Как се адаптира за екран роман от висока литературна класа?

...
Как се адаптира за екран роман от висока литературна класа?
Коментари Харесай

Как да заснемеш роман с Пулицър“ – предизвикателствата пред Съпричастният“

Как се приспособява за екран разказ от висока литературна класа? Как се резервира неговото равнище, трудност, интелектуалност, духовитост и автентичен глас? Това голямо предизвикателство се преодолява, като се придържаш оптимално към първоизточника, признават основателите на сериала „ Съпричастният “. Поредицата, която сега излиза в HBO, е по наградения с „ Пулицър “ едноименен разказ на виетнамско-американския публицист Виет Тан Нгуен.

Книгата се трансформира в международна сензация още при публикуването си през 2015 година, към този момент е преведена в над 25 страни и получава още десетки други оценки с изключение на влиятелния „ Пулицър “. У нас излезе с логото на издателство „ Кръг “ и в положителния превод на Майре Буюклиева, която получи отличие за удивително достижение на Годишните награди „ Кръстан Дянков “.



„ Мисля, че триумфът се дължи на неповторимия глас, който споделя историята “, споделя Виет Тан Нгуен с Дон Маккелар, един от основателите на минисериала. „ Напрежението към адаптирането на романа беше голямо, поради репутацията на изходния материал – споделя Маккелар пред The Wrap. – Помогна ни това, че в него има доста деяние и огромни кинематографични подиуми, само че най-силното средство, посредством което преодоляхме трудностите, бе продуцентът и режисьор на първите три епизода Парк Чан-Уук. Той има много равностоен образен език, същия тип просветеност и майсторство и същото духовитост. “ Парк Чан-Уук е фамозен южнокорейски продуцент, основал трилъра „ Олдбой “.



Негова е налудничавата концепция Робърт Дауни-младши, чиято продуцентската компания Team Downey стои зад плана, да изиграе четири от второстепенните функции в продукцията: на въздигащ се конгресмен от Калифорния, Централно разузнавателно управление на САЩ сътрудник, холивудски режисьор и професор.

„ В живота на основния воин Капитана има един повтарящ се претекст – той постоянно попада на покровителствени американци, които му оферират помощ, а най-после го предават в своето лицемерие – изяснява Дон Маккелар. – Тези екстравагантни архетипи на американската върхушка имат общ интерес и всички са членове на един и същи клуб. “ Кулминацията на това самоуверено решение е, когато Капитана се сблъсква с всичките четирима едновременно в края на трети епизод.



„ Докато четях романа, доста облици изникнаха в съзнанието ми – изяснява Чан-Уук – Концепцията на „ Олдбой “ бе всичко да е охолно, само че към този момент не върша такива неща. Днес всичко се върти около намирането на точното наличие и изразяването на страст във всяка сцена. “ В епизодите на „ Съпричастният “ той се придържа към минимализъм, в който изпъкват доста качества на истинския текст.

Друг основен елемент от акомодацията от романа е запазването гласа на разказвача. Както и в романа, действието води Капитана, изигран от Хоа Зуанде. Смесват се два формата: първият – като че ли Капитана написа своята изповед; и вторият – диалога, който той води с Генерала в лагера за превъзпитание.



Но екранизацията на „ Съпричастният “ има надалеч по-важна социална задача. Всеки в екипа е притеглен от възможността историята за Виетнамската война да бъде разказана от позиция, която до момента е липсвала в разбирането на Запада за спора. „ Всички познаваме филми като „ Апокалипсис в този момент “ и „ Взвод “ и знаем, че това е бил разказът тогава – споделя артистът Хоа Зуанде. – Най-накрая прочетох книга, която илюстрира виетнамския опит – нещо, на което не бях попадал до момента. Отговорността ми в този план бе да отдам в действителност дължимото на историите, които не сме чували преди. “ Освен като мотив за започване на диалог, основателите на минисериала се надяват, че „ Съпричастният “ ще бъде и опция за излекуване.

За българските фенове и читатели, както продукцията на HBO, по този начин и едноименният разказ на Виет Тан Нгуен, несъмнено ще бъдат забавни с непознатия за нас взор към събитията по време на войната във Виетнам.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР