените нации за бежанците, беше на посещаване в Северната провинция Кабо Делгадо в Мозамбик, където група, обвързвана с Ислямска страна, прави офанзиви против общности от 2017 година и където към 1,3 милиона души бяха принудени да изоставен домовете си, с цел да избягат от убийства и обезглавявания.

Около 600 000 са се завърнали вкъщи, доста до разрушени общности, където къщи, пазари, църкви, учебни заведения и здравни заведения са били унищожени.

Посещението на Гранди пристигна на фона на повишаване на новите офанзиви от групировката Ислямска страна Мозамбик в Кабо Делгадо от януари след интервал на релативно успокоение през 2023 година Те предизвикаха 80 000 нови разселвания, като общият брой на хората, принудени да изоставен до...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР