Къщата на революционера Панайот Хитов (1830 - 1918) на ул.

...
Къщата на революционера Панайот Хитов (1830 - 1918) на ул.
Коментари Харесай

Културна реновация

Къщата на революционера Панайот Хитов (1830 - 1918) на ул. " Борисова " 47 в Русе ще се трансформира в център за просвета и изкуство, а зад плана стои сдружението за просвета и изкуство " Блок 14 ", което от няколко години способства към живота на града. Очаква се постройката да влезе в новата си фаза от 2022 година

Къщата, близо до Художествената изложба в града и до улицата на името на революционера, е отдадена за период от седем години от Община Русе и се чака да приюти школи по актьорско майсторство и изобразяване, изложения, представления, четения. " Искаме това да е едно различно пространство - една нова и друга опция за изява ", споделя Евгения Явашева, актриса и съоснователка на " Блок 14 " дружно с брат си, музиканта и фотограф Асен Николов, и сестра си, оперната певица Андреана Николова.

" След началото на пандемията доста актьори от разнообразни изкуства, които по принцип работят в София и Пловдив, се върнаха в Русе, само че не откриха доста благоприятни условия да останат и да продължат работата си. Подобно пространство е кей за локалните и завърналите се, защото може да се употребява за камерни представления и подготовки, такива места доста липсват. "
Източник: Блок 14
Явашева се надява мястото да бъде насочено и към развиването на разговор за това по какъв начин артистичната сцена в града може да се развие. " Иска ми се мястото да предизвиква общуването сред актьори и аудитория, а също по този начин и да способства към връзката сред самите създатели. Като че ли местата, където хора от избрани сфери могат да си приказват свободно, са към този момент напълно малко. "

Едноетажната къща е завещана на общината от внука на Панайот Хитов, който носи същото име - доктор Панайот Хитов (1922 - 1991), един от водещите кожни лекари в града през втората половина на ХХ век. Постройката в никакъв случай не е била музей или място, отдадено на рода, а последно е била офис на строителна компания. " Имаме диалози към въпроса по какъв начин да почетем рода на Хитови и историята на къщата въпреки всичко да е част от градската памет ", споделя Евгения и се надява, че краткотрайни експозиции в колаборация с Историческия музей ще са вероятни. " По-възрастните русенци са относително осведомени с това, че къщата е била на Панайот Хитов, само че за младите това е изцяло незнаен факт. "

От най-малко шест години парцелът е изцяло необработен и се нуждае от незабавен ремонт. От " Блок 14 " се надяват, че до края на годината той ще може да приключи и при започване на 2022 година къщата да одобри първите си събития и посетители.
Градове Русе Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България. На 13 септември премиера в Историческия музей направи новото театрално зрелище на " Блок 14 " - " Сезонът на кукувиците ", с присъединяване на Кристиана Ценкова, Евгения Явашева и Ева Данаилова по поезията на Елин Рахнев и с музика от китариста на " Остава " Георги Георгиев.
Къщата на революционера Панайот Хитов (1830 - 1918) на ул. " Борисова " 47 в Русе ще се трансформира в център за просвета и изкуство, а зад плана стои сдружението за просвета и изкуство " Блок 14 ", което от няколко години способства към живота на града. Очаква се постройката да влезе в новата си фаза от 2022 г.Къщата, близо до Художествената изложба в града и до улицата на името на революционера, е отдадена за период от седем години от Община Русе и се чака да приюти школи по актьорско майсторство и изобразяване, изложения, представления, четения. " Искаме това да е едно различно пространство - една нова и друга опция за изява ", споделя Евгения Явашева, актриса и съоснователка на " Блок 14 " дружно с брат си, музиканта и фотограф Асен Николов, и сестра си, оперната певица Андреана Николова.
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР