Кайли – делфин от Шотландия – бе видяна да разговаря

...
Кайли – делфин от Шотландия – бе видяна да разговаря
Коментари Харесай

Делфин се научи да говори като морска свиня

Кайли – делфин от Шотландия – бе забелязана да беседва със фамилията морски прасета, които я осиновяват, на техния „ език “ през 2022 година

 Harbor.Porpoise.4

Морска свиня

След като 14 години е била надалеч от своя тип (обикновения делфин, Delphinus delphis), Кайли е прекарала толкоз доста време измежду морските прасета, че даже е почнала да приказва като тях. Нейните вокализации са високочестотни, които се свързват с морските прасета, вместо тез, които сме свиканли да чуваме при делфините.

Познанството на Кайли с пребиваващите в пристанището нейни другари подтиква откривателите да прегледат записите, направени през 2016 и 2017 година благодарение на хидрофон, с цел да проучат акустичното ѝ държание. Те желаят да сравнят шумовете, които тя издава, когато плува сама, с тези, които употребява, когато е в компания.

След като преглеждат записите, откривателите разбрат, че Кайли „ несъмнено се разпознава като морска свиня “, споделя съавторът на публикацията Дейвид Нейрн, който учи морските прасета в региона. Кайли освен не приказва като другите делфини, само че даже когато е сама, може да бъде чута да употребява звуци, които наподобяват на тези на свинете.

Освен това общуването сред Кайли и морските прасета е в темп, присъщ за диалог, макар че не е ясно тъкмо какъв брой информация се предава в тези диалози.

Не е известно за какво тъкмо тя се е отделила от личното си стадо, само че заболявания, пострадвания и неподходящи метеорологични условия са чести аргументи за сходно държание.

Това не е първият образец, в който китоподобни се учат на звуци, защото е открито, че косатки възприемат говора на афали, когато се срещнат.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР