като от доставчик на микропроцесори се превръща в един от

...
като от доставчик на микропроцесори се превръща в един от
Коментари Харесай

AMD стана на 55 години: От доставчик на Intel до Ryzen и EPYC

като от снабдител на микропроцесори се трансформира в един от най-успешните в софтуерната промишленост.

Емил Василев 16:42 | 02.05.2024 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 8:57 | 30.04.2024

Ексклузивно: До 2030 година Съединени американски щати и всички страни от Г-7 изцяло ще се откажат от потреблението на въглища

КосмосЕмил Василев - 8:00 | 01.05.2024

Свързване на Вселената: Китайски математик е построил „ мост “ сред квантите и космоса

IT НовиниДаниел Десподов - 15:13 | 30.04.2024

Вече всеки може да опитва: SpaceX стартира да предлага задействани Starlink терминали единствено за $1 $ за един месец

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

На 1 май 1969 година Джери Сандърс с група от седем свои съидейници основават компанията Advanced Micro Devices (AMD). Компанията стартира с производството на процесори за Intel. Днес AMD е в колос в региона със своите Ryzen, EPYC, Radeon, видеокарти, процесори с изкуствен интелект и доста други.

Джери Сандърс, който преди да основе AMD оглавява маркетинговия отдел на американската компания Fairchild Semiconductor съумява да остане отпред на своето дете (AMD) до 2002 година. След това той отстъпва мястото на основен изпълнителен шеф на Хектор Руис. Между другото, създателите на Intel Робърт Нойс и Гордън Мур също са били чиновници на Fairchild Semiconductor, тъй че върлите съперници в някакъв миг са били „ съвсем родственици “.

Сегашният основен изпълнителен шеф на NVIDIA Дженсън Хуанг пък е работил в AMD преди да реши да основе NVIDIA през 1993 година, тъй че историята на доста от огромните компании в Силициевата котловина е тясно преплетена.

AMD излиза на борсата през 1972 година и стартира да създава полупроводникови съставни елементи. През 1996 година тя придобива разработчика на процесори NexGen, като до тогава създава процесори с x86-съвместима архитектура. Те повтарят продуктите на Intel във връзка с главния набор от функционалности.

През 2000 година AMD пуска първия си процесор Athlon, работещ на 1 GHz. През 2003 година компанията стартира да предлага процесорите Opteron на пазара на сървъри. Хектор Руис остава отпред на компанията до 2008 година. Именно по време на неговото управление се реализира придобиването на канадския разработчик на графични решения ATI Technologies, прочут със своите графични карти Radeon. От 2006 година AMD получава правото да се смята за снабдител както на централни, по този начин и на графични процесори.

През 2013 година АMD пусна първия графичен процесор за игровата подпора PlayStation 4 на Sony. През идната година компанията е управлявана от сегашния основен изпълнителен шеф Лиза Су, с помощта на чиито старания до 2017 година на пазара излизат процесорите Ryzen с архитектура Zen, в чието основаване има пръст именитият Джим Келър. Интересен факт е, че година по-рано централата на AMD е преместена от Сънивейл в Санта Клара, Калифорния, макар че до септември 1969 година тя се намира на последното място.

Навършвайки 55 години, бъдещето е ярко за AMD с възхода на компютрите с изкуствен интелект тази година и нейните NPU в APU и процесорите с Ryzen AI. AMD е част от конзолите Microsoft Xbox Series X/S и Sony PlayStation 5, както и в безчет джобни устройства за игри, настолни компютри, преносими компютри и други устройства.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР