- Какво се промени във Вашата община през последните 4

...
- Какво се промени във Вашата община през последните 4
Коментари Харесай

Мердин Байрям: Във Връбница ще открия медицински център, ще развивам туризма и селското стопанство

 izbori_2023_v1_013

- Какво се промени във Вашата община през последните 4 години, господин Байрям?

- Община Върбица пое към своя напредък още през 2011година. Ние съумяхме да я извадим от тежкото финансово състояние, което получихме като завещание, и малко по малко стигнахме до пътя на съзиданието и смяна на цялостният й образ. В последните четири години продължаваме да надграждаме върху постигнатото и да сътворяваме нови обществени придобивки за нашите съграждани по-мащабните от които са:


- новата и модерна пожарна, новата Автогара и новите пътнически микробуси, които ще избавят съгражданите ни от тежкия проблем с междуселищното придвижване;
- новоизградените паркове по обитаеми места, новият физкултурен салон и
многофункционалната спортна площадка на СУ „ Паисий Хилендарски ” в гр.Върбица;
- изцяло обновените учебни здания с многофункционалната спортна площадка на ОУ “Св. св.Кирил и Методий ”, с.Бяла река;
- новият медицински център в гр.Върбица в къси периоди ще
отвори порти за своите пациенти.


- „ Време е за ново начало “, гласи слоганът на Движение за права и свободи за изборите. Кое ще бъде новото начало във Вашия град в новия Ви мандат?

- За нас новото е остарялото начало, което поставихме през октомври 2011-та година, като не отстъпваме нито крачка и ще продължаваме в същия дух - единствено напред. Нашият непрекъснат и неотвержен труд и постигнатите резултати през годините, са нашата признателност към хората за гласуваното ни доверие!

- Как ще надградите досегашната си работа? Кои са главните цели в програмата Ви?

- Неведнъж съм подчертавал, че главният ми приоритет в работата за община Върбица постоянно е бил и ще бъде възобновяване на Курортен комплекс Върбица и развиването на туризма като цяло. Ние би трябвало да използваме оптимално естествените запаси, които общината има и досега сме постигнали положителни резултати в това отношение. Имам още доста хрумвания, свързани с главния ми приоритет, и през всичките години до момента не съм спирал да работя за тяхното реализиране.

 

- Привличането на вложители е съществена причина за разкриването на нови работни места и развиване на обитаемоте места. Каква е визията Ви?

- И жителите на община Върбица, както всеки пълновръстен европейски жител желаят да имат трудова претовареност, желаят по-висок стандарт, да населяват по-добра витална среда и да усещат сигурност за живота и бъдещето на децата си. На тази основа е построена моята визия.

Стремежът ми е да превърнем родния край в един прелъстителен регион за вложения. Район с развито селско и горско стопанство, туризъм и съпътстваща лека, добивна и преработвателна индустрия, учредени на ефикасното потребление на ресурсите. За постигането на задачите обаче, неизбежно е нужно привличането на вложители. Ще продължаваме да работим до момента в който създадем община Върбица атрактивна за привличането на инвеститорския интерес. Вече разполагаме с отредени терени за индустриални предприятия. Нужна е добре развита техническа инфраструктура за която, като кмет през миналите години не съм спирал да упорствам пред институциите на най-високо държавно равнище - за предприемане на дейности по отварянето на “Върбишкия проход ”. Пътят, който се явява най-пряката връзка сред страните от централна Европа и Близкия изток. Постигането на инфраструктурната обезпеченост е причина освен за икономическото развиване на общината. Това е и добър мотив за доближаването на Република България със страните от Европейския съюз и Близкия изток.


- Към какви европейски планове ще се насочите?

- Ще се възползваме от всяка предоставена ни опция за кандидатстване по отворени ограничения и схеми за финансиране с европейски средства, както инфраструктурни, по този начин и със обществена устременост. Разполагаме с подготвени механически планове за поправяне на общинска пътна и улична инфраструктура; създаване на площадни и паркови пространства; създаване и ремонт на просветителна инфраструктура; внедряване на ограничения за енергийна успеваемост в публични и просветителни сгради; рехабилитация и рационализация на уличното осветяване в цялата община.

 

- Създаването на благоприятни условия младежите да останат в родните си градове е съществена цел на всяка локална власт. Какви ограничения в поддръжка на младите фамилии и на децата ще предприемете?

- Обезлюдяването на дребните обитаеми места е проблем на национално равнище. Работим в разнообразни направления за разрешаването му. Всяка година се срещам със зрелостниците от общината и в открит диалог с тях се осведомявам за насоката в която ще продължат да се образоват.

Винаги съм се старал деликатно да срещна младежите с това какви експерти са от изключително значение за община Върбица. Във връзка с концепцията ни за откриване на медицински център и привличане на медицински фрагменти създадохме опция за приемане на парична помощ от общинския бюджет от студенти, признати в постоянна форма на образование по медицински специалности. Условието е след довеждане докрай на образованието си те да практикуват по добитата компетентност на територията на Община Върбица.

 

- Създадохме общински звена като общински хотел „ Еделвайс ”; Многофункционална спортна зала; звено „ Общински гори ”; „ Общински разсадник ”. Това са благоприятни условия за нови работни места, на които с преимущество се наемат младежи.

- В управническата ми стратегия с приоритет е заложено и основаването на ново дружество посредством обществено - частно партньорство (чрез кооперативна система) за основаване на затворен цикъл за произвеждане на плодове - най-вече малини и къпини, диворастящи гъби и билки, пчелен мед и етерично - маслени култури до реализирането на сертифицирания краен артикул на националния и европейския пазар. Произвежданите висококачествени артикули ще бъдат представяни на
интернационалните изложби.

 

- Културно-историческият туризъм е шансът за превръщането на България
в дестинация през четирите годишни сезона? Какви планове имате?

- Община Върбица разполага с богат запас и естествени дадености за развиването на културно-историческия туризъм. Усилията ми в тази област както и до момента, ще бъдат ориентирани към основаване, създаване и разпространение на интегриран локален туристически артикул “Върбица- величието на Балкана и славата на Хан Крум “ - планинско здраве, лековита вода, селски туризъм, завършения и отдих по крайбрежията на бент.Тича. ” Ще има направления и пакети за планински, авантюристичен и екотуризъм, балнеоложки и здравен туризъм, културно-исторически обекти, зони за рекреация и отдих, лов и лов на риба.

 

- Кое ще е първото нещо, с което ще се захванете, спечелвайки изборите?

- Няколко са нещата, които ще направя, само че главните са:
- да открия публично новия общински Медицински център - Върбица, който е главен приоритет в управническата ми програма;
- да пускам активността по даване на публичен пътнически автотранспорт от новосъздаденото общинско дружество с нова Автогара и нови пътнически микробуси.

 

Ще продължим да работим във всички насоки за превръщането на Община Върбица в интегриран екологичен регион с добър витален стандарт и конкурентоспособна стопанска система, привлекателно място за живеене и вложения с развъртян туристически бранш и съхранено естествено и културно благосъстояние.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР