Най-старите известни видове плуващи медузи в света, открити в „изключителни“ вкаменелости, заровени в планините на Канада

...
Канадските Скалисти планини предлагат повече от живописни гледки: планините крият
Коментари Харесай

Канадските Скалисти планини предлагат повече от живописни гледки: планините крият вкаменелости на древен вид медузи.

Изследователите са анализирали 182 вкаменелости, които са открити в средния камбрийски шист Бърджис в рамките на канадските национални паркове Йохо и Кутеней, които са в рамките на канадските скалисти планински паркове, обект на световното наследство. Бърджис Шейл – сгушен на висок планински хребет в Националния парк Йохо – е известен с това, че съхранява записи на ранни морски екосистеми.

Според Националния природонаучен музей Смитсониън вкаменелостите са били „погребани в подводна лавина от фина кал“, която е помогнала за запазването им, и когато планините са се образували – вероятно в случай на сблъсък с микроконтинент – това помогна да се появят тези вкаменелости. Тези вкаменелости, включени в изследването, са открити в края на 80-те и 90-те години под Кралския музей на Онтарио и са „изключително запазени“. Burgessomedusa добавя към сложността на камбрийските хранителни мрежи и подобно на Anomalocaris, които са живели в същата среда, тези медузи са били ефикасни плуващи хищници", каза съавторът на изследването Жан-Бернар Карон. "Това добавя още една забележителна линия от животни, които Burgess Shale е запазил хронологията на еволюцията на живота на Земята."

Вкаменелостите принадлежат на новоименуваната Burgessomedusa phasmiformis, вид плуваща медуза, за която се смята, че е най-старият вид плуваща медуза в историята. Смята се, че създанията са израснали в някои случаи са били дълги почти 8 инча и че са можели да плуват. Те също така са имали повече от 90 „подобни на пръсти пипала“, се казва в проучването. 

Тези открития са публикувани в Proceedings of the Royal Society B, Biological Sciences, в сряда. 

Медузите, както и коралите и анемоните, принадлежат към типа Cnidaria, класификация, в която всички членове имат клетки, които ало

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР