Кадър: Нова Тв, видео: Нова, Vbox.comВирусологът д-р Велислава Петрова коментира

...
Кадър: Нова Тв, видео: Нова, Vbox.comВирусологът д-р Велислава Петрова коментира
Коментари Харесай

Вирусолог към Кеймбридж: COVID-19 не е просто грип. Смъртността при него е от 3 до 15 пъти по-висока при различните възрастови групи

Кадър: Нова Тв, видео: Нова, Vbox.com

Вирусологът доктор Велислава Петрова разяснява в ефира тематиката за ковид и какво предизвиква на хората.

„ COVID-19 изрично не е просто грип. Смъртността при него е от 3 до 15 пъти по-висока при другите възрастови групи. Твърденията, че се основава изкуствена суматоха, не дават отговор на действителността ”, заяви в ефира на „ Здравей, България ” по Нова ТВ вирусологът към университета в Кеймбридж и съветник към Организация на обединените нации доктор Велислава Петрова.

Тя добави, че настоящата обстановка в Европа не е добра. Броят на инфектираните пораства с бързи темпове, а през вчерашния ден на Стария континент е имало повече регистрирани новозаразени, в сравнение с в Съединени американски щати. По думите на доктор Петрова страните в Европа минават през втори пик на болестта. Той идвал след интервал, в който хората са били лимитирани поради рестрикциите и повишението било обикновено.

Според експерта стъпките, подхванати у нас, са в цялостен унисон с тези по света.

„ Ефектът върху стопанската система и доста други фактори би трябвало да бъдат взети поради ”, сподели още доктор Петрова.

Тя добави, че при започване на настоящата втора фаза се заразяват доста повече младежи, а при тях смъртността е по-ниска. Тези младежи обаче неизбежно се срещат с по-възрастни от тях, което за жалост ще докара и до по-голяма смъртност, счита вирусологът.

Д-р Петрова вижда няколко детайла към COVID-19, които всеки би трябвало да има поради. Единият от тях са маските.

„ Важно е да се знае, че когато СЗО взима решение, то е подбудено от доста фактори. В началото на пандемията нямаше задоволително налични маски и защитни средства и това е повода те да се употребяват и предлагат с приоритет от здравния бранш. Тогава нямаше и данни дали те биха предпазили хората от новия вирус. Сега обаче нещата стоят по напълно друг метод. Въпросът дали маските могат да ни предпазят дори не стои на дневен ред ", разяснява вирусологът.

Другото значимо нещо, обвързвано с разпространяването на ковид, е груповият имунитет.

„ Този метод освен е неетичен, само че и не е подсилен от научни данни. Тази тактика разчита на обстоятелството, че когато си възпален един път, то повече няма да можеш да бъдеш инфектиран от вируса. При COVID-19 обаче това изобщо не е правилно. Има доста случаи, в които човек бива инфектиран наново ”, споделя доктор Петрова.

Тя добавя, че построените антитела не значат наложително, че няма да можем да се заразим. В доста от случаите те способстват за по-лекото превозване на заболяването.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР