Как готвите ориз? Най-вероятно го слагате в голяма цедка и

...
Как готвите ориз? Най-вероятно го слагате в голяма цедка и
Коментари Харесай

Според индийците всички готвим ориза грешно, но защо?

Как готвите ориз? Най-вероятно го слагате в огромна цедилка и го измивате добре от нишестето. Но се оказва, че това напълно не е верният способ.

Защото индийците, които са същински гурута по приготвянето на този артикул, настояват, че той би трябвало да се кисне.

Накисването на ориза преди готвене, в действителност, усъвършенства питателните му качества и оказва помощ на стомашно-чревния тракт да усвоява по-добре витамините и минералите от него.

Накиснатият ориз също се готви по-бързо и основава текстура, която разрешава да се резервира ароматът му.

Накисването отстранява и фитиновата киселина - естествено вещество в растителните семена, което пречи на усвояването на желязо, цинк и калций. Тя се намира в семена, зърнени храни, бобови растения, фасул и ядки.

Ето за какво освен за ориза, само че и за цялата група храни, изброени нагоре, е добре да практикувате метода на накисване.

По света има толкоз доста способи за подготвяне на ориз, колкото са разновидностите на зърното. Всеки вид има друга форма, размер (дългозърнест, среднозърнест или късозърнест), наличие на нишесте и фибри, и всички те се употребяват в друг подтекст и предписания за реализиране на разнородни текстурни и вкусови резултати.

Именно тези фактори дефинират количеството течност и времето, належащо за накисване и за готвене на ориза до съвършенство. Въз основа на качеството и типа, и според от това дали е отлежал или не, идеалното време за накисване може да бъде от 15 минути до 12 часа.

Ето къси насоки за другите сортове:
Необработен или неолющен пълнозърнест кафяв, черен, червен, див или различен неполиран ориз: би трябвало да кисне 6-12 часаПолиран кафяв ориз: 4-6 часаТайландски леплив ориз: една нощБасмати, жасмин и суши ориз: 15-30 минутиБогат на нишесте ориз (арборио): Не накисвайтеОбикновен гладък бял ориз: 0-15 минути (препоръчително, само че не е необходимо)
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР