Жабите са забележителни хищници, уникални със своята адаптивност към средата

...
Жабите са забележителни хищници, уникални със своята адаптивност към средата
Коментари Харесай

Африканска Жаба Джудже

Жабите са забележителни хищници, неповторими със своята адаптивност към средата на живот. Съществуват хиляди типове жаби по света, обитаващи разнообразни екосистеми, като всяка от тях демонстрира неповторимите си особености.

По света се срещат разнообразни типове жаби, присъщи за климата и характерностите на естествената среда, която територията им предлага.

Джудже или още африканска жаба джудже е тип жаба, известна в западна Африка. Тя е известна със своя огромен размер и необичайния си външен тип. Джуджетата, макар огромния си размер и необичайния външен тип, играят значима роля в екосистемите, като контролират популациите на безгръбначни и са храна за разнообразни хищници в своите естествени среди.

Как наподобява африканската жаба джудже

Макар африканската жаба джудже да внушава за дребни размери, то забавен факт за нея е, че тя в действителност е една от най-големите типове жаби. Тези типове жаби могат даже да доближат дължина от 20 см.

Характерно за външния тип на африканската жаба джудже е, че тя има необятно и плоско тяло с огромна глава и огромни очи. Нейните очи са кафяво-сиви, само че могат да бъдат и многоцветни. Кожата на джуджето е текстурирана и покрита с издутини, багри и релефни структури.

Начин на живот на африканската жаба джудже

Африканските жаби джуджета живеят във влажни и тропически области на западна Африка, като избират гори, блатисти зони и към водни басейни. За тях е желателно да бъдат наоколо до водни площи, където могат да се хранят и развъждат.

Характерно за метода на живот на африканската жаба джудже е, че тя е изключително дейна през втората половина на деня. През нощта този тип жаба нормално търси храна и се движи най-интензивно.

Африканските жаби джуджета ловуват най-активно вечерта. Те са хищници и се хранят най-вече с инсекти и разнообразни безгръбначни типове. Заради своята сръчност и експедитивност, джуджетата улавят бързо и елементарно своята плячка.

Заради метода си на живот и своите характерности, джуджетата играят основна роля в балансирането на популациите на безгръбначни и са храна за разнообразни хищници в своите естествени среди.

Размножаване на африканската жаба джудже

 Поповите лъжички на жабите Снимка: Huskyherz/pixabay.com

Африканската жаба джудже минава през присъщите стадии за размножаване и развиване за жабите.

Първо типове поставят яйца във влажни и водни среди. Най-често отлагането на яйцата се прави към водни басейни или влажни места, където има задоволително вода, с цел да се обезпечи средата за развиване на ларвите.

Яйцата на африканските жаби джуджета се излюпват и дават началото на ларвите, които се развиват във водата. Ларвите минават през разнообразни стадии на развиване, като се трансформират, порастват и трансформират формата си. Следват стадии на трансформация, като се образува тялото на старата африканска жаба джудже.

След довеждане докрай на развиването, дребните попови лъжички се трансформират във възрастни жаби, които могат да се развъждат и не престават цикъла на живот. Този цикъл на развиване на животното е значим за запазването на популациите и екосистемата, като способства за разнообразието на живота във влажните и блатисти среди, които жабите населяват.

Научете още забавни обстоятелства за жабите.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР