Катя Орлова, специално за Новая газета“ – 11 януари (със

...
Катя Орлова, специално за Новая газета“ – 11 януари (със
Коментари Харесай

Бълнуване в бункера - Анализи и Коментари

Катя Орлова, особено за „ Новая газета “ – 11 януари (със съкращения)

В Русия битуват голям брой теории за заприказва, в които всеобщо се има вяра. Според изследване на Всесъюзния център за проучване на публичното мнение от 2020 година 66% от популацията в Русия има вяра в така наречен доктрина за генно модифицираните храни, 60% - в съществуването на организации, които „ пренаписват “ историята на Русия, а 54% - в съществуването на неофициални групи, стремящи се да разрушат „ обичайните съветски полезности “.

След началото на войната с Украйна и съветски политици все по-често дават публичност на сходни възгледи.

Антроположката Александра Архипова разяснява: „ Конспиративните теории съставляват набор от показа, съгласно които върху всекидневния живот на хората въздейства неголяма група „ заговорници “. И по някакъв чудноват метод те ръководят живота на огромни групи хора. Те въздействат на всичко и всички процеси се подчиняват на техните скрити замисли. “

Александра Архипова добавя, че в Русия и в страните от постсъветското пространство са необятно публикувани антиглобалистки и антиколониални теории. Според тях Русия се явява територия, която тайните фактори се стремят да трансфорат в „ колония “ на Съединени американски щати и на Запада. Тяхна специфичност е, че те мощно опростяват всички пояснения и причини и трансформират комплицираните публични процеси в „ леки за схващане “ от всяка публика. В този смисъл конспирологията постоянно побеждава науката , тъй като основава просто пояснение на всичко, което се случва в света.

В изискванията на война, отбелязва Александра Архипова, теориите на заговора се популяризират още по-широко, тъй като оферират лесни пояснения на всички процеси и събития и възбуждат изострен интерес и демонстрация на персонално отношение.

Теорията за „ златния милиард “ и секретарят на Съвета за национална сигурност на Русия Николай Патрушев

„ Стилът на англосаксонците не се трансформира от епохи. Така и през днешния ден те не престават да диктуват своите условия на света, брутално потискайки суверенните права на непознати страни. Прикривайки своите дейности с словосъчетание за отбрана на човешките права, на свободата и на демокрацията, в действителност те осъществят на процедура теорията за „ златния милиард “, която допуска, че в света може да благоденстват единствено стеснен кръг определени. Съдбата на всички останали е да „ превиват тил “ за постигането на задачите на привилегированите “.

Това са думи на Николай Патрушев от неотдавнашното му изявление пред „ Аргументи и обстоятелства “. В цялото изявление Патрушев потвърждава съществуването на „ международен скрит план, от който се стремят да се облагодетелстват „ англосаксонците “ и „ група магнати от Уолстрийт “.

Александра Архипова показва, че теорията за „ златния милиард “ е една от най-популярните в Русия тайни теории сега. Тя утвърждава, че съществува „ международен скрит план “ на богатите страни срещу бедните за преразпределение в своя изгода на естествените запаси и на резултатите от икономическото и технологическото развиване. В изискванията на някогашния Съюз на съветските социалистически републики сходни теории не се употребиха с известност и се явяват специфичност на настоящето състояние на Русия. В този смисъл, съгласно нея, обществените възгледи на Николай Патрушев „ не са най-безумните “:

Застъпник на крайни радикални хрумвания в границите на тази доктрина е да вземем за пример депутатът в Държавната дума и уредник на така наречен Национално освободително придвижване на Русия Евгени Фьодоров.

Според Александра Архипова, представителите на това „ придвижване “ смятат, че Русия към този момент в действителност е сложена в цялостна взаимозависимост от Съединени американски щати и единственият, който води поредна битка за „ суверенното “ развиване на страната, е президентът Путин.

Бившият президент на Русия Дмитри Медведев и президентът на Чечня Рамзан Кадиров в „ битка срещу Сатаната “

След началото на войната в Украйна редица съветски политици застъпват тезата, че се води не просто война, а в Украйна Русия „ води война с Луцифер “. Дмитри Медведев засегна тази тематика в един от първите си мнения за войната.

„ Пътеводно за нас е словото на Създателя. Ние чуваме неговите думи в нашите сърца и ги следваме. Тези думи сочат нашето свещено намерение. Целта е да бъде отхвърлен висшия владетел на пъкъла, каквото и име да употребява – Сатана или Луцифер. Нашата цел е да защитим живота. Защото задачата на Сатаната е крах. А неговото оръжие е извратената неистина. “

А Рамзан Кадиров в детайли описа за това през септември м.г. пред участниците в „ просветителския “ конгрес „ Знание “.

Според Александра Архипова понастоящем се води остра битка за идеологическата аргументация на войната. Тъй като залозите непрекъснато се покачват, някои намират очакване и в „ сатанинските сюжети “. На това е подчинено и пропагандирането на „ нова гражданска вяра “ посредством дейното ангажиране на църквата в милитаризирането на публичния живот.

Тълкуването на районните проблеми през призмата на „ проекта Дълес “

„ Планът Дълес “ е тайна доктрина, съгласно която в Съединени американски щати е създадена система от мероприятия за разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, която по-късно е модифицирана и за подривна активност срещу днешна Русия.

Съгласно тази доктрина проектът е основан през 50-те години на предишния век от тогавашния началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Алън Дълес.

Александра Архипова сочи, че тази доктрина постоянно се употребява за пояснения на проблемите от административен темперамент, с които чиновническият уред не може да се оправи. Когато за прикриване на личната виновност или неефективност „ проектът Дълес “ може да уточни комфортен и елементарен за разбиране зложелател.

Характерен е казусът от 2021 година, при който след разискване на увеличението на броя на разводите в Ставрополския край локалният народен представител Александър Ворожко разгласи за основна причина „ проекта на Дълес “ и прикани за радикална отбрана на фамилните полезности. В това число посредством осъждането на насилствен труд на подалите заявки за бракоразвод в случай че имат деца от брака.

Война за съзнанието

В началото на войната съветникът на министъра на защитата на Русия Андрей Илницкий съобщи, че тя има за цел да противодейства на попълзновенията на съперника да унищожи самосъзнанието и да промени менталните цивилизационни основи на съветското общество.

„ Във войната за съзнанието съперникът се стреми да запълни осведомителното пространство с непознато за съветската просвета и обичаи наличие като дезориентира хората. И като трансформира целите за развиване и цивилизационните основи на обществото. С потреблението на технологии на осведомителното общество се прави операция на публичното схващане, както на ниво рационално усещане, по този начин и при прочувствените реакции. Основната опасност в хода на войните за съзнанието е ориентирана срещу съветската просвета, срещу съветските обичаи и съветските убеждения и мироглед. “

Това акцентира Андрей Илницкий в изявление пред РИА Новости.

Циничната рецензия на опитите на съветското общество да бъдат натрапени „ непознати западни полезности “ е чест претекст в обществените изказвания на президента Путин, изключително когато засягат „ западните “ показа за фамилията и за равенството на половете.

Александра Архипова акцентира, че тези тайни възгледи могат да бъдат отнесени към „ антиколониалния “ набор. Против „ всесилни фактори на Запад “, които се борят да трансфорат Русия в „ колония “. Особена известност в това отношение намират концепциите за „ специфичния план “ за разрушение на обичайното съветско семейство и за равнопоставеността на нетрадиционната полова ориентировка.

Подялбата на Украйна

Това е една от най-често пропагандираните теории от началото на войната, която неведнъж беше поддържана от ръководителя на Службата на външното разузнаване Сергей Наришкин.

Според Наришкин същността ѝ се свежда до проектите и желанията на Полша да анексира Лвовска и Иванофранковска области и по-голямата част от Тернополската област.
През май м.г. този претекст беше застъпен и от Дмитри Медведев, а в края на годината беше „ разтълкуван “ и от президента Путин.

„ Според плановете на полската администрация „ превантивното “ нахлуване на полски войски в Западна Украйна евентуално ще докара до разцепването на страната. Това са желанията на Варшава, за реализацията на които се планува въвеждането на полски „ миротворци “ – това е поддържаното от Сергей Наришкин мнение в разнообразни негови обществени изяви.

Александра Архипова отбелязва, че по степен на „ безумство “ тези възгледи стоят на „ дъното “ на тайните теории. Защото са „ квази исторически “ и съставляват огледална проекция на фактическата делба на Полша от фашистка Германия и от Съюз на съветските социалистически републики при започване на Втората международна война. И внушават историческата неизбежност на Украйна, от която Западът също се стремял да се възползва.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР