JAC Motors, китайски автомобилен производител, подкрепен от Volkswagen, пуска на

...
JAC Motors, китайски автомобилен производител, подкрепен от Volkswagen, пуска на
Коментари Харесай

Първият масов електромобил с натриево-йонна батерия излиза на пътя

JAC Motors, китайски авто производител, подсилен от Volkswagen, пуска на пазара първия всеобщо създаван електрически автомобил с натриево-йонна батерия посредством новата си марка Yiwei, оповестява Engadget, базирайки се на китайското профилирано издание CarNewsChina.

Въпреки че технологията на натриево-йонните акумулатори е с по-ниска компактност (и не е толкоз развита) спрямо литиево-йонните, по-ниските разноски, по-богатите доставки и по-добрите характерности при студено време могат да оказват помощ за ускорение на всеобщото нахлуване на електрическите автомобили с сходни акумулатори.

Доставките на хечбека JAC Yiwei EV ще стартират през януари.

Yiwei е нова марка за JAC от 2023 година Volkswagen има 75-процентен дял в (и управнически надзор върху) JAC и има 50% от компанията майка на JAC, Anhui Jianghuai Automobile Group Holdings (JAG). Китайското държавно управление има другата половина от JAG, което прави конгломерата един от най-странните в автомобилната промишленост.

Yiwei EV наподобява като ребрандирана версия на хечбека Sehol E10X, показан по-рано тази година. CarNewsChina разказва модела на Sehol като притежаващ 252 км пробег с потенциал 25 kWh, енергийна компактност 120 Wh/kg и клетка HiNa NaCR32140. Когато JAC показва марката Yiwei през май, компанията декларира, че ще се откаже от етикета Sehol и ще ребрандира всички свои коли като JAC или Yiwei. От производителя към момента не са разкрили дали моделът с марка Yiwei ще резервира E10X в името си.

През април JAC показва обособен електромобил, наименуван Yiwei 3, на автомобилното ревю в Шанхай. Този модел е пуснат на пазара през юни с литиева батерия LFP, като от производителя дават обещание, че натриево-йонният вид ще бъде пуснат по-късно.

Съобщава се, че новият Yiwei EV употребява цилиндрични натриево-йонни кафези от HiNA Battery. JAC сглобява батериите в модулната конструкция на компанията, известна като " пчелна пита " и сходна на CTP (cell-to-pack) технологията на CATL и Blade на BYD. Разположението може да обезпечи по-голяма непоклатимост и продуктивност.

Натриево-йонните акумулатори - преимущества и провокации

Технологията на натриево-йонните акумулатори е нова опция на литиево-йонните модификации, която предлага обилни евентуални преимущества - по-ниска цена, понижена взаимозависимост от нищожни първични материали и по-голямото обилие на натрий спрямо лития.

Технологията е обект на обилни старания в региона на научноизследователската и развойната активност, като някои компании, сред които CATL и Northvolt, са постигнали прочут прогрес в комерсиализацията и увеличението на производството на натриево-йонни акумулатори.

Те имат капацитет за разнообразни приложения, в това число в системи за предпазване на сила и електрически транспортни средства, и се създават за реализиране на конкурентна енергийна компактност.

Изобилието на натрий в земната кора, по-ниската му цена спрямо лития и капацитетът за понижаване на зависимостта на веригата за доставки вършат натриево-йонната батерия привлекателна вероятност за бъдещето на съхранението на сила и електрификацията.

Но създаването на натриево-йонни акумулатори е изправено пред няколко основни провокации, в това число:

Кратък цикъл на живот: Повечето от комерсиализираните натриево-йонни акумулатори имат по-малко от 1000 цикъла, което е под предстоящото равнище, и е належащо да се усъвършенства техният живот.

Енергийна компактност: Енергийната компактност на натриево-йонните акумулатори сега е по-ниска от тази на литиево-йонните акумулатори, което дава опция за софтуерен прогрес. Енергийната компактност на натриево-йонните акумулатори е към 300Wh/kg, до момента в който литиево-желязно-фосфатните акумулатори имат енергийна компактност от 360-380Wh/kg.

Верига на доставки и разноски: Липсва добре построена верига за доставка на материалите, употребявани в натриево-йонните акумулатори, а разноските за мащаба към момента са предизвикателство. Технологията към момента е в начален стадий на развиване, което води до по-високи разноски за акумулатори

Справянето с тези провокации е от решаващо значение за необятното внедряване на натриево-йонните акумулатори. Затова и продължаващите старания в региона на научните проучвания и развойната активност имат за цел да преодолеят тези спънки и да подобрят успеваемостта, сигурността и рентабилността на технологията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР