Какво представляват сънищата? Защо са ни необходими? Имат ли смисъл?

...
Какво представляват сънищата? Защо са ни необходими? Имат ли смисъл?
Коментари Харесай

Тълкуване на сънища от Харвард: Учени обясняват значението на кошмарите и нощните преследвания

Какво съставляват сънищата? Защо са ни нужни? Имат ли смисъл? Възможно ли е да ги използваме за навлизане в подсъзнанието? Да намерим решение на проблем и даже да създадем брилянтно изобретение? Съвременната просвета към този момент няма еднопосочен отговор на нито един от тези въпроси. Въпреки че ги търсят учени от водещи университети в света.

„ Основната спънка при проучването на сънищата е изненадващо елементарна – ние не помним множеството от тях! - споделя Уилям Домхоф, професор по логика на психиката в Калифорнийския университет, създател на книгата " Неврокогнитивна доктрина на сънищата ".

„ По време на сънищата мозъкът ни работи. Може да се каже, че той мисли – само че в напълно друго биохимично положение, в сравнение с по време на бодрост – разказва научния взор върху казуса Дейдр Барет, откривател на съня от Харвардския университет. - Когато сънуваме, без значение дали е призрачен сън или красива приказка, тези елементи на мозъка, които дават отговор за страстите и образните облици, са по-активни. Но тези, където „ живеят “ логиката и словесната информация, са пасивни. “
Имат ли смисъл сънищата?
Въпреки че мозъкът мисли по друг метод насън, той е ангажиран със същите тематики, въпроси, страхове, хрумвания, които ни вълнуват в действителния живот, и многочислени изследвания удостоверяват това, акцентира Барет.

„ Разбира се, сънищата имат и смисъл, и значение! Дори единствено тъй като са свързани с същински прочувствени прекарвания и спорове “, споделя Алън Айлър, психолог от Медицинския факултет на Мичиганския университет.

„ По същата причина не би трябвало да се търси бездънен смисъл или алегорично значение във всеки сън - прибавя Барет. - Сънищата са като мислите. Не всяка мисъл, която ни идва в главата, е интелигентна, дълбока и значима. Същото е и със сънищата. “
Всяка нощ се явява той Психолозите разкриха тайната на щастието
Тайната на щастието е в това да се грижиш за другите и да ги правиш щастливи, са изяснили психолози. Помощта за другите разрешава да се...
Прочети повече
„ Повтарящите се от нощ в нощ сюжети в действителност са необичайност - споделя Уилям Домхоф. - Въпреки че може да ни се коства друго - само че това е по този начин, тъй като има повече шансове да запомним това, което се повтаря. “

За какво са тези сънища? Никаква мистичност, настояват учените: още веднъж за нещата, които ни тормозят в действителния живот. Ако виждате един и същи сън, най-вероятно той е обвързван с основни защитни механизми, които се задействат у вас в сложни обстановки, или с нормалните ви способи за справяне с компликациите. “
Летя някъде… и се разсънвам
Често се случва да падаме, да пропадаме някъде, да летим надолу... Но вместо да паднем и да се разбием, внезапно се разсънваме. Най-вероятно това е реакция на сигналите, които изпраща вътрешното ухо - органът, виновен освен за слуха, само че и за равновесието.

„ Това се случва секунди преди да се разсъните. Все още спите, само че мозъкът към този момент стартира да разпознава сигналите на вътрешното ухо и да ги възприема като информация за придвижвания, макар че в реалност тялото е неподвижно “, изяснява Барет.
Искам да закрещя или побягна, само че не мога
А в случай че насън ни се желае да крещим, само че не по никакъв метод не можем? Трябва да тичаме с всички сили, само че тялото като че ли е от камък, не мърда нито крайник, нито ръка? Това чувство може да се появи по време на етапа на бърз сън, или REM. Тя съставлява 20-25% от нощната ни отмора. Мозъкът е деен, очните ябълки се движат бързо, мускулите - в противен случай, са изцяло отпуснати. Тоест скаш са парализирани. Именно това положение на мускулите в съня може да се прояви като некадърност да управляваме тялото си. Нито да изкрещим, нито да бягаме, нито да се надигнем. И без значение какъв призрачен сън наподобява това чувство насън, в действителност няма нищо ужасно – даже в противен случай:
Психолози назоваха чертите, присъщи за самотните хора
Хората, които крият страстите си, надценяват мащаба на проблемите и търсят виновниците, а също по този начин отхвърлят да търсят позитивните стр...
Прочети повече
„ В противоположен случай в леглото бихме движили ръцете и краката си, повтаряйки придвижванията, които ни се присънват “, споделя Барет. Бихме размахвали юмруци, в случай че сънят ни „ демонстрира “ пердах. Бихме крещели на всеослушание, плашейки съседите. С всички сили щяхме да махаме с крайници, когато сънуваме гонене. Бихме могли да изобразим нещо и от еротичните съновидения.

Но има и друго пояснение, по-скоро психическо, в сравнение с физиологично:

„ Ако ви се коства, че желаете, само че не можете да избягате от заплахата в нощния призрачен сън, може би тази заплаха символизира нещо доста привлекателно за вас в действителния живот. И вие въобще не желаете да избягате от нея, макар че се страхувате. Или ви гризе възприятие за виновност за нещо и подсъзнателно вярвате, че заслужавате призрачен сън за наказване “, споделя мислите си Алън Айлър.
Защо не помним всичко?
Отговорът е неуместно елементарен: който спи повече, помни повече сънища. Защо е по този начин?
Думите лекуват, думите наказват. Можем ли да променим живота си, променяйки речника си?
Новата година е време за стремежи и пожелания. В известната логика на психиката се е утвърдила мисълта, че думите носят сила и в случай че желаеме да...
Прочети повече
Първо, отговорна е същата фаза на бързия сън. Именно по време на REM-фазата сънищата са като трогателен филм. Те са тези, които помним най-често. През нощта интервалите на „ бърз “ сън се удължават: първият е единствено 5 минути, а по-близо до сутринта - до 40 минути. Следователно неналичието на сън ни лишава от най-интересните сънища – нямаме време да стигнем до тях. И тогава не си спомняме какво сме сънували.

Знаех че това ще се случи: Истината за предчувствията

„ Ако спите 6 часа вместо естествените 8 часа, тогава губите не една четвърт от сънищата си, а съвсем половината, и то най-ярките и запаметяващи се от тях - споделя Барет в книгата си " Сънища по време на пандемия ".

И още нещо: ние нормално помним сънища, в случай че ненадейно се събудим по време на REM-фазата. При хронично недоспиване на организма не му е до това: защото най-сетне сме му дали опция за отмора, по-добре е да спи, както се споделя, " без да се глези с филми ".

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР