Известен американски планински водач, който наскоро постигна рядкото постижение -

...
Известен американски планински водач, който наскоро постигна рядкото постижение -
Коментари Харесай

National Geographic: Всеки алпинист генерира 8 кг отпадъци на Eверест

Известен американски планински лидер, който неотдавна реализира рядкото достижение - изкачи връх Еверест и два близки върха за по-малко от три седмици, прикани най-високата планина в света да бъде „ избавена от тоновете отпадък “. За това споделя организация Ройтерс.

44-годишният Гарет Мадисън, който изкачи 8849-метровия Еверест за 13-и път предходната седмица , сподели, че е видял в „ по-високите лагери раздрани палатки, опаковки от храна и празни кислородни бутилки, изхвърлени от алпинистите “. 

Тенсинг оставя шоколади в снега като подарък към боговете. Триумфът съответствува с коронацията на кралица Елизабет

„ Трябва да намерим по-добър способи за събиране на отпадъците “, сподели Мадисън, който се намира в непалската столица Катманду след следващото си слизане от планината. Той е безапелационен, че е належащо по-добро полицейско наблюдаване, както и инспекция „ дали всеки тим изхвърля боклука си в края на експедицията “.

За алпинистите е наложително да носят отпадъците си надолу, в случай че желаят да си върнат депозита от 4000 $ , натрапен преди време от държавното управление. Но уредниците на експедиции и туристическите чиновници споделят, че наблюдението на лагерите на височина към 8000 метра е по едно и също време мъчно и неефективно. 

43-годишният Хари Буда Магар е изгубил крайниците си в Афганистан преди 13 година

Властите събраха 13 тона отпадък от Еверест и близкия връх Лхотце тази година като част от акцията за поддържане на планините чисти. Въпреки това наскоро Еверест беше наименуван „ най-високото бунище в света “ поради десетилетията на комерсиален алпинизъм.

По оценката на National Geographic всеки планинар генерира към осем кг боклуци , които включват контейнери за храна, палатки, празни резервоари за О2 и даже човешки изпражнения. Изтощените катерачи, които се борят за всяка глътка О2, постоянно изоставят тежките палатки, вместо да се пробват да ги смъкват.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР