Казват, че това е най-вкусната паеля, която човек може да

...
Казват, че това е най-вкусната паеля, която човек може да
Коментари Харесай

Паеля със заешко и пилешко месо

Казват, че това е най-вкусната паеля, която човек може да опита, само че вие би трябвало да ревизирате сами дали е правилно

Необходими Продукти

● ориз - 500 г бомба
● пиле - 300 г (бутчета, плешки)
● заек - 200 г
● зелен боб - 100 - 120 г плосък
● смилянски фасул - 60 - 70 г сварен, бял
● артишок - 4 бр. (по желание)
● домати - 100 г настъргани
● чесън - 2 - 3 скилидки
● пилешки бульон - 2 л
● шафран - 3 щипки
● сол - на усет
● зехтин - 100 - 110 мл
● лимони - 2 бр.

Начин на подготвяне

Подгответе си всички артикули, като почистите и нарежете зеления боб на едро, чесъна - на ситно. Месото би трябвало да е на части, по тази причина най елементарно е да помолите да ви го нарежат в месарницата, заради това че има кости, които в домашни условия е по-трудоемко да режете с подобаваща кухненска тесличка. Ако въпреки всичко решите да го вършиме, имайте поради, че би трябвало да внимавате да не начупвате костта, защото в паелята биха се популяризирали дребни остри късчета, създаващи дискофорт при потреблението. Използваме заешко и пилешко месо с кости заради това, че е по-крехко.

Загрейте зехтина и в него запържете накълцаното месо. Добавете чесъна и настърганите домати и разбъркайте за минута-две.

Налейте бульона (за предпочитане горещ) и оставете да къкри на сдържан огън 20 минути.

Сложете зеленият боб, артишока, сол на усет и шафрана, а след няколко минути - и ориза бомба. Варете 30 минути или до изцяло вдишване на течността. На половината от това време намалете огъня до слаб. Дори и да загори леко по дъното, не бъркайте! Паелята не се бърка, а загорялата коричка по дъното е обичана от всички испанци, които постоянно се борят кой да я хапне.

Към края на варенето прибавете едрия смилянски фасул.

Готовото ядене оставете да престои 10 минути покрито с забрадка и тогава поднесете. Гарнирайте с лимон, нарязан на четвъртинки.

Забележка: За тези количества и такава огромна паеля би било мъчно да се подготви на котлон, а единствено на огън или газ чрез специфичният апарат за паеля - паейеро. Би било в прорез с същинската технология на подготвяне на това ядене, само че защото в България мъчно се намира подобен апарат, то може да запечете във фурна като при общоприетоо готвене на ориз.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР