Как се промениха резултатите на партиите през последните две години,

...
Как се промениха резултатите на партиите през последните две години,
Коментари Харесай

The Cube: Печеливши и губещи от изборите през последните 2 години

Как се трансформираха резултатите на партиите през последните две години, в които се организираха пет парламентарни избори?

Започваме с ГЕРБ, която е първа политическа мощ.

На първите от серията парламентарни избори през април 2021 година партията печели 837 707 гласа. Резултат, който не може да надмине и до през днешния ден. На последните два парламентарни избора въпреки всичко се следи прочут растеж на поддръжката, като на изборите в неделя ГЕРБ завоюва 669 361 гласа.

Виждате и разпределението на мандатите. ГЕРБ не съумява да надмине върха си от април 2021 година, когато има 75 народни представители. В идния парламент депутатите, които ще съставляват партията, са 69.

Продължаваме с ПП-ДБ. Тъй като те се явиха дружно едвам на тези избори, направихме машинален общ брой на техните резултати от предходните. Графиката демонстрира, че на последните три избора поддръжката за Политическа партия спада, до момента в който тази за Демократична България се усилва. На актуалните избори обединението е спечелила общо 619 592 от гласовете на българските жители.

Коалицията ще разполага с 64 депутати в Народното събрание. Ако хипотетично се бяха явили дружно на първите за Политическа партия избори през ноември 2021 година, то щяха да имат с трима повече.
Но въпреки всичко е значимо да отбележим, че – както се вижда и от тези графики – политиката не е математика и в нея напълно не е наложително 2 + 2 да е равно на 4.

Виждате и резултатите на Възраждане, които бележат впечатляващ растеж. На актуалните избори те застават на трето място с помощта на 357 167 български гласоподаватели. Депутатите, които ще ги съставляват пък са 37, с 10 повече спрямо предходния парламент.

Виждате визуализирани и резултатите на Движение за права и свободи през годините. Те отстъпиха мястото си на Възраждане, получавайки 10 000 гласа по-малко от тях. Депутатите на Движение за права и свободи ще са 35, по-малко спрямо предходните два Народното събрание.

От избор на избор Българска социалистическа партия търпи цялостен спад и губи от ден на ден от своите поддръжници. Ако през април 2021 година партията е имала 43-ма депутати, то в сегашния парламент тя ще разполага единствено с 24.
Има Такъв Народ, въпреки да е много надалеч от триумфите си на първите избори от 2021 година, съумяха да минат бариерата и влизат в 49-тото национално заседание с помощта на 103 641.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР