Изтече едномесечният срок, който държавните и общински болници имаха, за

...
Изтече едномесечният срок, който държавните и общински болници имаха, за
Коментари Харесай

Новите ТЕЛК комисии започват да работят от юни

Изтече едномесечният период, който държавните и общински лечебни заведения имаха, с цел да разкрият най-малко една териториална експертна лекарска комисия. В страната има към 70 работещи ТЕЛК, броят им след промяната би трябвало да се удвои. Целта е да се реши казусът с дългото очакване за освидетелстване.
Прочетете още
Здравното министерство още няма информация какъв брой са новите ТЕЛК-ове. Новите комисии ще проработят след по-малко от два месеца. Дотогава здравните инспекции би трябвало да обучат медиците, които ще работят в тях.

Общинската болница в Бяла, Русенско е разкрила ТЕЛК. В нея ще работят шефовете на седемте отделения. Доктор Христов е ръководител на комисията. Досега не е работил в ТЕЛК.

" Ще ми бъде много мъчно да навляза в материята, като имаме поради,че останалите ТЕЛК-ове работят от години наред. А ние с изключение на времето, което прекарваме тук в болничното заведение ще заделяме и часове да преглеждаме и документи ", уточни доктор Светлан Христов – ръководител на ТЕЛК към МБАЛ " Юлия Вревска " - Бяла.

Доктор Христов и сътрудниците му от ТЕЛК-Бяла би трябвало да бъдат подготвени и да преминат на практика курсове до 21 юни.

" Натоварването на тези нови сформира ще бъде съобразено с тези по-малки благоприятни условия по отношение на останалите сформира, които работят към този момент ", сподели доктор Цветолюба Генова от Министерството на здравеопазването.

В края на юни би трябвало да проработи и електронната система за инцидентно разпределение на заявките за ТЕЛК. Така при медиците от Бяла за освидетелстване може да попадне човек с увреждания от Видин.

" Това ще става съобразено и с лекарите, които работят във всяка съответна ТЕЛК и надлежно диагнозите на лицето, което би трябвало да бъде освидетелствано ", изясни доктор Цветолюба Генова.

Срокът за издаване на решението е три месеца след подаване на заявката.

" Ние ще работим 2 пъти в седмицата по 6 часа, тъй като такива са ни опциите. Кой знае какво решение на казуса с чакането мисля, че няма да бъде реализирано по този метод ", разяснява Димитър Димитров – шеф на МБАЛ " Юлия Вревска " – Бяла.

Столичната болница " Света Екатерина " е университетска и за това е разкрила две комисии. Но медиците още не знаят по какъв начин ще освидетелстват пациент с онкологично или очно заболяване, тъй като в болничното заведение няма такива експерти.

" Има клюки, че ще би трябвало да си търсим външни консултанти - медицински лица, доктори, които да попълнят комисиите с разнообразни специалности, които на нас ни липсват. Тук към този момент ще ше стане по комплицирано, тъй като на нас ни е мъчно да намираме медицински личен състав за осъществяване на нашата съществена активност ", сподели Георги Найденов - заместник-директор на УМБАЛ " Света Екатерина ".

" Колкото по-голям е съставът на една ТЕЛК комисия, толкоз по-лесно ще работи. Докладите, които постъпват от РЗИ, виждаме, че има наети лица от извънболничната помощ, с цел да компенсират тъкмо тази липса на експерти в съответните лечебни заведения ", разяснява доктор Цветолюба Генова.

И в София, и в Бяла обаче от лечебните заведения споделят, че парите за прехрана на ТЕЛК, които отпуска страната, са малко. Субсидията за издадено в период решение е 60 лв.

" 60 лв., да бъдат да ги разделим на 5 индивида - по 12 лв., с осигуровките, с писалищен материали. Естествено, че всичко ще бъде за сметка на лечебното заведение, на чиято територия е разкрита ТЕЛК ", уточни Димитър Димитров – шеф на МБАЛ " Юлия Вревска " – Бяла.

" Държавните лечебни заведения общо взето се борят да оцеляват на пазара във финансово отношение и всеки разход, който не са възнамерявали в годината си, би трябвало да го вземат по някакъв метод, да го вземат от някакви други съкращения на разноски ", добави Георги Найденов - заместник-директор на УМБАЛ " Света Екатерина ".

Евентуално увеличение на парите за издадено ТЕЛК решение ще се разисква в края на юни, обясниха от здравното министерство, написа Българска национална телевизия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР