Известният украинският военен фоторепортер и документалист Макс Левин и войникът

...
Известният украинският военен фоторепортер и документалист Макс Левин и войникът
Коментари Харесай

Украински фоторепортер е хладнокръвно екзекутиран от руснаци, разкри Репортери без граници

Известният украинският боен фоторепортер и документалист Макс Левин и боецът Олексей Чернишов , който го е придружавал, са били "хладнокръвно екзекутирани " от руснаци през март в гора, покрай Киев. Това заяви правозащитната организация след задълбочено изследване на събитието към гибелта им и уликите, които са събрани досега.

Левин беше открит погубен на 1 април край село Гута-Межигорская покрай Киев след 3-седмично търсене. 41-фоторепортер е желал да снима следствията от съветските бомбардировки там и на 13 март е отпътувал дружно с военния. Оттогава контактът с тях е загубен. По-късно стана ясно, че тогава в региона са почнали интензивни бойни дейности.

Разследващият екип на "Репортери без граници " е открил, че на 13 март Левин влиза в гора в региона, с цел да търси дрона си, който е изгубил. Там обаче се натъква на съветски военни, които са окупирали региона. Смята се, че той и спътникът му са били убити там още същия ден, като е допустимо преди този момент да са били разпитвани и даже измъчвани.

Представителите на организацията са били в Украйна от 24 май до 3 юни и са проучили мястото, където бяха открити телата на Левин и Чернишов.

"Анализът на фотосите от мястото на престъплението, мястото и конфискуваните материални доказателства несъмнено демонстрират разстрел, предшестван от разпит и евентуално мъчения ", сподели генералният секретар на "Репортери без граници " Кристоф Делоар .

Експертизата на уликите сочи, че фоторепортерът е бил убит с един или два изстрела отблизо разстояние, а украинският боен, наподобява, е бил изгорял жив.

Мястото е открито благодарение на службите за сигурност на Украйна. Там към момента се намира обгорената кола "Форд Маверик " на Левин. В бронята на автомобила има 14 дупки от патрони. Намерена е и персоналната карта на Чернишев.

Наблизо са открити изоставени съветски военни постове. Намерени са и опаковки от храна, цигарени кутии и други боклуци, явно оставени от съветски бойци. Половината къщи в селото са разрушени.

Макс Левин е роден през 1981 година в Киев и е татко на 4 деца. Работил е за разнообразни украински и непознати медии. Работил е в изданието LB.ua и международната организация Ройтерс, негови фотоси и фоторепортажи са употребявали и Би Би Си, Асошиейтед прес, украинската онлайн телевизия "Громадське " и други Със свои видео планове той е взел участие и в филантропични начинания на Организация на обединените нации, УНИЦЕФ, ОССЕ, СЗО.

Много от тях са отдадени на обстановката в Украйна от 2014 година насам. Единият споделя историята на обсадата на Иловайск, при който умират стотици украински бойци. Друг от плановете му се назовава "Клуб на татковците ", който въодушевява бащите да бъдат герои за своите деца.

След гибелта му негови сътрудници от украински медии описаха за смелостта и гения му и цитираха негови думи: "Всеки украински фоторепортер мечтае да направи фотография, която ще спре войната ".

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР