Жак Атали е френски икономист и писател. Придобива известност през

...
Жак Атали е френски икономист и писател. Придобива известност през
Коментари Харесай

Всеки ще се превърне в надзирател в собствения си затвор - ЖАК АТАЛИ

Жак Атали е френски икономист и публицист. Придобива популярност през 1981 година с помощта на високото си състояние, което заема в обкръжението на президента на Франция Франсоа Митеран.

През 1991 година става създател и първи началник на новата Европейска банка за възобновяване и развиване.

В книгата си от 2006 година „ Кратка история на бъдещето “, оповестена у нас от издателство Рива, той дава отговор по какъв начин ще наподобява светът през идващите петдесет години.

Наблюдение, контрол ще бъдат основни думи в бъдещето.

Първо ще се появи хипернаблюдението. Технологиите ще разрешават да се знае всичко, от произхода на стоките до придвижването на хората, което в по-далечно бъдеще ще има значими военни последствия.

Миниатюрни сензори и микрокамери ще бъдат конфигурирани на всички публични места, а след това – и в частните домове, в офисите, и най-после – в самите номадски предмети (мобилни телефони и други портативни цифрови устройства), тъй че да се наблюдават движенията; телефонът към този момент разрешава връзка, както и локализация на този, който го употребява.

Биометричните данни (пръстови отпечатъци, ирис, форма на ръката и на лицето) ще разрешават следене на пасажерите, служащите, потребителите. Безброй анализиращи машини ще дадат опция за наблюдаване на здравословното положение на тялото, на мозъка или на дадена стока.

Номадският предмет ще може на всички места да бъде локализиран. Всички данни, които той съдържа, в това число облици от всекидневието на всеки, ще бъдат складирани и продавани на профилирани компании и на публични или частни полицейски служби.

Личните данни за здравето и уменията на индивида ще се съхраняват и актуализират в частни бази данни, които ще дават опция за образуване на планирани проби предвид на превантивни дейности. Дори домашният арест посредством отдалечено наблюдаване на наказания последователно ще измести пандизите.

Вече нищо няма да остава прикрито и дискретността, належащо изискване за обществения живот, ще стане безпредметна. Всеки ще знае всичко за всички; обществото ще изпитва по-малко възприятие за виновност и ще демонстрира по-голяма приемливост.

До през вчерашния ден забравата носеше скрупули, на следващия ден прозрачността ще ги заличава. Любопитството, учредено на тайната, също ще отмре, за огромно злощастие на жълтата преса. Известността – също.

Малко по-късно, към 2050 година, пазарът няма д се задоволява единствено с образуване да отдалечено наблюдаване. Масово създавани произведения ще разрешават на всеки да самоналюдава личната си правомерност: ще се появят персоналните средства за наблюдаване. 

Машините ще дадат опция всеки – компания или жител – да следи потреблението си на сила, вода, първични материали и прочие, както и да самонадзирава спестяванията и парцелите си.

Тези машини ще доведат до продобиване на в допълнение „ животовреме “. Още през днешния ден огледалото, везната, термометърът, алкохолният тест, тестванията за бременност, електрокардиографите, безчет сензори мерят разнообразни индикатори, които съпоставят с контролна стойност, наречена „ естествена “, и показват сходството или отклонението от нормата.

Новите технологии ще развият тези портативни средства за наблюдаване – с помощта на нановлакната в облеклата ще бъдат вградени компютри, които в допълнение ще минитюризират персоналните средства за самонаблюдение на телесните индикатори.

Подкожни електронни чипове непрестанно ще записват стойностите на сърдечния темп, кръвното налягане, наличието на хоестерол. Свързани с разнообразни органи микропроцесори ще наблюдават отклоненията от нормата. 

Миниатюрни камери, електронни датчици, биомаркери, нанодвигатели, нанотръби (микроскопични сензори, които могат да се вграждат в белодробните алвеоли или в кръвоносните съдове) ще дадат опция на всеки непрестанно или от време на време да мери функционалните индикатори на организма си.

В сферата на образованието и информацията също ще се появят принадлежности и програмни артикули за самонаблюдение на знанията ни и сходството им с признатите стандарти. Те ще се употребяват за инспекция на знанията: номадската вездесъщност на информацията ще се трансформира в непрестанен надзор на знанията.

За известнен интервал от време единствено лекарите и учените (които вземат участие в основаването и експериментирането на тези средства за самонаблюдение) ще имат право да ги употребяват.

Но с времето тези принадлежности ще се миниатюризират, структурата им ще се опрости и те ще се създават всеобщо, тъй че себестойността им ще намалее и те ще станат общодостъпни макар съпротивата на експертите, които ще държат на монопола си над тях.

Наблюдението ще придобие самостоятелност и номадски темперамент. Всеки с въодушевление ще си купува нови и нови сензори: страхът от физическо увреждане и от незнание, всеобщото разпространяване на номадските предмети, растящото съмнение в медицинските и просветителните специалности, вярата в непогрешимостта на технологиите ще разкрият големи пазари пред новите принадлежности.

Застрахователните компании, загрижени за рисковете на клиентите си, ще предизвикват тази търговия и даже ще изискват от клиентите си доказателства, че употребяват лични средства за самонаблюдение.

Лекарите ще бъдат изправени пред нова обстановка – ще би трябвало да се оправят със случаи и заболявания, които не биха били диагностицирани преди появяването на новите прибори; учените ще играят консултантска роля измежду потребителите.

И по този начин, още веднъж ще станем очевидци на превръщането в всеобща стока на една услуга, този път социална. Всичко, което се създава от няколко десетилетия насам в тази тенденция, ще бъде доведено до край. И всеки ще се трансформира в надзорник в личния си затвор.

Успоредно с това самостоятелната независимост ще доближи до своя пароксизъм, най-малко в областта на въображаемото.

След средствата за самонаблюдение ще се появят – към този момент се появяват – тези за саморемонт, които ще поправят грешките, открити от персоналните средства за наблюдаване. Сред първите форми на саморемонта са промишленостите на козметиката, грима, модата, диетологията, фитнеса, естетичната хирургия.

Застаряването на популацията ще ускори потребността от тези услуги. Механизмите за саморемонт ще се вграждат в изкуствени системи, в машините, мостовете, постройките, колите, домакинските уреди, номадските предмети. 

В по-далечно бъдеще микропроцесорите, които ще се създават от органични материали, а по-късно – от биоматериали, ще „ ремонтират “ тялото. Ще отпускат медикаменти на избрани шпации, а микрокапсули, въведени в кръвния поток, ще откриват и предотвратяват развиването на раково заболяване, ще се борят против стареенето на мозъка и на тялото.

Ако се открият генетичните механизми на зависимостта, ще стане допустимо блокирането на техните прояви. Един ден ще бъдат вероятни даже вътрешноклетъчни операции, позволяващи възобновяване in vivo на човешките органи.

Освен с тези предмети всеки ще желае да разполага с услуги и такъми, нужни за последния му земен път: остойностяването на времето ще включва и стартирането на пазара на средства за безконечен живот.

Подобно на „ индулгенциите “, продавани едно време от Църквата, пазарът ще предлага услуги като самоубийство, гибел под здравно наблюдаване, заледяване, а по-късно машини, организиращи реплика на мъка, полусамоубийства, пробно прекарване на полусмърт, рискови прекарвания без обезпечено връщане към живота. (Вижте: Самоубийство в капсула – в Швейцария към този момент е допустимо – бел. ред.)

В още по-далечно бъдеще напредъкът на невронауките ще разреши потреблението единствено посредством въображаемо деяние на познания и инфорамция от външни бази данни, без да е належащо складирането им в нашата памет. Бионични протези, включени непосредствено в мозъка, ще трансферират мост сред знанията, ще създават показа, ще дават опция за пътешестване, учене, фантазиране, другарство с други мозъци.

Вече е допустимо пренасяне на курсора на екрана посредством въображаем облик, излъчен на компютъра от електронен имплант в двигателния кортекс. Това дава опция на болен от тетраплегия да напише 15 думи за една минута единствено посредством предаване на мисълта и да ги изпрати по електронната поща.

Телепатията също към този момент е действителност. В бъдеще тези процеси ще дават опция за нови форми на директна връзка посредством мисълта, за рационализиране на процеса на асимилиране и за креативна активност в мрежа. 

Разрастването на пазара в полицентричния свят ще следва посоката на тези технологии и също ще отслабва ролята на страната. В началото огромните компании, ползващи хиляди профилирани компании, ще оказват напън върху медиите и ще употребяват рекламния шантаж, с цел да насочат избора на жителите. по-късно ще обезсилят страната.

Всеки момент, употребен за нещо друго с изключение на за ползване или трупане на предмети за отсрочена консумация, ще се счита за изгубен. Офисите, заводите, работилниците ще се унищожават, а хората ще употребяват от вкъщи си, до момента в който работят, играят, учат, до момента в който се осведомят или самонаблюдават.

Понятието „ пенсионна възраст “ ще изчезне; транспортните средства ще се трансфорат в търговски обекти; лечебните заведения и учебните заведения ще правят отстъпка мястото си на центрове за продажба и следпродажбен сервиз на средства за самонаблюдение и саморемонт. 

Колкото по-сам живее човек, толкоз повече той ще употребява, ще се самонаблюдава и ще се развлича, с цел да се пребори със самотатата си. Поради непрекъснато увеличаващата се самостоятелна свобада, най-малко видимо след появяването на средствата за самонаблюдение, всеки ще се счита виновен за своята персонална, професионална и частна сфера, ще следва видимо единствено личните си стремежи и нормите, фиксиращи условията на личния му живот.

Вижте още: В ШВЕЦИЯ ЗАПОЧНАХА ДА СИ ИМПЛAНТИPAТ ЗEЛEНИТE CEPТИФИКAТИ С МИКPOЧИПОВЕ

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР