„Как да заловиш извратен гений, който е перфектният анонимен убиец

...
„Как да заловиш извратен гений, който е перфектният анонимен убиец
Коментари Харесай

Теодор - извратеният бомбаджия, поставил ФБР на колене, докато се криеше в Монтана

„ Как да заловиш перверзен талант, който е съвършеният неизвестен палач – основава бомби, които не могат да бъдат проследени, изпраща ги на инцидентни цели, оставя подвеждащи следи, живее като аскет в планините на Монтана и не споделя с никой за тайните си закононарушения “.

Това написа в собствен отчет ФБР по случая за така наречен Юнабомбър – бомбаджията от Чикаго,

Той е един от най-специалните в историята на Федералното бюро за следствие. Не единствено тъй като зад този псевдоним се крие един от най-търсените терористи в историята на Америка – Теодор Качински.

Терорист, чиято еднаквост ФБР не може да разкрие цели 17 години и поради който води едно от най-скъпите си следствия.

Кой е Юнабомбър?

Зад това име се крие роденият през 1942 година в Чикаго Теодор Качински или Тед Качински. Един от най-умните американци, прекрачвали прага на университети като Харвард и Бъркли. Обявен за същински талант в региона на математиката.

„ Никога не сме го възприемали като човек, като самостоятелна персона. За нас постоянно е бил ходещ мозък “, споделят неговите съученици.

Как стартира всичко?

Възпитаниците на Харвард, които са приключили влиятелното образователно заведение, постоянно получават покана за среща на випуска. Там описват за своите триумфи и показване на бъдещите си проекти, постоянно са поканени и актуалните студенти, които да намерят ентусиазъм и да оформят своите бъдещи проекти, написа chronicle.bg.

През 2012 година всеки член на випуска от 1962 година е издирен от управлението, с цел да получи своята покана. Някои ученици са открити в корпорации, чийто доход минава милиард $, други са политици, трети се любуват на влиятелна кариера, само че една покана потегля в напълно друга посока – пандиза с оптималната сигурност „ ADX Florence “.

Място в тези затвори не се дава за банкови измами, то се подсигурява за съществени закононарушения като тероризъм, а въпросният ученик носи името Тед Качински – или по този начин наречения „ Una Bomber “.

Много фенове

Може да се открие съществуването на фенове и жестоки критици. Причината за тези крайности идва заради обстоятелството, че Тед е един от най-големите математически гении и идеален терорист, чиято активност слага на колене ФБР.

Според фамилията Тед е бил доста лъчезарно бебе, само че се разболява и е подложен под карантина за дълъг интервал от време. След това към този момент стопира да демонстрира особени страсти към света.

Според направения тест за просветеност младежът е с IQ от 167 – магическото число, което го дефинира като талант. Пропуска 6-и клас и продължава в гимназията. По-късно ще показа, че за него това е преломен миг, не е имал другари и постоянно ставал обект на тормоз от по-големите си съученици.

Интелектът му се вижда от съседи и другари, някои са впечатлени от метода на мислене, други го назовават млад дъртак за метода, по който отхвърля да се социализира.

Малкият Качински наподобява по този начин, като че ли не е от тази планета. Успехите в учебно заведение не носят особена наслада. Успява да свети в региона на математиката и биологията, печели медали, няма конкуренция в клуба по шах.

Наричат го „ ходещ мозък “, но не го преглеждат като човешко създание. Усвоява материала от програмата за напреднали и прескача 11 клас. Получава приблизително обучение на 15 години, а през 1958 година е признат в Харвард.

Дипломиран математик в Харвард, който не приказва с никого

Някои от околните му другари считат, че е изпратен прекомерно рано в университета. Интелектът му се употребява по предопределение, само че за следващ път няма задоволително другари и близки.

Мнозина си спомнят, че най-младият студент се прибира в стаята си след всяка лекция, преминавайки бързо около всички, без да обелва дума. През 1962 година е квалифициран математик в Харвард.

Подигравките и тормозът не са задоволителни, с цел да предизвикат човек към тероризъм, нужна е малко помощ от Хенри Мъри.

Виртуозният психолог в миналото е писал разбор по отношение на личността на Хитлер. Провеждал е редица опити, най-много с хора, а главен интерес е търсене на точката на изкривяване.

Макар и да липсват публични данни, за Мъри се твърди, че е взел участие в MK Ultra – противозаконен опит на Централно разузнавателно управление на САЩ за надзор на съзнанието, нарушавайки всички вероятни права на индивида.

Мъри избира Харвард за тестова площадка от 1959 до 1962 година Сред респондентите участва и Тед Качински. Доскоро версиите за претърпяното са разнообразни, само че в основата на всичко стои концепцията, в която всеки би трябвало да напише есе на свободна тематика и да го показа на професора.

Без значение от качеството на наличие, по време на теста всеки един ще бъде обществено осмян и обиждан, освен това от хора с опит за смачкването на човешкото его.

През 1960 година в опита влизат и опиати с психотропен резултат, с чиято помощ нито един от участниците няма да бъде повече естествен.

Измъчват го 3 години, дрогират го и го подлагат на тествания

В продължение на 3 години Качински върви всяка седмица, с цел да прекара общо 200 часа в мъчения. Неговите реакции се записват с камера и по-късно се прожектират още веднъж и още веднъж.

В този миг MK Ultra се организира най-вече в образователни заведения и измежду великите американски математици има още едно име с подозрителна орис.

Легендарният професор Кевин Наш, който се разболява от шизофрения още в университета, учи по същото време, въпреки и той самият да не си спомня дали въобще е бил част от сходни опити. Той е и единственият с сходна диагноза в фамилията си.

През 1962 година Качински е признат в университета в Мичиган, където ще изкара магистратура и докторантура по математика.

Трагедията и униженията като че ли са забравени, ученият стартира да получава похвали, свети в своята сфера, основава комплицирани разбори и дава доста за света на геометрията. Някои от сътрудниците му настояват, че „ интелигентен “ не е задоволителен комплимент за тихия и очевидно друг сътрудник.

За малко време в съзнанието на Тед се ражда концепцията да смени пола си, само че в следствие се отхвърля.

През 1967 година печели премията по математика „ Майерс “ за най-хубава дисертация на тематика „ Граници на функционалности “.

Поради комплексната концепция някои професори считат, че в Съединени американски щати е имало единствено 10-12 души, които да схванат труда му. Същата година получава и позиция за помощник в Бъркли, където ще преподава геометрия и висша математика.

Крие се в Монтана, в къща без ток и вода

Студентите не го харесват изключително. Качински води всичко прецизно от учебника, отхвърля да дава отговор на въпроси и рядко отделя внимание на сътрудниците си. Прекарва към 2 години и по-късно напуща.

Професорите се изненадват много от решението, което идва ненадейно и ненадейно, само че студентите са очаровани и ликуват. Дори триумфите не могат да зарадват математика изключително.

Тед се връща вкъщи и през 1971 година се изнася в дребна хижа в Линкълн, Монтана. Там се надява да стане самостоятелен, живее без електричество и вода, работи на странни места, с цел да се устоя, а от време на време постоянно получава пари и от фамилията си.

При опита си да бъде надалеч от цивилизацията, ученият осъзнава, че все по-често има посетители, които унищожават природата към него.

През 1975 година съумява да саботира няколко пъти индустриалците, които в този миг разчистват повърхност за градежи. Въпреки опитите да се отдели от науката, в свободното си време учи интензивно социология и политология.

Любимите места на отшелника стартират да се заличават. Малкият горски водопад, където Тед почива, е погубен, с цел да се прокара път. Все повече хора стартират да го тормозят в парцела му, а това единствено покачва несподелената експанзия.

Между 1978-1995 година отшелникът стартира да създава бомби, всяка една е извънредно комплицирана, само че в същото време семпла за производство. Неговите демонски машини се изпращат по пощата – казус, който до този миг не се е случвал.

Запазената марка FC – няма диря, няма отпечатък

Повечето пакети носят името FC или Freedom Club. По пакетите няма отпечатъци, а в случай че се намерят такива, не съответстват с тези на подателя. ФБР се намесва, когато един от колетите бомби се озовава на борда на аероплан.

Полет 444 от Чикаго до Вашингтон би трябвало да се взриви, само че за благополучие механизмът не сработва. Не е ясно в какъв брой от случаите ФБР се изправя против талант терорист, само че Качински претендира тъкмо за такава купа.

Първоначално оставя разнообразни подвеждащи следи и бележки в бомбите си. Поставя буквите на измислени хора и постоянно поставя марки на разнообразни персони, когато изпраща своите колета. Получателите са професори в университети, несъществуващи адреси, които ще изискват използването на въздушна поща.

През 1995 година Тед Качински изпраща есе с 35 000 думи на тематика „ Индустриалното общество и неговото бъдеще “ и упорства да се разгласява в някои от огромните вестници. Ако това условие бъде изпълнено, създателят обещавал да спре да изпраща бомби по пощата.

ФБР отхвърля обява, само че някои издания са подготвени да одобряват настояванията. Боб Гучоне – притежателят на Penthouse – декларира, че е подготвен да разгласява научния труд, само че Качински декларира, че въпросното издание не е толкоз влиятелно.

На 19 септември 1995 година Washington Post разгласява научния труд. Макар и наличието да осъжда неведнъж индустриалната гражданска война, някои от критиците го считат за талантлив труд, освен това написан от изцяло естествен човек.

Други се движат по тънката граница сред полуда и талант. The New Yorker декларира, че „ в случай че това е работа на вманиачен, тогава почеркът на политически философи не може да се счита за изключително рационален “.

150 души вземат участие в залавянето му

За залавянето на математическия талант са нужни към 150 души. През 1980 година психолозите стартират да работят върху профил на причинителя и декларират, че най-вероятно става въпрос за човек със съществено интелектуално равнище, най-вероятно с висше обучение в избрана сфера.

През 1983 година този профил се отхвърля. Агентите го заменят с евентуален авиомеханик. За главата на Тед се предлага сумата от 1 милион $. Преди публикуването на въпросния теоретичен труд, брачната половинка на Дейвид Качински – братът на Тед – неведнъж изрича подозрения към майстора на бомби.

Една седмица след излизането на текста Дейвид търси остарели материали на Тед, в които още веднъж е протестирал против неправилната употреба на технологията. Архивните текстове датирали от 1970-1971 година

През 1996 година Дейвид Качински наема частен детектив, който би трябвало да откри дали има връзка сред оповестения текст във вестника и старите писма на брат му. Според някогашния чиновник на ФБР Клинтър Р. Ван Зандт, прилики сред двата текста се виждат и съгласно него шансът е към 60%.

По-късно други негови сътрудници декларират, че е даже по-висок. Есето на Тед Качински от 1971 година е изпратено от Моли Филн до ФБР. Джейм Р. Фитцджералд прави разбор и вижда идентична приложимост на изрази и поговорки, които все по-рядко се употребяват в литературния свят.

Математическият талант е предаден от родния си брат, ФБР се появява в хижата и го задържа, а през април 1996 година са повдигнати 10 обвинявания, измежду които и три убийства.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР